Topíte peletami? Levnější než teď nebudou!

Ceny dřevěných pelet podléhají ročnímu cyklu a na jaře se dostávají na svoje minima. Letos klesly dokonce o 15 – 20% oproti cenám platným během topné sezony. Kdo se předzásobí, může uspořit na vytápění rodinného domu až 5 000 za rok. O nákupu pelet by mohli přemýšlet vedle stávající majitelů peletových kotlů i ti, kteří se chystají kotel zafinancovat z Nové zelené úsporám nebo kotlíkových dotací. Celkový počet nainstalovaných kotlů na pelety u nás se letos přiblíží 20 000 kusů.

Ceny pelet v posledních dvou letech rostly. Přispěly k tomu i změny v kurzu mezi korunou a eurem, protože velkoobchod s peletami i pilinou, což je klíčová výrobní surovina, probíhá v eurech. Kurz se za poslední dva roky posunul o cca 11 %, což se na výsledné ceně pelet odrazilo.

I přesto je možné nadále nakupovat pelety za výhodné ceny. Pro všechny české prodejce platí, že nejlevnější pelety jsou k dostání na jaře. Letos po skončení poměrně teplé zimy klesly ceny pelet o rekordních 15 – 20 %. Ušetřit je možné až 1 000 na tuně, což odpovídá u průměrného rodinného domu úspoře 5 000 za topnou sezonu.

„Ve druhém kvartálu, na jaře, klesla cena vstupní suroviny - piliny, a tedy klesly rovněž ceny dřevěných pelet. Doporučuji ale neotálet s nakupováním, protože od 3. kvartálu očekáváme opět mírné zdražení pelet,“ okomentoval vývoj cen Martin Černý z firmy Biomac, která je výrobcem a distributorem dřevěných pelet a briket.

Jak se předzásobit už na jaře?
Prodejci pelet netrvají na tom, že musíte pelety na jaře naskladnit. Můžete si je za nízké ceny koupit a nechat dovézt později. „Pokud zákazník ještě nemá prázdný sklep, nemusí se obávat využít jarních slev a pelety si koupit. My s dodávkou počkáme klidně až do zimy,“ slibuje Marek Řebíček z CDP Ivory, která obsluhuje zákazníky dřevěnými palivy po celé ČR. Za pozdější dovoz pelet zaplatíte 250 za tunu, výhodou je vysoká kvalita uskladnění u dodavatele.

Nejvíc ušetří ti zákazníci, kteří odebírají volně ložené pelety, jejich cena je totiž nižší než u standardních 15-ti kilových sáčků. Přizpůsobit kotelnu skladování volně ložených pelet je proto dobrá rada po všechny, kdo se inspirováni komfortním vytápěním anebo nabízenými dotacemi chystají letos koupit kotel na pelety.

„Čeští uživatelé se už naučili praxi běžnou v západní Evropě, která zaručuje vůbec nejnižší cenu za vytápění. Je to nákup volně ložených pelet za mimosezónní ceny. Kdo má dobře vyřešené skladování, nakoupí jednou za rok a dál už si jenom užívá pohodové topení,“ popisuje čím dál oblíbenější praxi Hynek Mandula z peletárny Mayr-Melnhof Pellets v Paskově.

Skladovat volně ložené pelety a zásobit se na celou topnou sezonu umožňuje nový textilní zásobník, který vyvinula společnost Atmos. Poprvé je na českém trhu tato skladovací technologie k dispozici také od českého výrobce. Silo může stát přímo v kotelně nebo pod uzavřeným venkovním přístřeškem. Je určeno pro pneumatické tankování volně ložených pelet přímo z cisterny. 

Kotle na pelety znamenají komfortní a čisté vytápění
Automatický kotel na pelety si dokáže ze zásobníku sám přikládat po celou topnou sezonu, a tedy jarní dodávka pelet je poslední moment, kdy je třeba se o zásobování a přikládání starat. Po celou topnou sezonu si už majitelé kotlů na pelety užívají pohodlí automatických, a tedy bezobslužných kotelen. Pelety totiž nabízejí nejkomfortnější vytápění mezi všemi tuhými palivy.

Vedle komfortu mají pelety ještě jedno prvenství – jsou nejčistším způsobem jak vytápět své domovy tuhými palivy. Hodnoty emisí jsou velmi nízké a řada modelů se proto umisťuje v nejvyšších emisních třídách. Podle novely zákona o ochraně ovzduší bude možné již brzy používat jen kotle ve 3. a vyšší emisní třídě, peletových kotlů se díky jejich vyspělosti toto omezení netýká. 

www.ceska-peleta.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky