Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  27.03.2014 09:46:00

Česká republika a USA budou spolupracovat v oblasti jaderné energetiky

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se ve středu 26. března setkal s ministrem energetiky Spojených států amerických Ernestem J. Monizem v rámci jeho návštěvy České republiky. Tématem jednání byla spolupráce ČR a USA v oblasti jaderné a energetické bezpečnosti, břidlicového plynu a možností jeho vývozu z USA do zemí EU, a diskuse o nové dohodě o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství.

Oba ministři podepsali Dohodu mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky a Ministerstvem energetiky Spojených států amerických o spolupráci na civilním výzkumu a vývoji v oblasti jaderné energetiky.

Dalším tématem setkání byla problematika dostavby jaderné elektrárny Temelín, kde je americká společnost Westinghouse jedním z uchazečů o dodávky zařízení, a informace o projektu vzájemné spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje vysokoteplotních reaktorů IV. generace.

"Česká republika vítá uzavření dohody o spolupráci v oblasti mírového výzkumu a vývoje jaderné energetiky, která vytvoří rámec pro spolupráci mezi oběma zeměmi v oblasti výzkumu a vývoje k mírovým účelům především se zaměřením na pokročilé technologie a zlepšení jejich bezpečnosti a efektivity, jakož i na oblast nakládání s použitým jaderným palivem a odpady," uvedl ministr Mládek.

Debata se týkala i možností vývozu břidlicového plynu z USA do Evropy.

"Česká republika hledá v zájmu bezpečnosti dodávek jak alternativní dopravní trasy ruského plynu, tak i jiné dodavatele plynu. Uvítala by proto též export zemního plynu z USA do Evropy, jenž by přispěl ke zvýšení globální energetické bezpečnosti, diverzifikaci dodávek a rozšíření tržních příležitostí. Máme proto zájem na zjednodušení procedury exportu plynu z USA do Evropy a jeho odběru za konkurenceschopnou cenu," zdůraznil ministr.

Oba ministři na závěr ocenili jednání o nové dohodě o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství mezi EU a USA, která si klade za cíl plně liberalizovat vzájemný obchod a investice. Dohoda má pro obě strany zásadní ekonomický i politický význam zejména pro posilování vzájemných transatlantických vazeb s cílem upevnění globální bezpečnosti a konkurenceschopnosti EU a USA vůči dalším ekonomickým a politickým seskupením ve světě.

"Oceňujeme jednání o nové dohodě, která má pro obě strany zásadní ekonomický i politický význam, zejména pro posilování vzájemných transatlantických vazeb s cílem upevnění globální bezpečnosti a konkurenceschopnosti EU a USA. Česká republika od samého počátku podporuje vyjednávání o dohodě, je to i jedna z priorit vládního prohlášení," potvrdil ministr Mládek.

Během návštěvy amerického ministra v ČR bylo též v dopoledních hodinách za účasti prezidenta republiky Miloše Zemana otevřeno Společné centrum civilní jaderné spolupráce pro výměnu informací o vědeckých, technických a komerčních aspektech jaderně—energetických technologií, jaderné bezpečnosti a otázek nešíření jaderných materiálů. Centrum bylo připravováno ve spolupráci Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Českého vysokého učení technického (ČVUT) a je zřízeno na ČVUT Praha.

Zdroj: MPO ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688