Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  07.04.2014 17:01:00

Českému průmyslu se daří, koruna posílila

Regionální měny zahájily nový týden v rozdílném duchu, když byly jak ve vleku událostí na hlavních trzích, tak opětovného vystupňování situace na Ukrajině (střety na východě země). Koruna si dnes během dnešního obchodování vůči euru připsala zhruba desetinu procenta, když posílila téměř k úrovni 27,40 CZK/EUR. Její kurz byl pravděpodobně nejvíce ovlivněn posílením eura na trhu s dolarem, či zveřejněním pozitivních údajů pro českou únorovou průmyslovou produkci. Naopak forint proti euru oslabil o půl procenta a zlotý o třetinu procenta - tyto měny jsou tradičně zranitelnější vůči negativním šokům, jako je právě ukrajinská krize.
Česká průmyslová produkce vzrostla v únoru o silných 6,7 % y/y, což bylo plně v souladu s naším odhadem (statistika mírně překonala tržní očekávání podle agentury Reuters na 6,0 %). Co je ještě důležitější, průmysl si polepšil i v meziměsíčním vyjádření, a to o 1,7 % (SA, WDA). Tím více než vykompenzoval poněkud slabší výkonnost z přelomu roku, kdy se během prosince a ledna výstup snížil o 0,6 % kumulativně. Za výborným výsledkem průmyslu stojí opět především výrazný růst produkce v automobilovém sektoru ( 16,1 % y/y). Pozitivní byla i statistika nových objednávek, jejichž hodnota se v únoru zvýšila o téměř pětinu, a to jak díky zahraničním, tak i domácím zakázkám. Celkově tak údaje potvrdily pozici průmyslu jako tahouna českého ekonomického oživení. A i vyhlídky v sektoru jsou podle všeho růžové, jak nasvědčují zmíněné nové objednávky, ale třeba také indikátor PMI, která v březnu setrval pevně v pásmu expanze aktivity (na hodnotě 55,5 bodu).
Naopak přebytek zahraničního obchodu v únoru za očekáváním zaostal, když dosáhl "jen" 13,6 mld. CZK (v národním pojetí), konsenzus trhu přitom předpokládal aktivní bilanci ve výši 20,5 mld. CZK. Za nižším než očekávaným přebytkem stál především silnější růst importů (17,9 % y/y) z titulu vyšších dovozů minerálních paliv, zejména zemního plynu (navzdory mírnější zimě), a vyšších dovozů aut (to se projevuje i ve statistice maloobchodních tržeb, kde prodeje automobilů v posledních měsících výrazně rostou). Naopak růst exportů oproti lednové hodnotě 17 % mírně poklesl na 15,3 % y/y, což je ale stále hodnota svědčící o výrazném oživení zahraniční poptávky. Navzdory mírně slabším únorovým údajům je však kumulativní bilance zahraničního obchodu historicky nejlepší.
Zítra se z české ekonomiky dočkáme dalšího indikátoru, tentokrát březnové statistiky z trhu práce. Míra nezaměstnanosti by měla meziměsíčně poklesnout o 0,2 pb na 8,4 %, když by měly začít pozitivně působit sezónní faktory. Nejdůležitější však je, že jsme se v posledních měsících dočkali stabilizace sezónně očištěné míry nezaměstnanosti. Negativní následky recese z období Q4 11 - Q1 13 tak začínají mizet. Současné ekonomické oživení se však na podílu nezaměstnaných projevuje se zpožděním. V samotném březnu by tak měla sezónně očištěná míra nezaměstnanosti klesnout jen o 0,02 pb.
Z dalších regionálních trhů se dočkáme maďarské únorové průmyslové produkce a zahájeno bude zasedání polské centrální banky. Žádnou změnu měnové politiky však ekonomové SG neočekávají.
Česká swapová křivka dnes na svém dlouhém konci poklesla o 4 bb, na krátkém konci se snížila o 1 bb.

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

22.04.2021České koruně se daří ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
06.09.2018Českému průmyslu i stavebnictví se daří (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.12.2015Průmyslu se v říjnu překvapivě dařilo, koruna setrvala na silných pozicích Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688