Research (Penizenavic.cz)
Úvěry, půjčky  |  22.04.2014 10:42:50

Co je operativní leasing a jaké jsou jeho výhody?

Laický výklad zní, že se jedná o takové dlouhodobé půjčení auta, kdy na straně majitele není autopůjčovna, ale leasingová společnost. Ta (jako majitel) poskytuje svůj vůz nájemci, který leasingové společnosti platí každý měsíc předem určenou splátku.


Výše splátky se přitom stanoví na základě smluvené délky pronájmu, která je určena buď časem, či počtem najetých kilometrů. Nájemce v tomto případě hradí leasingové společnosti právě takovou částku, o kterou se snížila hodnota vozu dle lineárního odepisování, viz. příklad níže

amortizace

Zdroj: http://www.clfa.cz/


Z výše uvedeného je zřejmá hlavní výhoda tohoto způsobu pořízení vozu a to, že nájemce nemá s vozem žádné velké počáteční náklady a pevně stanovené splátky mu umožňují lepší řízení financí. Splátky operativního leasingu zároveň velmi často (resp. jedná se o velmi oblíbenou službu, kterou využívá celá řada nájemců) obsahují veškeré poplatky spojené s vlastnictvím automobilu, tj. dálniční známku, silniční daň, poplatek za autorádio, povinné ručení a havarijní pojištění. Jediným skutečným výdajem jsou tak pro nájemce pouze pohonné hmoty.


Po ukončení operativního leasingu odevzdává nájemce automobil zpět leasingové společnosti, která mu následně poskytuje automobil nový. Tímto je v nejvyšší možné míře garantován perfektní stav vozu (s přibývajícími kilometry zákonitě přichází první poruchy) a mobilita, která je základem pro bezproblémové fungování podnikatele (např. v případě pronájmu menší dodávky ze strany podnikatele, který se živí autodopravou).


S tím, jak se operativní leasing stává „komoditou“, přichází jednotlivé leasingové společnosti s nadstandardními službami. Ty mají v dnešní době podobu vedení elektronické knihy jízd, pořádání školení řidičů referentských vozidel, zajištění přistavení náhradního vozidla zdarma, zajištění výměny pneumatik apod.


Operativní leasing využívají především podnikatelé, kteří nechtějí mít s pořízením vozidla spjaty velké náklady (kupní cena automobilu) a kteří chtějí mít s provozem vozidla co možná nejméně starostí a administrativy. Splátky operativního leasingu jsou pak při splnění zákonných podmínek, řádným daňovým výdajem a to i ve vztahu k DPH, tj. v případě operativního leasingu neexistuje z účetního hlediska žádná výraznější nevýhoda oproti jiným formám pořízení vozu.
Zdroj: Wikipedia, Leaseplan (poskytovatel operativního lesingu)

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688