Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  18.04.2014 13:53:02

Partners: Portfolio umí sestavit každý, portfolio management je ale výsadou 8 vyvolených

 

Sestavování portfolia, tedy tak zvaný portfolio management, není výsadou jen zkušených manažerů, ale ať si kdo chce, co chce, říká, umíme to všichni. Každodenní hospodaření s finančními prostředky je právě onen portfolio management. Část peněz dáme na nákup, část na hračky pro děti, něco na kroužky a vzdělání, část si necháme pro strýčka příhodu či na nějaké to spoření. Celý tento proces je vlastně oním sestavováním portfolia soukromých investic. Pokud ale chceme, aby to nebylo jen o těch soukromých investicích, je třeba se vydat na trhy.

Investovat lze na základě vytvořené strategie, a to třemi hlavními způsoby. Za prvé: investicí do podílových fondů, které jsou v Česku nabízené a které pokrývají všechny možné druhy aktiv a strategií. V současnosti je v České republice licencováno 25 lokálních investičních společností, které mohou sami vytvářet podílové fondy (tzv. instrumenty kolektivního investování). Vedle toho je samozřejmě možné investovat do řady zahraničních podílových fondů.

Za druhé: najmout si portfolio manažera, který by investice řídil podle individuálně nastavené strategie, což může být levnější a efektivnější způsob. V rámci investičních společností má tuto výsadu pouhých osm společnosti. Tou poslední, která získala licenci od ČNB, je Partners investiční společnost.

Třetí přístup je spíše pro pořádné hráče s velkým sklonem k riziku. Každý si totiž může investovat na finančních trzích sám. Ale pozor, není jednoduché vykličkovat systémem poplatků, porozumět nuancím nabízených produktů, sledovat každodenní zprávy a reakce cen jednotlivých cenných papírů a podobně. Chce to čas, nervy, sebeovládání a svým způsobem i štěstí.

Jaký je stav a očekávaný vývoj na finančních trzích v současnosti? Názorů a analýz jsou tisíce, ale stejně nikdo přesně neví, kam se jaký trh vydá. Investiční tým Partners investiční společnosti nyní sleduje několik základních témat, které by mohly ovlivňovat trhy v nejbližší době. Určitě víme, že česká koruna neposílí pod 27 CZK/EUR, díky umělému zásahu do kurzu ze strany naší centrální banky. Příští rokintervence skončí lze očekávat posílení o 5 až 10 %. Kvalitní dluhopisy jsou aktuálně na extrémně nízkých úrovních a určitý potenciál mají již jen rizikovější druhy, které mohou získávat díky poklesu rizikových prémií. Jinak je se dají obecně z dluhopisů očekávat minimální výnosy. Co se týče akcií je situace více zamlžená, protože loňské extrémní zhodnocení sebralo část kuráže dalším investorům jít do rizikovějších akciových investic, které mohou skončit velice rychle ve ztrátě v případě nějaké krize (viz nedávno Rusko). Nicméně, fundamentálně jako vhodnější vidíme investice do vyspělých zemí, které se již pomalu z krize dostávají. Preferujeme tedy USA trhy a tzv. sever Evropy.

Protože na finančních trzích není nikdy klid, tak v nejbližších měsících bude dobré bedlivě sledovat kroky centrálních bank USA (ukončení kvantitativního uvolňovaní) a EMU (případné další kolo měnové expanze). Zajímavé pro obecnou náladu na trzích bude vývoj situace v Číně a její kroky týkající se problémům v bankovním sektoru. Nejen komoditní trhy může ovlivnit další vývoj situace na Ukrajině a případná ekonomická izolace Ruska.

 Martin Mašát, vedoucí investičního týmu Partners investiční společnosti


 Partners investiční společnost získala licenci na portfolio management

Česká národní banka udělila v pondělí 14. dubna 2014 Partners investiční společnosti, a. s. (Partners IS) licenci na poskytování služby portfolio management, tj. poskytování individuální správy aktiv jednotlivým klientům. Partners IS se tak stala členem elitní osmičlenné skupiny investičních společností, které v České republice tuto službu mohou poskytovat, ovšem jako jediná splnila podmínky pro udělení licence již podle nového Zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech. Vedoucím investičního týmu Partners IS je Martin Mašát, CFA, hlavním stratégem Pavel Kohout a ředitelkou společnosti Lucie Simpartlová.

„Získáním licence jsme nejenom našim klientům potvrdili, že v oblasti investic chceme působit dlouhodobě, ale také že neustále zvyšujeme kvalitu a rozsah poskytovaných služeb,“ uvádí Lucie Simpartlová, ředitelka Partners investiční společnosti, a dodává: „Na českém trhu působí celkem dvacet pět investičních společností, ale jen osm jich má licenci na portfolio management. Mezi ně patří především společnosti z bankovních skupin, my jsme jako jedni z mála nezávislí.“

Na základě rozšířené licence bude mít nyní Partners IS možnost obhospodařovat majetek individuálních zákazníků na finančních trzích na základě volné úvahy, tzv. portfolio management. Zaměří se jak na korporátní klienty, tak na individuálně připravovaná a řízená portfolia pro finančně nadprůměrné investice soukromých osob.

Partners IS doposud nabízí klientům investice prostřednictvím fondů Partners Universe, objem majetku pod správou v těchto fondech přesáhl v březnu 2014 částku 1 miliardy korun. V meziročním srovnání došlo k navýšení majetku ve správě o téměř 50 procent, což potvrzuje správné nastavení investičních strategií a vysokou důvěru klientů, kterou si investiční společnost vybudovala. „Současná strategie fondů Partners Universe je nastavena prorůstově a cílí na akciové trhy rozvinutých zemí a vyhýbá se aktuálně rizikovým regionům, jako jsou Rusko či Ukrajina. Naší výhodou je, že při rozhodování nejsme pod vlivem bankovních skupin, a máme tudíž neomezený přístup ke globálním finančním trhům,“ doplňuje Martin Mašát, vedoucí investičního týmu Partners IS. „V nastaveném trendu hodláme i nadále pokračovat. Navíc připravujeme rozšíření nabídky o další aktivně řízený fond postavený na základě unikátní strategie navržené Pavlem Kohoutem,“ uzavírá Martin Mašát. 

Partners investiční společnost, a. s., je dceřinou společností finančněporadenské společnosti Partners Financial Services, a. s., a byla založena na sklonku roku 2010. V současné době spravuje tři podílové fondy pod názvem Partners Universe a jako jedna z mála na trhu klientům nabízí možnost investovat do podílových fondů bez vstupních poplatků. 

 

Viola Baštýřová, Partners,

 



 

 

 

 

 
 

 
18.04. 21:20  Poplatky Partners (jirkas)
18.04. 14:39  Poplatky Partners (Nejsem Blázen)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688