BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  26.03.2014 16:12:14

Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby překvapily, bulletin SNB a analýza USD/CHF

Italské maloobchodní tržby v lednu stagnovaly, ve srovnání s prosincem zůstaly nezměněny. V prosinci přitom došlo k 0,3 procentní kontrakci v porovnání s listopadem. Tržní konsensus počítal s 0,4 procentním růstem, který by ukončil sérii stagnací a zpomalení. Nicméně spotřebitelská důvěra v zemi se pomalu zvyšuje, a tak lze očekávat, že v dalších měsících se dočkáme pozitivnějších čísel.

Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby dnes příjemně překvapily trhy. V minulém měsíci si totiž polepšily o 2,2 procenta a více než dvojnásobně překonaly odhady ekonomů. Po dvou měsících kontrakcí přišel nejsilnější nárůst od listopadu loňského roku. Jádrové objednávky očištěné o volatilní složky vzrostly o 0,2 procenta a 0,1 procenta tak zaostaly za predikovaným růstem. Celkové zásilky expandovaly o 0,9 procenta. Jedinou skvrnou na jinak podařeném reportu byl pokles neválečného kapitálového zboží (non-defense capital goods) očištěného o letadla o 1,3 procenta.
 

Index nákupních manažerů (PMI) mapující situaci na americkém trhu služeb, ukázal zlepšení podnikatelské aktivity, které se podařilo posílit o 2,2 bodu na 55,5 bodu. Zpomalení po třetí v řadě zasáhlo ukazatel nových podniků, ten oslabil na 53,9 bodu a dosáhl tak 16měsíčního minima. Růst zpomalil i na indexu nových objednávek, který oslabil z 56,6 bodu na 54,6 bodu a je nejníže od října.

Čtvrtletní bulletin švýcarské centrální banky (SNB) ukázal, že bankéři jsou si vědomi přílišné síly domácího franku. I proto na posledním zasedání potvrdili nízkou úrokovou sazbu (0,25 procenta) a minimální kurz na páru EUR/CHF (1,20). SNB je připravena podporovat uvolněnou monetární politiku a bude-li potřeba, tak začít nakupovat zahraniční měny v neomezeném množství. Není se čemu divit, vždyť inflace za leden a únor se pohybovala kolem 0,0 procent. Jde sice o globální trend, nicméně se silným frankem bude boj s deflací velmi těžký. SNB neočekává v tomto roce růst cenové hladiny, v příštím by pak mělo dojít ke zlepšení o 0,4 procenta a v roce 2016 o 1,0 procento. Banka také zmínila zpomalení ekonomické výkonnosti v posledním kvartále loňského roku, způsobné slabým exportem, přesto by v tomto roce mělo dojít ke zlepšení. Očekávaný růst HDP se pohybuje kolem 2,0 procent.

USD/CHF se obchoduje v neutrálním teritoriu mezi 0,8814 a 0,8867. Trh již čtyřikrát otestoval vrchol konsolidačního boxu, prozatím však neúspěšně. Výhledově se dají očekávat spíše býčí tlaky a proražení úrovně 0,8867 by tak mohlo poskytnout dostatečnou podporu k dlouhým pozicím.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688