STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  03.04.2014 08:37:11

Vsaďte si na Blue Chips

Autor: Zuzana Koňaříková

„Modrý žeton“ doslovný překlad spojení „blue chip“, který pochází z pokeru. V této hře jsou právě modré žetony považovány za nejcennější. V následujícím článku však pod pojmem „blue chips“ budeme analogicky chápat akcie největších a nejziskovějších společností obchodovaných na burze, které se dále vyznačují stabilním růstem a pravidelně vyplácenými dividendami. Tržní kapitalizace se u těchto společností pohybuje v miliardách dolarů. Pokud je učiněn moudrý výběr akcií a jejich adekvátní držení, odměnou může být příjemná dividendová sprcha.

Časování trhu versus plán na dlouhou trať

V případě investování do akcií se dle Charlese Schwaba (zakladatel investičního impéria Charles Schwab & Co.) nevyplatí spoléhat na správný timing, poněvadž je velmi obtížné stanovit pravý čas na nákup/prodej akcií a málokomu se to podaří. Je tudíž potřeba mít vypracovaný dlouhodobý plán. Na trhu je sice patrná volatilita, avšak tato povaha trhů je krátkodobá. Ekonomika v dlouhodobém horizontu roste a s ní právě i akce, které tento trh tvoří. Obecné pravidlo říká, že čím je investiční horizont delší, tím je nižší volatilita průměrného ročního výnosu. Dokládá to například studie investiční banky Charlese Schwaba, která se zaměřila na rozptyl průměrného ročního zhodnocení u indexu S&P 500 pro více časových období, výsledek studie byl takový: u ročního horizontu činil rozptyl -43,3 % až 54 %, u desetiletého to bylo -0,9 % až 20,1 %.

Fondy zaměřené na akcie

Loňský rok 2013 se nesl v duchu býčích trhů, což byl jeden z nejlepších roků právě pro akcie. Žádná jiná investice není tak zaměřena na růst jako právě akcie, jejíž cílem je expanze firem vlastníky, a tím zvyšování hodnoty pro akcionáře. Palec nahoru tedy pro loňské akciové fondy, které vydělaly zhruba 20 % výnosu, některé z nich měly hrubý výnos okolo 70 %. Vyplatilo se tak vsadit na vyšší riziko s příslibem většího zhodnocení. Nejlépe na tom byly fondy investující na vyspělých trzích, jde o USA, Německo, Japonsko, v případě sektorových fondů biotechnologie, zdravotnictví. Fondy zaměřené na rozvíjející se trhy ztrácely.

 

Více zajímavostí můžete najít zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/zajimavosti

 

Vlastnosti Blue Chips

Prokázaný stabilní výdělek doprovázený výplatou dividend během několika dekád, diverzifikované produkty, vysoké příjmy i tržní kapitalizace, silná rozvaha společností s nízkým dluhovým zatížením, a mnoho dalších výhod. Tyto vlastnosti umožňují udržet si vedoucí postavení. Přiměřená úroveň dluhu a excelentní úvěrový rating těmto blue chips společnostem nahrává v tom, že si mohou půjčit za mnohem nižší náklady než konkurenti. Tato tržní reputace také odráží jejich vyšší prodeje. Spotřebitelé jsou i navzdory nepatrně vyšším cenám ochotni kupovat výrobky u společností, které se jim dostaly více do povědomí.

Investování do Blue Chips

Je mnoho způsobů, jak investovat do těchto zlatých společností. Investor si může akcie jednak pořídit přímo od brokera nebo využít dividendový reinvestiční plán. Investoři, kteří nechtějí, ať už vlivem malého časového fondu nebo nejistoty, při hledání nejvhodnějších akcií analyzovat společnosti sami, mohou využít efektivní strategie zabývající se participací na růstovém potenciálu firem, a to ve formě podílových fondů specializujících se na blue chips nebo burzovně obchodovaných fondů (ETF). ETF  obchoduje například s indexem SPDR Dow Jones Industrial Average (DIA), které drží portfolio kopírující jmenovitý index. Nákupem jednoho cenného papíru se tak investor podílí na vývoji společností jako jsou například Exxon Mobil, McDonald's, Coca-Cola, Microsoft, Nike, Procter & Gamble, Wal-Mart, AT&T, Disney, Merck, Visa. Investoři doporučují soustředění na akcie společností, jejichž hodnota v rámci tržní kapitalizace je v průměru ve výši 80 miliard dolarů. V současnosti je takových společností okolo 70.

 V České republice se mezi blue chips řadí například ČEZ, Komerční banka, ovšem české blue chips v porovnání se zahraničními jsou o pěkných pár řádek níže v následujícím žebříčku. Tržní kapitalizace u následně uvedených společností je v miliardech dolarů k datu 2. duben 2014.


Index S&P 500

Nejdůležitější blue chips akcie jsou obvykle součástí nejuznávanějších indexových trhů nebo průměrů jako Dow Jones Industrial Average , S & P 500, Nasdaq 100 ve Spojených státech , TSX 60 v Kanadě nebo FTSE index ve Spojeném království. Akciový index S&P 500 je vzhledem ke svému složení považován za nejdůležitější na světě. Index sestává z 500 největších amerických veřejně obchodovaných společností a reflektuje tak dění na celém americkém akciovém trhu. Tento index je často používán při investování, poněvadž akcie společností, které se stanou součástí indexu, ve velkých případech rostou.


Graf ukazuje roční vývoj indexu S&P 500 od roku 1999 do současnosti. Z grafu je v posledních letech patrný růstový trend. Podobně by vypadal i index Dow Jones Industrial Average.

Co se týče celkové ekonomiky, dle Mezinárodního měnového fondu se pro tento rok očekává, že globální ekonomika poroste o více než 3,5 %, mírné zpomalení růstu se očekává v Číně.

 

 Více zpravodajsví o akciích a ETF můžete najít zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688