BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  01.04.2014 16:21:16

Kurýr BHS - březen na trzích

Ukrajinský konflikt v březnu nepřál především ruským akciím, vítězem 7 % skokem brazilské akcie. Na Wall Street patří duben statisticky k nejlepším měsícům roku, mohl by to potvrdit i letos.

* Index Nasdaq díky biotechnologickým a technologickým titulům zaznamenal výkonnostně nejhorší měsíc od října 2012.

 

* V roce 2013 výkonnostně nejlepší japonské akcie letos zatím společně s ruskými patří naopak k nejhorším.

 

* Pražská burza si udržuje letošní kladnou výkonnost, obdobně jako loni si zatím nejlépe vedou akcie FORTUNA.

 

* Po loňském nejsilnějším poklesu zlata za poslední tři dekády, si tento drahý kov v 1Q připsal solidní zisky.

Zahraniční trhy

Mezi domácími investory poměrně známé akcie Petrobras (PBR) mohou být jedním z příkladů březnového vývoje na trzích. Akcie brazilského ropného giganta se duálně obchodují také na Wall Street. V první polovině měsíce ještě pokračovaly v poklesu na nová 9letá minima, když se dostaly až do blízkosti hranice 10 USD. Konec měsíce je však již zastihl o 30 % výše na 13,15 USD.

Právě brazilské akcie v uplynulém měsíci svým obdobným obratem předvedly ze všech sledovaných trhů nejlepší výkonnost. Konkuroval jim jen další trh emerging markets Indie. V první polovině března tamní index BSE překonal svá dosavadní maxima a technicky si tak otevřel cestu dále výše. Indické akcie jsou tím pádem z hlediska letošní výkonnosti za 1Q jasným vítězem.

Investory nejsledovanější Wall Street předvedla v březnu smíšený vývoj. Zásluhou technologických a biotechnologických titulů index Nasdaq zaznamenal vůbec nejhorší měsíční výkonnost od října 2012, když poklesl o 2,53 %. Zbylé 2 hlavní indexy se naopak zařadily svým růstem hned za zmiňované brazilské a indické akcie.

Kladnou výkonnost za březen lze spatřovat již jen na evropských akciích, resp. ne na jednotlivých trzích, ale pouze sumárně na nejprestižnějších titulech měřených pravidelně sledovaným indexem STOXX Europe 50.

Díky ukrajinské krizi evropské akcie v březnu nicméně předvedly velmi živý vývoj. V polovině měsíce se dostaly na velmi zajímavé úrovně, na které jsme upozorňovali v článku Evropské trhy blízko obratu? Potvrdilo se tak naše očekávání, že zmiňované technické úrovně byly velmi zajímavou investiční příležitostí. Během 14 dnů přinesly následně zhodnocení o zhruba 5 %.

Přehled výkonnosti jednotlivých trhů naleznete v kompletním materiálu zde.

Pražská burza

Domácí trh předvedl rovněž volatilní vývoj. V polovině měsíce se měřeno indexem PX dostal vůbec nejníže od září až pod hranici 950 bodů. Své ztráty nicméně z většiny dokázal následně umazat. Přispěly k tomu zejména akcie ČEZ s téměř 7 % posunem. Žádná z hlavních emisí si zisk jinak nepřipsala. Akciím ČEZ díky oznámené dividendě nakonec mohly konkurovat růstem jedině akcie PHILIP MORRIS. (více také v článku Philip Morris chce překvapivě vyplatit 880 /akcii ).

Propadákem se staly v reakci na výsledky akcie developera ORCO, následovány mediální CETV. Vzhledem ke stanovenému rozhodnému datu pro nárok na účast na změně kapitálové struktury se nicméně u tohoto titulu následný pokles očekával.

Přehled výkonnosti jednotlivých emisí naleznete v kompletním materiálu zde.  

Do dubnového domácího vývoje již začnou promlouvat dividendy, resp. rozhodná data pro nárok. Zajímavé tak bude sledovat nový index PX-TR, který na rozdíl od indexu PX zohledňuje i výplatu dividend. Bude tak lépe vypovídat o výkonnosti domácího trhu, který svým dividendovým výnosem patří k nejvýnosnějším trhům na světě. Rozhřešit by se v následujících dnech konečně měla i situace okolo společnosti TELEFÓNICA C.R., kde skupina PPF překvapivě stále nezveřejnila nabídku odkupu pro minoritní akcionáře (blíže také v článku Telefónica CR začíná připomínat Unipetrol ). Oproti každoročním zvyklostem telekomunikační společnost ani nesvolala na duben valnou hromadu.

Komodity

Zejména reportovaný slabší ekonomický vývoj z Číny ovlivnil cenu komodit. Odrazilo se to zejména na těch průmyslových, do kterých se řadí i stříbro. Tento drahý kov propadl o 7 % a jeho letošní zisky se smrskly na 2 %. V posledních letech ostře sledované zlato nakonec zaznamenalo pokles 2,9 % a po loňském propadu i tak letos zaznamenává solidní zhodnocení 6,8 %. Americká ropa WTI po volatilním vývoji minimalizovala ztráty na necelé procento. Cenově vlastně stabilnější severomořský Brent nakonec ale ztratil ještě zhruba o čtvrt procenta více.


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:54  HK.cash po údajích z Číny klesá o téměř 1 % X-Trade Brokers (XTB)
Út   9:03  Ranní okénko - Úterý ve znamení smíšeného sentimentu německých analytiků Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

Přečtěte si také:

01.02.2010Most má vlastní poštovní kurýry Strategie.cz (Strategie.cz)
12.06.2007BHS downgraduje KB na držet a zvyšuje cíl na 3 900 Kč Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688