STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  31.03.2014 09:28:21

Konec důchodů v Čechách!

Autor: Ondřej Pilný 

Máme se spolehnout na to, že se o nás stát ve stáří postará?

Spousta lidí žila donedávna stále v domnění, že v klidu odejdou do důchodu někdy v 65 letech a pak už bude pouze na státu, jak se o ně postará. Důchodová reforma tohle všechno změnila a probudila většinu lidí ze snu a dala jim najevo, že v budoucnu to zdaleka nebude tak růžové.

Spousta lidí si rázem začala spořit na důchod. Penzijní připojištění se ukázalo být jedním z nejvýhodnějších produktů. Roční zhodnocení penzijního připojištění se pohybuje od 1 % do 2 % a ze zákona garantuje nezáporný výnos. Většina lidí do něj vstoupila pouze kvůli velkému státnímu příspěvku, který může být až 230 /měsíčně při vkladu 1000 Kč/měsíčně tj 23 % zhodnocení.

Kam má ale člověk investovat dál? Je jasné, že důchod od státu vás ve stáří neuživí a ta tisícovka měsíčně vás také nezachrání. Myslete na to a našetřete si peníze na penzi sami.  Nemá smysl se spoléhat pouze na stát a penzijní připojištění.

Na trhu existuje spousta dalších produktů, které se zaměřují na spoření na stáří. Není lehké se v nich vyznat. Spousta z těchto produktů má malé zhodnocení, nevýhodné podmínky nebo skryté poplatky.

Určitě jste již natrefili na finančního poradce, který vám předložil jako návrh investiční životní pojištění. To prezentoval jako spořící produkt, který se pro spoření na důchod určitě vyplatí. Člověk by musel být hodně naivní, aby mu na to skočil. Investiční životní pojištění kombinuje investování a pojištění. V realitě to vypadá tak, že podmínky pojistky jsou nevýhodné a v případě pojistného plnění je vyplacená částka spíše směšná než užitečná. Uspořené peníze sežere inflace a ještě zaplatíte spoustu peněz na poplatcích. Investiční životní pojištění považuji za jeden z nejhorších způsobů jak spořit na stáří.

Dalším možností je spořit do druhého pilíře, kde byste odváděli 2 % z vlastní hrubé mzdy a od státu dostali jako příspěvek 3 %. Velkou nevýhodou však je, že z pilíře nemůžete vystoupit a zavazujete se na celý život. Mnoho lidí do druhého pilíře nevstoupilo z toho důvodu, protože ČSSD prohlásila, že druhý pilíř nebude podporovat a po volbách jej plánuje zrušit. Tím vytvořila v lidech obavu, že o peníze nakonec přijdou.

Tou nejlepší volbou, jak se zajistit na stáří, je podle mě vytvoření si pasivního příjmu individuálním investováním do akcií, dluhopisů a nemovitostí. Háček je v tom, že na to potřebujete trochu více peněz a ne každý je schopen tento majetek spravovat. Pokud jste neměli to štěstí a nemáte zrovna na účtech miliony na vytvoření dobře diverzifikovaného portfolia různorodých aktiv, existuje pro vás dobrá alternativa, jak se na stáří zabezpečit a tou jsou burzovně obchodované fondy (ETF), kde člověk může investovat již od pár tisícikorun. Neplatí šílené manažerské poplatky a má stálý přehled nad svým portfoliem po celou dobu investice. Peníze bývají velmi dobře diverzifikované, takže nemusíte mít strach, že v případě krachu jedné společnosti přijdete o všechno. S ETF můžete jednoduše investovat do stovek akcií najednou.

Více o ETF se dočtete zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/etf , pokud Vás zajímá dlouhodobé investování do ETF, tak pak můžete navštívit Investiční akademii, kde se lidem názorně ukazuje, jak lze dlouhodobě investovat a přistupovat k riziku. Jak se snažit eliminovat riziko na co nejmenší možnou míru.Více zde: http://stox.cz/vzdelavani/investicni-akademie-etf

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688