Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  04.04.2014 10:05:26

Komentáře k maloobchodu - tečka za krizí a recesí

Série příznivých zpráv z české ekonomiky nepřestává. Maloobchodní tržby se v únoru meziročně reálně zvýšily o 8,1 procenta. Jde o nejrychlejší růst od září 2008, měsíce, kdy pád Lehman Brothers rozpoutal globální finanční krizi. Aktuální data by se tedy snad dala považovat za jakýsi milník označující překonání obtíží, které českou ekonomiku postihly během krize a po ní.

Nutno dodat, že maloobchod v posledních měsících pošťouchla měnová politika. Obavy ze zdražení dováženého zboží po oslabení kurzu koruny zvýšily zájem o dražší zboží dlouhodobé spotřeby. Prodeje automobilů například meziročně stouply téměř o 20 procent. Prodej počítačů, tabletů a telefonů vzrostl o 9,1 procenta. Poptávka po spotřební elektronice a elektrických spotřebičích stoupla o 5,2 procenta. Jedinou oblastí maloobchodu s klesajícím obratem je prodej farmaceutického, zdravotnického a drogistického zboží.

Po intervenci ČNB se objevily obavy, že slabší koruna negativně dopadne na kupní sílu domácností a omezí jejich poptávku. Prozatím se takové obavy nepotvrzují. Aby se tak stalo, musela by slabší koruna výrazněji pohnout s cenami v obchodech. A k tomu nedošlo. Z dat maloobchodu (rozdílu mezi tržbami v běžných a stálých cenách) lze vyčíst, že například ceny automobilů meziročně stouply pouze o 1,5 procenta. Co se týče počítačů a mobilních telefonů, devizová intervence pouze zmírnila deflaci na 6,0 procent, v případě spotřební elektroniky také přetrvává deflace, která se pouze zmírnila na 1,9 procenta.

Domácí poptávka nyní těží ze zmírnění skepse. Indikátor důvěry spotřebitelů publikovaný ČSÚ za posledních 12 měsíců stoupl z minus 20,8 bodu na minus 5,5 bodu (dlouhodobý průměr činí minus 14,4 bodu). K trvalejšímu růstu domácí poptávky bude muset dojít ke zlepšení na trhu práce, a to v obou klíčových aspektech: poklesu nezaměstnanosti a růstu mezd.

David Marek, Patria Finance



Dnešní výsledek maloobchodních tržeb je jedním velkým překvapením. Maloobchodu se daří na výbornou a únorový výsledek to potvrdil a zpečetil. V hlavní roli byly tržby za prodeje automobilů, které vystřelily vzhůru raketovým tempem. Po dlouhé době strádání prodejců, kteří se předháněli v tom, kdo nabídne nižší cenu, přišel výrazný růst jejich tržeb. Tržby za prodej motorových vozidel vzrostly o pětinu. Loňský rok totiž skončil růstem jen o necelých pět procent. Meziroční nárůst je ale daný mizerným výsledkem z loňského roku. Laťka je tak nastavená nízko a není až tak těžké ji překonat.

Klíčová zpráva je, že tržby rostly i v ostatních segmentech maloobchodu. Zásadní je oblast maloobchodu s potravinami, která dlouhodobě byla v záporu, nebo rostla jen minimálně. Únor přinesl kladné číslo a pomalu otáčí trend. Paradoxně k otočení trendu dochází i ve chvíli, kdy inflace v potravinářském segmentu nijak nepolevuje a stále se pohybuje okolo čtyř procent.

Je jen minimum oborů, které by v únoru zůstaly meziročně v záporných číslech. Je to jen několik specializovaných oblastí, například prodej farmaceutických a zdravotnických výrobků nebo tržby ve stáncích. Tady nepomáhá ani rostoucí obliba farmářských trhů, a tak prodej ve stáncích dále klesá. Naopak prodeje přes internet drží svou nastavenou laťku a růst se pohybuje jen mírně pod jednou pětinou. Růst je o to působivější, že nejde o jednorázový výsledek, ale o dlouhodobý trend. Maloobchod se dlouhodobě rozšiřuje do virtuálního prostředí a hraje jeho důležitou roli.

Ing. Michal Kozub

Analytik

Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688