BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  16.04.2014 10:12:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, USD/JPY, NZD/USD a NASDAQ

Novozélandský index spotřebitelských cen (CPI) vzrostl v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta a zaostal tak za 0,5 procentním odhadem. Hlavní zásluhu na růstu měly tabákové výrobky, které podražily o 10,2 procenta. Zlevnění se naopak dočkaly letištní poplatky (-10 procent), zelenina (-5,8 procenta) a ceny zájezdů (-5,9 procenta). V meziročním srovnání si pak index CPI připsal v prvním čtvrtletí 1,5 procentní růst

V asijské seanci vystoupil člen FOMC Kocherlakota a obhajoval uvolněnou monetární politiku, které by se Spojené státy měly ještě nějakou chvíli držet. Zvýšení úrokových sazeb by mělo přijít až v momentě, kdy na to bude ekonomika připravena. Zároveň se bránil brzkému zvýšení sazeb tvrzením, že Američané by si počkali na vyšší zhodnocování a peníze by raději šetřili, než aby investovali.

Americkému akciovému trhuse včera dařilo a hlavní indexy si připsaly zisky. Sentimentu pomohly výsledky společnosti Coca-Cola a Johnson & Johnson, které převážily nad zklamáním z NAHB indexu a newyorkského výrobního indexu (Empire State Manufacturing). Lídrem včerejší seance se stalo S&P 500, které poskočilo o 0,68 procenta. O 0,55 procent posílil Dow Jones a Nasdaq si připsal 0,28 procent.

Čínská ekonomika nedokázala v prvním kvartále letošního roku překvapit trhy. Tempo hospodářského růstu spadlo ze 7,7 procent (4. Q 2013) na 7,4 procenta a naplnilo tržní predikci. Nicméně jde o nejpomalejší růst hospodářství za 18 měsíců, což potvrzuje, že druhá největší ekonomika světa ztrácí růstové momentům a schází ji vládní stimuly. Zklamáním však byla průmyslová produkce, která meziročně v březnu zrychlila jen o 8,8 procenta, namísto očekávaných 9,1 procent. Náladu pak trhu zlepšil výsledek maloobchodních tržeb, kterým se podařilo v březnu posílit o 12,2 procenta a o 0,3 procenta překonat predikci.

Guvernér japonské centrální banky (BOJ) Kuroda zopakoval ve středečním projevu před dolní komorou parlamentu, že míra inflace by měla pozvolně růst a 2,0 procentního cíle by mělo být dosaženo v rozmezí od konce roku 2014 do března 2016. Japonská ekonomika očekává ve druhém kvartále zhoršení, kvůli snížené poptávce, která je odrazem zvýšení spotřební daně z 5 na 8 procent.

Japonský ministr financí v noci řekl, že japonské penzijní fondy budou moci investovat více svých prostředků do rizikových aktiv, a to nejen domácích, ale i zahraničních. Z této legislativní změny bude těžit domácí akciový index Nikkei, do něhož část financí fondů určitě zamíří. Nikkei si proto v noci připsal 3 procenta a uzavřel nad psychologickým kulatým číslem 14 000 bodů. Možnost investovat prostředky penzijních fondů i mimo Japonsko, bude mít v dlouhodobém horizontu negativní vliv na JPY.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

 


EUR/USD se odrazilo od včera avizované podpory kolem hladiny 1,38. Pokračující korekce by trh měla dovést až k rezistenci 1,3843, která bude pro intradenní vývoj klíčová. Její prolomení by otevřelo prostor k horní hraně kanálu. Naopak vytvoření medvědí reakce by předurčilo pád zpět k 1,38 a následně níž.

USD/JPY se stále nachází v netrendové zóně mezi 102,50 a 101,20. Trh se v posledních hodinách pokouší o zformování silného dna, které by mu poskytlo šanci dostat se výš. Momentálně převládají na trhu býci, kteří by rádi dostali cen, alespoň k Fibonacciho úrovni 38,2. Support současného pohybu pak leží na Fibo hladině 23,6.

NZD/USD pokračuje v předurčeném směru a naplňuje náš krátkodobý výhled. Trh prorazil v asijské seanci klouzavý průměr 100 a důležitou úroveň 0,8630, tato hladina by nyní měla sloužit jako silná rezistence. Výhledově se počítá s další oslabením s cílem na 0,8512.

Nasdaq uzavřel včerejší seanci býčím outsidebarem a udělal první krok ke korekci. V dnešní seanci by tak trh měl svádět půtky s vyznačenými rezistencemi, které se budou snažit zabránit expanzi. Pohyb nahoru favorizuje i naznačená formace obráceného klínu, kterou by mohlo čekat testování horní hrany.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688