TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  31.03.2014 11:24:16

Koupili jste ojeté auto na úvěr? Možná vám vrátí desítky tisíc korun

Splátkové společnosti zřejmě uváděly ve smlouvách až o polovinu nižší cenu půjčky. Nezahrnuly do ní všechny poplatky, které spotřebitel musel zaplatit, aby úvěr získal. První sankce už padla. Česká obchodní inspekce udělila dvoumilionovu pokutu společnosti Essox. "Společnost Essox nesprávným způsobem deklarovala těm spotřebitelům sazbu RPSN, neboli tu roční procentuální sazbu nákladů," říká mluvčí České obchodní inspekce Jan Rottbauer.

"Žádný komentář k tomu dát nemůžu. To správní řízení stále probíhá, takže se k tomu nebudeme vyjadřovat," nechal se slyšet mluvčí společnosti Essox Ivan Straka. Jenže milionové pokuty nejsou tím nejhorším, co může úvěrové společnosti potkat. Záleží na rozhodnutí soudu - pokud uzná, že inspekce má pravdu, společnosti budou muset svým klientům vrátit peníze a změnit všechny smlouvy.

"Ta půjčka bude úročena sazbou, diskontní sazbou České národní banky, což znamená nějakým čtvrt procentem. Normální spotřebitelské úvěry jsou úročeny sazbami mezi deseti až dvaceti procenty," vysvětluje mluvčí inspekce. A pak teprve půjde o velké peníze. "Podle našich informací by se to mohlo týkat až dvaceti tisíc klientů. A v případě Essoxu by klienti mohli být odškodění až částkou přes jednu miliardu korun," myslí si Eva Moniová z MF Dnes. Jenže problémy budou mít pravděpodobně i další splátkové firmy.

"Česká obchodní inspekce má v současné době hledáčku několik společností, které poskytují spotřebitelské úvěry," říká mluvčí ČOI. Poškozeny mohou být až desítky tisíc klientů a podle zjištění Mladé fronty dnes by celková výše odškodění mohla být až šest miliard korun. Jaké další společnosti by mohly mít problémy nechce Česká obchodní inspekce zatím zveřejňovat. Soudy ale mohou nejspíš už počítat s desítkami tisíc sporů mezi majiteli aut a úvěrovými společnostmi.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688