Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  20.04.2014 10:25:04

ČEZ: Proč by měly být kurz o 100 korun dražší a vyplácet více než 100 % zisku?

Analytik Michal Šnobr z J&T má vlastní teorii o tom, co stojí za vývojem ceny akcií ČEZ. Kromě ceny elektřiny a dividendy je na trhu podle něj vidět velký prodejce, který s cenou akcií hýbe. Šnobr v rozhovoru pro Investiční web mluví také o dividendové politice největší české energetiky. Čeká, že by firma mohla vyplatit dokonce více než 100 % loňského zisku.

Akcie ČEZ překvapivě nijak zvlášť - s výjimkou prvního dne - nereagovaly na zrušení tendru na dostavbu temelínské elektrárny. Zdá se, že hlavní roli stále hrají dva protichůdné vlivy - očekávaná vyšší dividenda a levná elektřina. Co bude nyní pro vývoj ceny akcií ČEZ klíčové?

Nejen letos, ale i v loňském roce a v letech minulých byla a je klíčová realizace neutuchajícího a systematického výprodeje "velkého" balíku akcií. Samozřejmě si uvědomuji, že čerpám z dobrovolných hlášení stavu akcií pro Bloomberg, která mají jen omezenou vypovídací schopnost. Nicméně dle těchto dat měl londýnský obchodník Capital Group v držení k 31. prosinci 2012 zhruba 14 milionů akcií ČEZ, k 30. červnu 2013 okolo 8 milionů akcií a ke konci roku 2013 se hlásil už "jen" k 1,8 milionu akcií.

Největší akcionáři ČEZ
Největší akcionáři ČEZZdroj: Bloomberg

Z toho je patrné, jak velký a vytrvalý výprodej musely akcie ČEZ vstřebat. Jsem dokonce přesvědčen, že Capital Group stojí za obrovským výprodejem akcií ČEZ v období let 2011 až 2014. Původně mohlo jít až o 7-10% balík akcií ČEZ, tedy 40 až 55 milionů akcií.

Můžeme se tedy dočkat vyšší ceny akcií ČEZ, až tyto výprodeje skončí?

Dle mého názoru potřebují po tak dlouhodobé masáži čas na zotavení. Ve hře jsou stále ještě "defenzivní" strategie, oživení může přijít až s odstupem měsíců. I tak to ale bude opatrné oživení. Mělo by být totiž založeno na cash flow ČEZ, které je méně vidět než často propíraný pokles zisku.

Navíc tu jsou další faktory, které mohou tlačit akcie ČEZ dolů, především cena elektřiny.

Zmíněným výprodejem samozřejmě nelze zdůvodnit celý pokles ceny akcií ČEZ z hladiny 950 v roce 2011 na současných 550 a 450 v loňském roce. Klíčový byl jistě horší fundament postavený na propadu realizačních cen silové elektřiny. Že ale onen výprodej poklesu pomohl a cena se propadla o 100 hlouběji, než by se dalo čekat, je podle mě jisté. Stačí srovnat vývoj cen akcií podobných společností. Například akcie polské společnosti PGE se aktuálně vyšplhaly na úroveň (19,5 PLN), na které se obchodovaly v první polovině roku 2012. ČEZ v té době stál 800 až 850 . Německý E.ON nebo RWE proti roku 2012 ztrácejí asi 15 až 20 %, ČEZ stále okolo 35 %.

Vývoj na trhu s elektřinou však bude dále promlouvat do hospodaření ČEZ. Co čekáte?

Hospodaření ČEZ se bude s klesající realizační cenou elektřiny dále zhoršovat. V tomto smyslu lze dno zřejmě očekávat až v roce 2016. Ani poté nelze čekat nějaké zásadní vylepšení. Vše se odvíjí od cen povolenek a uhlí. Již nyní se však objevují smělé analýzy, a to dokonce i od největšího pesimisty ohledně evropského sektoru výroby elektřiny, od švýcarské UBS. Ta očekává letošní průměrnou cenu povolenek na emise oxidu uhličitého na 8 EUR/t, na konci roku 2014 dokonce na úrovni 13 EUR/t. To by znamenalo návrat ceny silové elektřiny na úroveň mezi 38 až 40 EUR/MWh ze současných 34,5 EUR/MWh a pro hospodaření ČEZ určitou stabilizaci od roku 2016 či 2017.

 

O dividendových možnostech společnosti ČEZ, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

  Dalších 5 až 10 let porostou ceny půdy  
Předseda představenstva Českého půdního fondu Jiří Jaklín předpovídá, že v příštích několika letech se cena půdy v ČR bude zvyšovat. Řekl to na Investičním večeru, který je věnovaný investicím do zemědělské půdy.
 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688