Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.04.2014 14:09:54

Nasdaq hledá dno aneb Další technologická bublina na obzoru?

Technologické firmy nechaly v posledních týdnech investory zavzpomínat na technologickou bublinu na počátku tisíciletí. Ceny akcií padaly, taženy především biotechnologiemi. Dokonce se začalo hovořit o tom, že v oboru biotechnologií praskla bublina.

V pondělí se Nasdaq propadl až ke 4 054 bodům. Prošel si tak třemi nejhoršími dny v řadě od roku 2011. I když se v následujících dnech technologické akcie trochu vzpamatovaly, je Nasdaq za poslední měsíc 3,5 % v mínusu (Nasdaq 100 -2,8 %) a zaostává za dalšími dvěma klíčovými americkými indexy S&P 500 a Dow.

Americké akcie
Americké akcieZdroj: Google

Prudkým propadem trpěly akcie firem, jako je Facebook, ale především biotechnologické firmy, jejichž subindex ztratil za měsíc přes 13 %.

Vnucuje se několik otázek:

1. Dá se od technologických akcií čekat další propad?

Analytici se v odpovědi na tuto otázku většinou shodují. Podle nich rozhodně nejde o situaci podobnou té v roce 2000. Chování Nasdaqu nijak nevybočuje z toho, co se děje na burze obecně.

"Ocenění indexu Nasdaq je skutečně vysoké, byť zatím zdaleka nedosahuje úrovní z přelomu tisíciletí, kdy vrcholila technologická bublina. Podle mého názoru je očekávání investorů ohledně technologických firem v USA hodně optimistické, a proto je zde značný prostor pro zklamání a případný pokles cen akcií. Zisky firem v indexu Nasdaq jsou rekordně vysoké, analytici letos přesto čekají dvojciferný růst," říká analytik z Komerční banky Josef Němý.

Na druhou stranu, když srovnáme ocenění Nasdaqu a širšího indexu S&P 500, není rozdíl oproti minulosti až tak extrémní. "Z toho usuzuji, že růst obou indexů má hodně společných důvodů (růst zisků v minulých letech, velký optimismus investorů, hodně likvidity na trzích díky uvolněné měnové politice Fedu). V případě zhoršení těchto faktorů bych tedy spíše sázel na pokles obou indexů, byť u Nasdaqu samozřejmě může být prudší (růstové technologické firmy jsou obecně rizikovější než zbytek trhu)," dodává Němý.

Panuje také názor, že jde jen o korekci před dalším růstem. To naznačil i úterní a středeční vývoj, kdy se ceny akcií vydaly vzhůru. "Myslím si, že to byla jen ozdravná korekce. Nevidím žádný fundamentální důvod, proč by se měly nůžky mezi indexem Nasdaq a dalšími americkými indexy dále rozevírat," říká Tomáš Menčík ze společnosti CYRRUS.

Spouštěčů bylo podle něj pravděpodobně více, ale jedním z nejdůležitějších byla společnost Gilead Sciences. Demokraté chtějí po této firmě vysvětlení, jak přišla na cenu 84 tisíc USD za léčbu hepatitidy lékem Sovaldi. "To vzbuzuje obavy, že americké regulatorní úřady budou zpochybňovat cenovou politiku farmaceutických firem. Do toho se přidaly bez významných kurzotvorných zpráv klesající akcie sociálních sítí a některých IT firem," říká Menčík.

2. Je čas dát ruce pryč od biotechnologií?

Podle analytiků ne tak úplně, ale je potřeba mnohem pečlivěji vybírat. "O splasknutí bubliny se může jednat spíše jen u konkrétních menších titulů, kde cena roste v důsledku spekulací na úspěch vyvíjených produktů. Jde hlavně o firmy s menším portfoliem produktů," říká analytik z BH Securities Jiří Zendulka.

"V biotechnologiích je budoucnost a nemyslím si, že tento sektor vykazuje znaky bubliny. Je ovšem důležité vsadit na správného koně, vždy bude mnoho poražených a mnoho vítězů a rozdíly mezi nimi budou obrovské. Jde o klasický stock picking – umění vybrat takový titul, který bude tím vítězem," dodává Menčík.

3. Jaké konkrétní technologické akcie nyní vypadají zajímavě, a kterým se raději vyhnout?

Jiří Zendulka, BH Securities

Jiří Zendulka, BH Securities

Zmínil bych akcie firmy SolarCity z impéria Elona Muska, která je atypická svým byznysem v solárním sektoru a mírou expanze. Přestože titul již loni poskočil o zhruba 370 %, považuji ho vzhledem k březnové korekci opět za hodný pozornosti.

Za přeceněné začínám považovat akcie SanDisk. Přestože sektor pamětí z hlediska cen produktů a především narůstající poptávce překonává recesi, považuji ze střednědobého hlediska cenu titulu již za neperspektivní.

Anketa: Tomáš Menčík

Tomáš Menčík, CYRRUS

Líbí se mi MannKind, firma vyvíjející inhalační inzulin. V současnosti se takový lék neprodává a MannKind by byla jediná na trhu (do roku 2007 s podobnou metodou neprorazil Pfizer). To přináší obrovský potenciál, ale ještě tento lék (Afrezza) musí schválit FDA, americký regulátor (navrhl lék schválit, konečné rozhodnutí má vydat do 15. dubna).

Problémově vidím naopak BlackBerry. Tato firma má podle mého názoru to nejlepší za sebou. Absolutně nezachytila trend dotykových chytrých telefonů a stále se zaměřuje na telefony s tlačítkovou klávesnicí. Jejich zašifrované telefony již dávno nejsou s touto funkcí unikátní. Dříve její výrobky kupovali manažeři, nicméně to už neplatí. Podle mého názoru je to jednoznačně "sell" akcie.

Čtěte také:

 

10 důvodů, proč musíte dát výpověď

 

10 důvodů, proč musíte dát výpověď

Úspěšný podnikatel, investor a spisovatel James Altucher ve svém příspěvku na LinkedInu svým "followerům" působivě vysvětluje, proč v současnosti nedává smysl nechat se zotročovat v zaměstnání.

  

Tajemství akcií ČEZ: Proč by měly být o 100 korun dražší a proč se může na dividendě vyplácet více než 100 % zisku?    

Tajemství akcií ČEZ: Proč by měly být o 100 korun dražší a proč se může na dividendě vyplácet více než 100 % zisku?

Analytik Michal Šnobr z J&T má vlastní teorii o tom, co stojí za vývojem ceny akcií ČEZ. Kromě ceny elektřiny a dividendy je na trhu podle něj vidět velký prodejce, který s cenou akcií hýbe. Šnobr v rozhovoru pro Investiční web mluví také o dividendové politice největší české energetiky. Čeká, že by firma mohla vyplatit dokonce více než 100 % loňského zisku.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688