TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  03.04.2014 10:07:56, aktualizováno 13:16:19

SKANDÁL PREMIÉRA! Nevýhodný prodej OKD pod cenou tehdy krylo Sobotkovo ministerstvo financí

Podivná privatizace OKD může přijít premiéra Bohuslava Sobotku ještě pořádně draho, stejně jako stát, který na prodeji společnosti prodělal, resp. prodal ji hluboko pod cenou. Mluví se o tom, že stát mohl v roce 2004 společnost prodat až za 10 miliard, od kupce ale vyinkasoval jen 4. Tehdy byl Sobotka ministr financí, a když po něm chtěli nevýhodný obchod vysvětlit, odpověď za něj napsal kupec! Na vše upozornila čtvrteční MF DNES.
 

Sobotka jako šéf financí měl možnost nevýhodnou privatizaci zarazit, místo toho ale jeho úřad vše kryl. A není vyloučeno, že vše kryl i samotný Sobotka. V roce 2006 totiž začala podezřele nízkou cenu prodeje státních 45,88 procent akcií OKD prověřovat Evropská komise. Do Bruselu však finance poslaly dopis s hlavičkou "Mgr. Bohuslav Sobotka, 1. místopředseda vlády", ve kterém byly neúplné informace, upozorňuje MF DNES.
 

Současný premiér se jakékoliv zodpovědnosti zříká a tvrdí, že on do Bruselu dopis neposílal. "Nevím, jak se to řešilo," uvedl pro Mf Dnes. Stanovisko prý odeslal dnes zesnulý Eduard Janota, který tehdy zastával post náměstka.
 

Podle Mf Dnes ale dokumenty z vyšetřovacího spisu policie, která podezřelou privatizaci prověřuje, ukazují na to, že informace pro Evropskou komisi nechalo ministerstvo financí zpracovat Advokátní kanceláři Pokorný, Wagner & spol., advokáty kupce OKD. A ty samozřejmě neměli zájem jakkoliv cenu zpochybnit.
 

Další zajímavá věc, která s případem souvisí, je i to, že informace pro Evropskou komisi zpracovávala advokátní kancelář, která sice zastupovala OKD, ale jedním ze společníků byl dobrý Sobotkův přítel Radek Pokorný. Navíc současný premiér v této advokátní kanceláři v minulosti pracoval. Je to jen náhoda?
 

To, že odpověď Bruselu nebyla od úředníků ministerstva financí při výslechu potvrdil i bývalý úředník resortu Martin Brož, který měl na starosti právě vyřízení odpovědi pro Evropskou komisi. Brož už také zemřel.

Související zprávy: Kauza OKD: Pokorný, Wagner a spol odmítají... 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688