Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  04.04.2014 08:28:39

Záměrně lžou, nebo se jen pletou? Cílové ceny od analytiků jsou jen reklama

Investor Joshua Brown na svém blogu The Reformed Broker vzpomíná, jak minulé jaro 'plácnul' cílovou cenu pro akcie Applu na 2 275 USD. Dospěl k ní tak, že na klávesnici telefonu vyťukal písmena A, A, P a L, které tvoří zkratku titulu na NYSE. Podobně nízkou vypovídací hodnotu mají podle něj i cílové ceny od většiny analytiků.

Na úvod malá aktualita: Cílové hodnoty pro index S&P 500 se celkem výrazně liší podle toho, zda jde o průměr názorů stratégů z Wall Street, kteří pro stanovení cíle využívají celkový obrázek ekonomiky a trhu (top-down přístup), nebo zda bereme v potaz názory akciových analytiků, kteří sledují jednotlivé akcie a z jejich cílových cen "dopočítávají" cíl pro celý index (bottom-up přístup).

S&P 500 - rozdílné cílové ceny stratégů a analytiků z Wall Street
S&P 500 - rozdílné cílové ceny stratégů a analytiků z Wall StreetZdroj: FactSet

A teď už k teorii a praxi cílových cen.

Nakupujete denně akcie podle toho, co radí analytici?

Pokud ano, raději s tím přestaňte, radí Brown. "Analytici fungují jen jako marketing pro oddělení prodejů makléřských firem. Ne že by byly analýzy společností bezcenné, institucionálním klientům mohou být k užitku, nicméně upgrady a downgrady samy o sobě nejsou k ničemu. Doporučení jako koupit a prodat jsou jen reklamy," tvrdí známý blogger.

"Chyba není na straně analytiků, jsou to inteligentní a tvrdě pracující lidé. Problém je v náplni jejich práce. Mají nesplnitelný úkol. Predikce analytika musí působit konzistentně, ale analytik musí umět být také flexibilní. Musí komunikovat s klienty a managementem firmy, kterou oceňuje, vše v souladu s přísnou regulací. Navíc musí zůstat nestranný navzdory faktu, že obě strany jeho firmu (a jeho s ní) platí. Většina analytiků se svými tipy přichází pozdě, a navíc musí předstírat, že pohyby cen akcií nejsou diktovány jen trhy a trendem sektoru, ale i fundamentem," popisuje Brown.

Běžní analytici prý většinou nemají ani ponětí o technické analýze. Při tvorbě svých doporučení ji mnohdy neuznávají. Píší o ceně akcie jen v souvislosti s valuací, nedívají se ale na cenu jako takovou. (Když byl Apple na úrovních kolem 600 USD za akcii, downgradoval ho jediný analytik. Byl to technický analytik a nebyl napojený na brokerskou firmu, která by ho vedla ke zkreslování predikcí.)

Co s tím dělat jako investor, když už znáte pravidla hry?

Nemusí to znamenat, že až přijde další analýza, poputuje rovnou do koše. Vyberte si z ní informace, které byly pro analytika podkladem pro vykouzlené odhady zisků a cash flow. Aspoň si uděláte obrázek o tom, na základě čeho mainstreamoví portfoliomanažeři obchodují jednotlivé společnosti.

Cílovým cenám ale nevěnujte pozornost. Jsou zkonstruované pomocí analýzy diskontovaného cash flow, o kterou se nikdo z těch, kdo akcii skutečně obchodují, nestará.

Důkazem omylnosti analytiků budiž loňský úryvek z New York Times: "Minulé září akcie Applu atakovaly rekordních 705 USD. Převážná většina analytiků Wall Street radila jediné - kupovat. V listopadu akcie procházely překotným poklesem, analytici však byli stále optimisty. 50 z 57 analytiků mělo akcii na 'buy' nebo 'strong buy', jen dva na 'sell'. Akcie pokračovaly v propadu a nyní stojí asi 450 USD, o 46 % méně než na vrcholu. Jak se mohli profesionálové takhle mýlit?"

Akcie Applu si sáhly na dno kolem 390 USD, nyní se obchodují kolem 540 USD, takže se stále ještě k 600 USD nevrátily.

"Firmy vydělávaly peníze, když institucionální klienti obchodovali Apple a opce na tyto akcie. Obchodníci chtěli, aby klienti Apple 'nakládali lopatou'," osvětluje Brown. "Pro brokery prahnoucí po výnosech byl Apple v minulých letech velmi lukrativní byznys. Analytici vyháněli každý týden cenu akcie výše pomocí stále vyšších cílových cen. I tak šílené cíle jako 1 111 USD pomáhaly brokerským firmám nalákat pozornost." 

Čtěte také:

  Fundamentální analýza: Na co si dejte pozor, ať jste LONG, nebo SHORT Fundamentální analýza: Na co si dejte pozor, ať jste LONG, nebo SHORT

Máte zájem koupit nebo prodat akcie? Nabízíme pár bodů, které stojí za to, aby jim byla při finanční analýze věnována pozornost. Skutečné hospodářské výsledky společnosti, tak důležité pro investiční rozhodování, mohou být hodně odlišné od údajů patrných na první pohled. Spočítat si pár poměrových ukazatelů může být silně zavádějící.

  Toto je 7 nejnebezpečnějších slov v investování Toto je 7 nejnebezpečnějších slov v investování

"Musejí vědět něco, co já sám nevím." Magická formulka, která podle slavného newyorského profesora financí Aswatha Damodarana zaslepila mysl nejednoho jinak racionálně uvažujícího investora. Zapamatujte si těchto sedm slov a zakažte jim ovládnout váš mozek při ohodnocování akcií.

 

 

 

 



Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 10:20  Data prognózy (24.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:19  Index podnikatelské nálady Ifo se zlepšil (24.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St 10:15  Nezaměstnanost v Polsku klesla (24.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688