STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  03.04.2014 13:08:52

Triky s inflací

Od roku 2007 všechny světové centrální banky kolektivně napumpovaly do finančních trhů částku přes dvacet bilionů dolarů. Pro představu se to rovná asi 30% globálního HDP. Obrovská suma takto vytištěných peněz je v kontextu novodobé historii zcela nepředstavitelná a dá se očekávat, že připraví půdu pro nastupující vlnu inflace, jenž zasáhne celý finanční systém.

Nemusíme přitom hledět do vzdálené budoucnosti. Ve skutečnosti už se první známky objevují, samozřejmě ne z oficiálních vládních údajů, ale v tom, jak podniky po celém světě vedou svůj byznys. Většina lidí věří, že když se objeví inflace, musí ceny v ekonomice růst. To je sice z makroekonomické teorie pravda, ale vyšší ceny se mohou projevit i jinými způsoby. Firmy obvykle nemají rády jednoduché zvyšování cen v nominálním vyjádření, protože by mohly vyděsit spotřebitele a snížit tak poptávku po svých výrobcích. Místo toho řada firem usiluje k řadě jiných strategií pro udržení ziskových marží bez nepříznivých dopadů na jejich prodeje.

Nejjednodušším způsobem, jak tak učinit, je jednoduše nechat část balení prázdnou. Čímž prodávají méně produktu za stejnou cenu. Mluvíme o tzv. skrytém zvýšení cen.

Není tak překvapující, že spoustě Američanům je denně prodáván jen horký vzduch. Množství vzduchu vyplňujícího prázdné místo v mnoha balených produktech dosahuje až k 50%. Představit si můžeme balení brambůrek, kde cena a velikost balení zůstává stejná, nicméně po čase zjistíme, že obsah netvoří 160 gramů, jak tomu vždycky bylo, ale třeba jen 140g. Výrobci potravin a politici v USA nyní projednávají reformu, jenž by měla na tento problém upozornit a legislativně jej podchytit.


Další možnou taktikou je strategie prodávání menšího balení za cenu velkého. Zatímco cena potravin pomalu roste, americké firmy smršťují svá balení. Některé velké potravinářské společnost nedávno oznámily, že zvýší ceny, které účtují potravinářským prodejcům. Například americká společnostThe Hershey Company (HSY) minulý týden oznámila zvýšení ceny o 10% pro většinu svých cukrářských výrobků. Samozřejmě toto přímočaré zvýšení ceny může odradit spotřebitele od nákupu, proto ostatní firmy mohou zvolit jiný způsob. Snaží se udržet ceny nízké a manipulují s množstvím a balením produktu.

Zdaleka nejskandálnějším způsobem skrytého zvyšování cen je manipulace s kvalitou produktu. Podle agentury Reuters mnohé z významných světových značek v oblasti produkce a prodeje kávy v tichosti vylepšovaly své kávové směsi. Kávové směsi většiny společností podléhají obchodnímu tajemství, a i když nerady sdělují z čeho přesně je směs míchána, některé nepřímé důkazy ukazují, že dochází k nahrazování kvalitních kávových bobů Arabica levnějšími boby Robusta. Jediná společnost, která se v listopadu minulého roku přiznala, byla Massimo Zanetti. Veřejně přiznala zvýšení podílu Robusta o 25%.  

V loňském roce nedostatek bobů Arabica způsobil růst ceny těchto prémiových fazolí na tři dolary za libru (cca 453 gramů), což je o dva dolary více než stojí stejná váha bobů Robusta. V pětiletém průměru stojí Arabica přibližně o 60 až 70 centů více.

Jednoduše řečeno inflace je již mezi námi, i když se ještě razantně nepromítla do podoby zvýšení cen. Místo toho všichni platíme více za méně, ačkoliv se tento fakt nezobrazí do oficiálních čísel ještě nějaký ten pátek. Nezbývá nic jiného, než kromě ceny, sledovat i množství, které kupujeme.

 Více zpravodajství můžete číst zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky
 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688