Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  06.04.2014 19:43:11

Pět důvodů, proč na státní důchod nespoléhat

Přestože v Česku v posledních letech proběhla "malá důchodová reforma" i "důchodová reforma", tak v budoucnu bude muset ještě k dalším legislativním změnám v oblasti důchodů. Další změny budou v dlouhodobém horizontu znamenat nižší státní důchod, neboť finanční náročnost na výplatu důchodu neustále roste.

Postupné změny ve výpočtu státního důchodu, které přinesla "malá důchodová reforma" postupně mění výpočet státního důchodu, řada občanů si každoročně nepatrně pohorší. Pravděpodobně se však nejedná o poslední změny výpočtu státního důchodu a dnešní čtyřicátníci nebo třicátníci budou mit relativně nižší důchod (poměr státního důchodu oproti předchozímu příjmu). Podívejme se na pět důležitých vybraných důvodů, proč je důležité myslet na vlastní zajištění na důchod co nejdříve a vytvořit si ke státní penzi výrazný vlastní "finanční polštář".

1) Stát vyplácí více důchodů

Stát vyplácí starobní důchody (řádné starobní důchody a předčasné důchody), invalidní důchody (prvního, druhého a třetího stupně) a pozůstalostní důchody (vdovské důchody a sirotčí důchody). Počet vyplácených důchodů neustále stoupá. V roce 1993 vyplácel stát 3,047 mil. důchodů, v roce 1998 již 3,147 mil. důchodů, v roce 2003 počet stoupl na 3,245 mil. důchodů, v roce 2008 na 3,383 důchod a v roce 2012 již na 3,494 mil. důchodů. Nejvíce samozřejmě stoupá počet starobních důchodů.

2) Během dvanácti let se výdaje na důchod ztrojnásobily

Roční státní výdaje na důchody rok od roku stoupají. Důchody (starobní, invalidní nebo pozůstalostní) pobírá více občanů než v minulosti. Výdaje na důchody tvoří jednu z největších státních výdajových položek. V roce 1996 činily roční výdaje 122 miliard korun, v roce 2000 již 181 miliard korun, v roce 2004 stouply roční státní výdaje již na 227 miliard korun, v roce 2008 potom na 306 miliard korun v roce 2012 činily roční státní výdaje na důchody dokonce 368 miliard korun.

3) Výdaje ještě porostou, důchody se pobírají déle

Střední délka života 65letých občanů se rok do roku prodlužuje, což je příznivou zprávou, neboť většina současných důchodců žije déle než jejich rodiče a současné demografické prognózy předpokládají, že dnešní čtyřicátníci budou žít ještě déle. V průměru tak stát vyplácí starobní důchod déle než v minulosti, což opět zvyšuje finanční nároky na zajištění důchodů. V roce 1970 se řádný starobní důchod pobíral 11 let, v roce 1980 13 let, v roce 1990 16 let, v roce 2000 již 20 let, v roce 2012 již 23,3 let.

4) Podmínky pro invalidní důchod a pozůstalostní důchod se zpřísňují

Přiznání invalidního důchodu není automatické, stejně tak pozůstalostních důchodů, musí být splněny zákonné podmínky, které se zpřísňují. Výše invalidního důchodu závisí na přiznaném stupni invalidity. V roce 2012 bylo zamítnuto přibližně 13,5 tisíc žádostí o invalidní důchod, při přezkoušení stupně invalidity byl ve více případech snížen stupeň invalidity než zvýšen stupeň invalidity. V rámci "malé důchodové reformy" byla zkrácená lhůta pro obnovu vdovského důchodu z 5 let na 2 roky. Vdovský důchod se standardně pobírá pouze jeden rok, následně pouze při splnění zákonných podmínek (např. dosažení požadovaného věku). Když není některá podmínka splněna po roce, tak vdovský důchod zaniká, ale může být obnoven, jestliže je některá ze zákonných podmínek splněna v zákonné lhůtě. Zkrácení obnovovací lhůty znamená, že stoupá počet vdov (vdovců), kteří pobírají vdovský důchod pouze jeden rok.

 

5) Předčasný důchod bude častější

Vzhledem k postupnému prodlužování důchodového věku a špatné situaci občanů v předdůchodovém věku na trhu práce v posledních letech výrazně stoupl počet občanů odcházejících do předčasného důchodu. Tento trend bude pokračovat, vždyť muži i ženy (bez ohledu na počet vychovaných dětí) narození v roce 1977 mají důchodový věk 67 let. Dnešní novorozenci mají řádný důchodový věk dokonce 73 let. Pracovat až do řádného důchodového věku nebude moci řada občanů, ať už ze zdravotních důvodů nebo nemožností najít pracovní uplatnění. Řešením bude předčasný důchod, do kterého bude možné odcházet až 5 let před dosažením řádného důchodového věku. V současné době je předčasný důchod při odchodu do penze o 3 roky dříve nižší přibližně o čtvrtinu. Odejít do předčasného důchodu o 5 let dříve budou moci pouze občané s vysokými vlastními úspory, státní předčasný důchod bude nízký. 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Út 16:52  Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Út 14:28  Kurzovní lístek ČNB na úterý 23.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688