Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  06.04.2014 19:10:13

M. Mobius: Frontier markets – stabilizace před dalším růstem

Frontier markets zůstávají i v roce 2014 v hledáčku Templeton Markets Group. Já a můj tým jsme strávili začátek loňského roku zkoumáním potenciálních investičních příležitostí v těchto koutech světa. Všeobecně platí, že jednu třetinu svého času strávím přímo na místě činu, tzn. návštěvami těchto zemí, kdy mi jako vstupní brány slouží především Dubaj, východní Evropa a Jihoafrická republika. Zatímco dříve byly tzv. emerging markets považovány za „exotické“ investice (to bylo, když jsem v osmdesátých letech minulého století začínal s investováním), dnes už jsou investorům notoricky známé. Pokud však jde o frontier markets, celá řada z nich stále čeká na objevení.

 

Jsou to pak právě tyto země, které podle nás představují zajímavou investiční příležitost v rámci skupiny rozvíjejících se zemí. Frontier markets jsou rozmístěny po celém světě, tzn. v Asii, na Středním výhodě, Střední a Jižní Americe i Africe. Myslíme si, že existuje celá řada faktorů, které by mohly letos podporovat vývoj těchto zemí..

Emerging markets vs Frontier markets

Existuje celá řada parametrů, které ovlivňují to, jestli daná země patří do skupiny vyspělých zemí (developer markets), emerging markets či frontier markets. Jednotlivé organizace či indexy pak tyto skupiny definují lehce odlišným způsobem. Za emerging markets jsou Světovou bankou, Organizací pro mezinárodní finance i OSN považovány ty ekonomiky, jejichž tržní kapitalizace v rámci indexu Morgan Stanley Capital International (MSCI) World Index nepřesahuje 3 %.

Frontier markets je podmnožina zemí v rámci emerging markets, jedná se přitom zejména o země v rannější fázi ekonomického vývoje. Tyto země mají zároveň všeobecně menší, méně vyspělé a likvidní trhy než emerging markets. V podstatě se dá říct, že se frontier markets nachází ve fázi vývoje, kterou před 20 – 25 lety vykazovaly ekonomiky jako Brazílie, Rusko, Indie či Čína.

Frontier markets  se mohou vydat jiným směrem

Frontier markets přitáhly pozornost mnoha investorů zejména díky tomu, že je růst jejich ekonomik z čím dál tím větší části založen na domácí poptávce a výraznému ekonomickému, který řada z těchto zemí zažívala. Vedle toho těmto ekonomikám hraje do karet i schopnost prosadit důležité reformy.

Celkově můžeme říct, že frontier markets nabízí zajímavý investiční potenciál, který se opírá o rychlý růst těchto ekonomik, reformní úsilí a relativně nízkou míru zadlužení obyvatel i vlády. To všem při, podle nás, atraktivní valuaci. Dalšími potenciálními motory růstu těchto trhů mohou být podle nás nerostné bohatství, levná pracovní síla, příznivá demografická struktura obyvatelstva a potenciál osvojení si nových technologií.

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na PenizeNAVIC.cz:

 - Roztávání trhu s IPO v Číně   

- Emerging markets v roce 2014: Změny, které by mohly určovat vývoj v příští dekádě (1)  

- Emerging markets v roce 2014: Změny, které by mohly určovat vývoj v příští dekádě (2)

Pokud jde o konkrétní ekonomiky, za zmínku podle nás určitě stojí Spojené arabské emiráty, jejichž ekonomika v tomto roce těží ze zlepšujících se dat a výhledu zvýšení mezinárodního obchodu plynoucího přes přístav v Dubaji.  

Zlepšující se ekonomická situace v eurozóně a příznivý vývoj podporoval řadu frontier markets v Evropě, zejména Srbsku a Bulharsku. V Asii se z příznivého vývoje mohl těšit Pákistán, který se dočkal zlepšení svého ekonomického výhledu a úpravy úvěrového programu ze strany Mezinárodního měnového fondu. Toto, spolu s plánovanými ekonomickými reformami, by mohlo zdejší ekonomiku tlačit vzhůru. 

Současná valuace 

Na konci ledna tohoto roku se valuace frontier markets nacházela, tedy alespoň podle nás, na atraktivních úrovních, kdy MSCI Frontier Markets Index vykazoval poměr P/E 13,6, což je výrazně méně než hodnota 17,4, kterou vykazoval MSCI World Index. Ve prospěch frontier markets hraje i dividendový výnos, který činí v případě indexu MSCI Frontier Markets Index 3,6 %, zatímco u MSCI World Index 2,5 %. 

Řada akcií z tohoto indexu se pak podle nás obchoduje s ještě příznivější valuací. Z tohoto důvodu také nezkoumáme potenciál indexu jako celku, ale potenciál konkrétních akcií, jež podrobujeme rozsáhlé analýze. 

Fundamenty frontier markets se zdají být příznivé 

Investoři se při diverzifikaci portfolií stávají otevřenější novým investičním myšlenkám. Toto platí dvojnásob v době relativně nízkého ekonomického růstu hlavních světových ekonomik a všeobecně nízkých úrokových sazeb. 

Frontier markets v tomto směru podle nás představují úžasnou investiční příležitost. Ano, v případě těchto zemí najdeme rozdíly nejen na úrovni regionů, ale i na úrovni jednotlivých zemí. Několik charakteristik však mají tyto země společné. Patří mezi ně: vysoký ekonomický růst, relativně málo zadlužené obyvatelstvo i vláda a atraktivní valuace. Věříme, že tyto země dokáží ve svůj prospěch využít i faktory jako nerostné bohatství, levná pracovní síla, příznivá demografická struktura a potenciál osvojení si nových technologií.

  

Čtěte články o investování na PenizeNAVIC.cz: http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

12.02.2024Koruna, stabilizace před dalšími ztrátami? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.07.2014M. Mobius: Jak velké jsou Emerging markets? Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688