BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  10.04.2014 09:57:13

Ranní přehled událostí EUR/USD, AUD/USD, USD/CAD a EUR/JPY

Zápis z posledního jednání měnového výboru americké centrální banky (FOMC)včera rozhýbal trhy. Dokument ukázal jednomyslnost členů FOMC ohledně zrušení 6,5 procentní míry nezaměstnanosti, jako startéru pro zvyšování úrokových sazeb.  Zápis také ukázal shodu kolem současných nízkých úrokových sazeb, které by měly zůstat na aktuálních nízkých hodnotách ještě nějaký čas. To lze považovat za mírně překvapující vzhledem ke komentáři šéfky Fedu Janet Yellen z posledního zasedání, která na otázku novinářů, kdy mohou trhy očekávat zvýšení úrokových sazeb, odpověděla, že cca 6 měsíců po ukončení programu kvantitativního uvolňování (QE). Zápis potvrdil, že tato myšlenka nebyla obecně diskutována na zasedání, a tak ji nesdílí celý výbor ale podle všeho jenom Janet Yellen. Březnový mítink také přinesl 10 miliardovou redukci kvantitativního uvolňování, avšak důležitý byl právě kvůli budoucnosti úrokových sazeb. Co se týče programu QE, tak zápis potvrdil záměr postupného snižování objemu programu o 10 mld. USD měsíčně, dokud se výrazně nezhorší výhled vývoje ekonomiky Spojených států.  FED tak závěrem opouští hraniční nastavení v podobě 2,5 procentní inflace a již zmiňované míry nezaměstnanosti (6,5 procenta), nadále budou bankéři sledovat celou škálu kvalitativních indikátorů při rozhodování o výši úrokových sazeb.

Výsledkem zápisu bylo silné posílení akciových trhů, jež využily potvrzení nízkých úrokových sazeb. Nasdaq se řídil naší včerejší analýzou a seanci zakončil s 1,72 procentním ziskem, následován Dow Jones s expanzí o 1,11 procenta. Na chvostu skončilo S&P 500, které dokázalo poskočit o 1,09 procenta. Pozitivní nálada se přenesla v noci i do Asie, kde japonský index Nikkei uzavřel 0,43 procent v plusu.

Australská zaměstnanostposílila v březnu o 18 100 a o více, než 5 000 překonala odhad ekonomů. Tamní ekonomika dokázala v prvním kvartále vytvořit 88 000 nových pracovních míst, což je o 27 500 lepší skóre, než ve stejném období v loňském roce. Poměr mezi zaměstnaností k populaci vystoupal na 61,0 procent a je nejvýše od listopadu 2013. Na zlepšující se faktory reagovala míra nezaměstnanosti poklesem na 5,8 procenta a je nejníže v letošním roce. AUD v reakci na data posílil.

Překvapivě dobrá dataAustrálie byla mírně degradována čínským březnovým exportem. Vývoz nejlidnatější ekonomiky kontraktoval o 6,6 procenta ve srovnání se stejným měsícem v předchozím roce a zcela tak minul predikci o 4 procentním růstu. Za pozitivní lze považovat snad jen to, že zpomalilo tempo oslabování z únorových -18,1 procent. Dovoz ztratil dokonce meziročně 11,3 procenta a také nenaplnil pozitivní předpověď, která počítala s +2,4 procenty. Zpomalení obou toků pak přineslo Číně přebytek obchodní bilance v hodnotě 7,7 miliard dolarů. Ačkoliv čínská vláda nyní odmítá přijmout monetární stimuly, data z druhé největší ekonomiky jsou v poslední době natolik špatná, že bude-li chtít dosáhnout růstového cíle HDP, noc jiného ji nezbyde.

Japonské jádrové objednávky strojůoslabily v únoru meziměsíčně o 8,8 procenta, což výrazně překonalo už tak negativní odhad (-3,0 procenta). Pokles přišel po lednovém 13,4 procentním posílení, které bylo nejsilnější za posledních 12 měsíců. V meziročním srovnání si objednávky polepšily o 10,8 procenta.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

·         10:00 měsíční Bulletin ECB

·         13:00 Zasedání britské centrální banky

·         14:30 Index cen domů Kanada

·         14:30 Počet žádostí o podporu v nezaměstnanostiUSA

·         14:30 Americké importní ceny

·         20:00 Bilance federálního rozpočtu

·         00:00 Začíná G20, G7

EUR/USD využilo zápisu z posledního jednání FOMC a jako nůž máslem projelo avizovaným odporem na ceně 1,3820. Momentálně se trh nachází v překoupeném teritoriu a lze očekávat hledání podpory k dalšímu růstu. Pozitivní nálada vydrží minimálně do překonání 1,3770.

AUD/USD se po australských datech nadechlo k dalšímu růstu, avšak vítr z plachet sebrala Čína. Z technického pohledu se obchoduje v obráceném rostoucím klínu, ve kterém by trh mohl dnes vydržet. Hladiny podpory lze hledat na ceně 0,9385, rostoucí linii a 0,9345.

USD/CAD dokázal prorazit klíčovou podporu 1,0908 a získal tak prostor k dalšímu propadu. Ten by mohla potvrdit již dnešní seance v případě, že se podaří obrat na pulbacku k této hladině.  Trh by tak zůstal v krátkodobém klesajícím kanálu. Naopak proražení by mělo přinést návrat k 1,0943.

EUR/JPY nevyužilo proražení trendového kanálu a opět výrazně vyprodalo. Trhu zhatila plány na posílení silná Fibonacciho úroveň 38,2. Nyní trh stojí před důležitou podporou mezi 140,70 a Fibo úrovní 23,6. Proražení této úrovně by mělo EUR/JPY dovést zpátky k psychologické hladině 140,00.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688