Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  09.04.2014 16:32:40

Beneš (ČEZ) o dividendě a deficitu ve výrobě elektřiny

Podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše Česku hrozí, že v zemi bude po roce 2030 významný deficit výroby elektřiny. A to i přesto, že nyní je v zemi energie přebytek. Důvodem je odstavení zdrojů a pokles těžby. Beneš to ve středu řekl poslancům na schůzi sněmovního hospodářského výboru. Řekl také, že dividendová politika ČEZ by měla být předpovídatelná. Do konce dubna dá valné hromadě návrh na rozdělení zisku. Rozhodne valná hromada v červnu.    

Na nedostatku elektřiny se podle Beneše bude podílet pokles těžby lignitu i dožití existujících hnědouhelných a černouhelných zdrojů. Navíc poroste spotřeba v průměru o 0,8 % ročně. Nedostatek výroby po roce 2025 musí Česko řešit v souladu s principy spolehlivosti dodávek, udržitelnosti a dopadu na spotřebitele.

Šéf ČEZ upozornil na to, že pokud by bylo nutné odstavit Jadernou elektrárnu Dukovany již v roce 2025, považoval by to za tragédii v české energetice. Připomněl, že Dukovany jsou jednou z nejméně poruchových elektráren na světě.

Beneš před poslanci zopakoval, že dividendová politika firmy je v rukou akcionářů ČEZ. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) koncem března navrhl, aby ČEZ akcionářům vyplatil celý loňský zisk. Pokud by ČEZ několik let po sobě vyplácel na dividendách 100 % čistého zisku, což nedělá nikdo z velkých hráčů, tak současně vedle toho není možné financovat dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, prohlásil dále Beneš.

Čistý zisk ČEZ loni činil 35,2 miliardy korun. Stát, který ve firmě vlastní 70% podíl, by tak získal zhruba 25 miliard korun, o deset miliard více než loni. Dosud ČEZ vyplácel zhruba 50 až 60 % zisku.

"Nemohu v tuto chvíli rozhodně říci, co ministerstvo financí bude přesně zastávat za názor na valné hromadě, protože takové rozhodnutí dosud určitě nepadlo," řekl členům výboru ředitel odboru legislativy ministerstva financí Robert Pelikán. "To, co padlo jako rozhodnutí, je, že chceme přezkoumat dividendovou politiku z hlediska její efektivity," dodal.

Hospodářský výbor po místy vypjaté debatě nakonec podpořil několik návrhů svého člena Františka Laudáta (TOP 09). Například vyjádřil obavy nad tím, že změna dosavadní dividendové politiky skupiny ČEZ by mohla ohrozit její ekonomickou stabilitu a investice do klíčových energetických zdrojů. Výbor se také vyjádřil v tom smyslu, že nedoporučuje změny v přístupu státu u dividendové politiky. Jako usnesení však výbor tyto návrhy nepřijal, protože odchodem jednoho poslanců z místnosti klesl počet jeho zbylých kolegů pod přípustnou hranici a výbor už tak nebyl usnášeníschopný.

Čtěte také:

Komerční banka a ČEZ: České blue chips pohledem technické analýzy
Komerční banka a ČEZ: České blue chips pohledem technické analýzy

Technická analýza cen akcií ČEZ a Komerční banky 

  Akcie ČEZ mezi mlýnskými kameny: Převáží cena elektřiny, nebo vyšší dividenda?

Akcie ČEZ mezi mlýnskými kameny: Převáží cena elektřiny, nebo vyšší dividenda?

Na akcie energetické společnosti ČEZ působí dvě protichůdné síly. Na jedné straně existuje možnost vyplacení vyšší dividendy, na straně druhé cena elektřiny stále hledá dno. Který vliv zvítězí?  

 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688