BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  28.03.2014 10:27:13

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, USD/JPY, USD/CHF a ZLATA

Americké trhy mají za sebou nepříliš povedenou seanci. Trh poslal do medvědího teritoria nepovedený report o počtu rozjednaných prodejů domů (-0,8 procenta). Nepomohl ani pozitivně revidovaný výsledek HDP za poslední kvartál v loňském roce, ani lepší datatrhu práce. Zdá se, že americké akciové trhy při svých aktuálních hodnotách čekají na nové silnější růstové impulzy. Navíc obavy ohledně Ukrajiny stále přetrvávají. Nejvíce ztratil technologický Nasdaq (-0,54 procent), následován S&P 500 s oslabením o 0,19 procenta a téměř neznatelně kontraktoval Dow Jones, když odepsal 0,03 procenta.

Dnešní asijská seancebyla obohacena o sérii datjaponské ekonomiky. Národní jádrový index spotřebitelských cen (Core CPI) posílil podeváté v řadě a meziročně v únoru získal 1,3 procenta. Tokijský index spotřebitelských cen, který slouží jako výhledový ukazatel, expandoval v tomto měsíci o 1,0 procento, což je lepší výsledek, než trh očekával.

Nečekaně však v zemi vycházejícího slunce klesly v únoru výdaje domácností. Ty v meziročním srovnání kontraktovaly o 2,5 procenta a zaznamenaly první ztrátu od srpna loňského roku. Naopak překvapením se stal výsledek maloobchodních tržeb, které na meziroční bázi získaly v minulém měsíci 3,6 procenta. Většinový konsensus počítal s výsledkem kolem 3,0 procent. Sérii zakončila míra nezaměstnanosti, jež nečekaně poklesla o 0,1 procenta na 3,6 procenta. Zemi nyní čeká zatěžkávající zkouška v podobě růstu spotřební daně, která se zvýší z 5 na 8 procent od 1. dubna.

Japonský jen příliš nezareagovala na data z domácí ekonomiky, naopak Nikkei posílil o 0,5 procenta poté, co čínský premiér Li Keqiang uvedl, že vláda přichystá opatření na pomoc ekonomice. Na tyto informace již reagují i evropské akciové indexy, které posilují přes 0,5 procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) včera ohlásil připravenost poskytnout Ukrajině půjčku v rozpětí 14 až 18 miliard dolarů. Podle šéfa mise Nikolaye Gueorguieva jde o podobný typ úvěru, jaký poskytl MMF Islandu či Řecku. Celkově by z mezinárodních zdrojů mělo v průběhu dvou let přitéct 27 miliard dolarů. Ukrajinský premiér popsal už tak kritickou situaci domácí ekonomiky, přičemž očekává další zhoršení v letošním roce, přinejlepším by tamní HDP mělo ztratit 3,0 procenta a bez pomoci MMF by kontrakce dosáhla až 10,0 procent. Ceny plynu zdraží minimálně o 50 procent.

Německé importní ceny klesly v únoru meziročně o 2,7 procenta a došlo tak k výrazně rychlejšímu propadu, než v předchozích dvou měsících, kdy byla naměřena ztráta 2,3 procenta. Meziměsíčně pak index kontraktoval o 0,1 procenta, namísto očekávaného posílení o 0,3 procenta.

Cena zlata dále klesá poté, co USA oznámily v příštím roce zvýšit sazby. Australský dolar se obchoduje u 4 a půl měsíčních maxim, NZD zdolává svá historická maxima. Tento týden si polepšuje i CAD a ropa, která zdolala psychologickou úroveň 100 USD za barel. Euro bude dnes podle všeho testovat nejen kulaté číslo ale i 100 denní průměr na úrovni 1,37 za USD. Pro vývoj EUR/USD budou klíčová dataNěmecka (index CPI), jež by podle všeho měla být zveřejněna ve 14:00. Následně v pondělí nás čeká index CPI z celé eurozóny a příští týden i zasedání ECB.

Podle průzkumu agentury Reuters jenom 2 analytici ze 72 dotázaných očekávají příští týden od ECB snížení úrokových sazeb. Nicméně ve hře je po slovech Jense Weidmanna z německé Bundesbanky i forma měnového uvolňování. Vše se bude pravděpodobně odvíjet od pondělních dat inflace.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD dle očekávání prorazilo trojúhelník a zbytek seance pak pokračovalo ve směru proražení. V dalším vývoji sehraje klíčovou roli klesající trendová linie, jež byla jednou ze stran zmiňované formace. Do jejího proražení zůstane krátkodobý sentiment medvědí a počítá se s dosažením podpory 1,37.

USD/JPY stále zůstává v neutrální zóně mezi 102,60 a 101,87, přičemž krátkodobě vytváří klesající kanál. Trh momentálně osciluje kolem interní linie, poblíž které působí jako silná rezistence 100hodinový klouzavý průměr. Udrží-li dynamický odpor trh, tak by se průraz mediánu mohl stát spouštěčem intradenního výprodeje.

USD/CHF dnes ukáže, zda klasická formace rostoucího trojúhelníku podpoří býky. Výhledově by se z odporu 0,8870 měla stát podpora, která trhu pomůže minimálně k 0,89. Varovat lze před extrémní překoupeností a není vyloučeno, že před proražením formace dojde ještě k testu trendové linie.

Zlato konsoliduje uvnitř klesajícího klínu a dostává se do divergence s oscilátorem MACD. Situace tak výhledově předznamenává býčí tlak. K vyplnění formace by však mělo dojít až na supportu 1 274,00, do té doby by klesající trendová linie měla sloužit jako silná rezistence.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688