Hnojíte trávník? Pokud ne, nedivte se že neprospívá

K celoroční péči o trávník patří nejen pravidelné sečení a zavlažování, ale i jeho hnojení. Touto činností dodáte trávě potřebné živiny, díky čemuž se budete moci pochlubit zdravým a krásně zeleným pažitem. 


Z jakých hnojiv na trávník můžeme vybírat?
Hnojiva můžeme rozdělit podle délky jejich působení na krátkodobá a dlouhodobá. Krátkodobými hnojivy je nutné přiživovat trávník 7x až 15x za sezonu. Jsou vhodná především pro okamžitý, nárazový růst trávy, kdy se živiny rychle rozpouští a tráva rychle nabývá na délce a objemu. Naopak dlouhodobými hnojivy stačí trávník ošetřit 3x až 4x za sezonu – duben, červen, září a případně před zimou. Živiny z jedné dávky se do trávníku uvolňují po dobu dvou až tří měsíců. Nezpůsobují tak nadměrný nárazový růst. Postupné uvolňování živin je zaručeno díky granulové úpravě. Dále se rozlišují podle látek, které jsou v nich obsažené například na startovací hnojiva (vhodná pro výsev nových trávníků), podzimní hnojiva (pro dobré přezimování trávníku obsahující hlavně draslík), hnojiva a přípravky proti mechu a další.  Optimální jsou kombinovaná hnojiva N:P:K, která zaručují správný poměr nejdůležitějších živin. Měla by být aplikována rovnoměrně, aby v trávníku nevznikly nepravidelně vzrostlé, světle a tmavě zelené plochy. 

Jaká hnojiva pomohou trávníku v jarním boji s plísněmi?
Po zimě může trávník především trpět plísní sněžnou, kterou způsobila vrstva sněhu zabraňující trávníku v dýchání nebo nahromaděná plsť, pokud jsme neprovedli v předchozí sezóně vertikutaci. Projevuje se zažloutlými skvrnami na trávníku o průměru cca 15 až 20 cm. Za mokra se po okraji skvrn tvoří bílá podhoubí. Ideální je plísni předcházet podzimním hnojením draselnými hnojivy, která podporují odolnost trávy vůči promrzání a chorobám. Nicméně by se nemělo jednat o extra silnou dávku hnojiva – stačí 20g – 30g hnojiva na m?. V případě, že se sněžná plíseň objeví i přesto, nezbývá než přistoupit k jejímu vyhubení za pomoci fungicidních přípravků (Dithane, Ridomil či Benlate).

Tip odborníka:
„Při hnojení trávníku dávejte pozor, abyste na jeho plochu nerozhodili přílišné množství hnojiva. V takovém případě by mohlo dojít vlivem nadměrné chemické reakce k popálení trávy a jejímu nevratnému poškození. Doporučuje se proto rozhoz hnojiva za pomoci speciálního vozíku, který dávkuje přesné množství podle vašich požadavků,“ doporučuje Karel Rubeš z hobbymarketu OBI Praha Prosek.

Otázky a odpovědi:

Za jakých podmínek je dobré hnojit trávník?

Trávník by se měl hnojit před deštěm nebo před zálivkou, za podmračeného počasí. Působením slunečních paprsků na hnojivo by mohlo dojít k nežádoucímu popálení trávníku. Ideálním obdobím pro první jarní hnojení je začátek dubna, kdy bývá vlhko a zároveň je již půda rozmrzlá.

Jakými prostředky mohu bojovat proti mechům v trávníku?

Mech se vyskytuje především na vlhkých, chudých a kyselých půdách. Proto bychom měli změnit charakter takovýchto půd. Toho dosáhneme například užitím vápna, jehož prostřednictvím změníme kyselé pH půdy – mech tak ztratí svou živnou půdu. Východiskem může být rovněž odstranění zdroje zastínění či přílišného zavlažování. Když žádná z uvedených metod nepřinese kýžené výsledky, nezbývá než přistoupit k chemickému boji. Přípravky jako Antimech či Mech-stop rozšiřte na postižená místa podle informací na obalu. Mech po aplikaci zhnědne a je nutné jej vyhrabat.

Existují nějaké alternativy průmyslových hnojiv?

Nejpřirozenější a nejméně problémovou možností je takzvané mulčování. K tomu potřebujeme speciální sekačku s touto funkcí, která při sekání trávy rozseká její stébla na jemnou drť, která se rozprostře zpět na trávník. Takováto drť se rychle rozloží a poslouží jako přirozené hnojivo.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada