STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  24.03.2014 15:33:15

Jak zvýšit pravděpodobnost zisku na trzích?

Autor: Michal Filičko

Ako si zabezpečiť stabilné výnosy obchodovaním na finančných trhoch? Jednou metódou, ktorou sa riadia banky a poisťovne, je štatistická výhoda.

Ruleta

Ruleta má na svojej strane štatistickú výhodu. Je to tým, že do svojich možností má implementovanú nulu. Ak by ste sa snažili na rulete zarobiť, z dlhodobého hľadiska budete stratoví, pretože práve tá nula vám zníži pravdepodobnosť výhry, všetko v prospech kasína. Uvediem príklad. V rulete môžete staviť na červené alebo čierne. Mohli by ste si povedať, že šanca vyhrať je 50:50, ale skutočnosť je iná. Červených políčok na rulete je 18 z 37. Pravdepodobnosť výhry? 49%. 

Budem citovať Alberta Einsteina:

 „Jediný spôsob, ako okradnúť ruletu, je ukradnúť žetóny, keď sa krupiér nepozerá.“ Alebo ešte dodám jeden spôsob: kúpiť si kasíno.

Ako si tento poznatok previesť do života? Veďte si štatistiku svojich obchodov. Zistite, aký je váš priemerný obchod. Vypočítajte, aké máte percento úspechu. Z týchto štatistík , a ešte pár ďalších, viete zistiť, či by ste boli obchodovaním dlhodobo ziskoví, alebo nie. Povedzme, že máte systém, ktorý má 50% pravdepodobnosť úspechu. Niekedy vám obchod vyjde, niekedy nie. Lenže tu nastáva zmena. Vaša priemerná strata činí 50, no priemerných zisk je trojnásobný, čiže 150. Skúsime si to dať do tabuľky. Budeme mať 10 obchodov, 5 strát a 5 ziskových obchodov.


Toto sú základy money managementu. Tento veľmi silný nástroj vám vie dať štatistickú výhodu a môže vám zaistiť dlhodobú ziskovosť. Čo sa týka money managementu, existujú v ňom tri základné pravidlá.

1.       Jediné, čo viete na trhoch ovplyvniť, je váš risk

Preto vždy, keď budete testovať nový systém, myslite na to, že musíte riskovať vždy menšiu čiastku, ako je váš potenciál zisku.

2.       Nepátrajte po vysokej pravdepodobnosti, ale radšej po vysokom RRR (Risk Reward Ratio)

Nepotrebujete systém, ktorý má 99 percentnú úspešnosť. Hľadajte systém, ktorý má pomer straty a zisku aspoň 1:2, ideálne väčším.

3.       Ruky preč od systému, ktorý dáva zisky menšie, ako dopredu stanovený risk

Ak natrafíte na systém, ktorý má síce vysokú pravdepodobnosť úspechu, ale zisky z každej pozície sú menšie ako straty, ktoré sa síce objavujú len zriedkavo, zvýšte opatrnosť. Takéto straty môžu byť veľmi bolestivé.

Takže si to zhrňme. Money management vie ovplyvniť vašu dlhodobú ziskovosť v podstatnej miere. V jednoduchosti to znamená inkasovať malé straty a niekoľko násobné zisky. (v angličtine sa používa príslovie „Cut your losses soon, let your profits run.“) Musíte si vyvinúť cit pre trh, a dokázať uzavrieť stratu dostatočne skoro, a nechať zisky rásť tak dlho, ako to len bude možné.

Více o přístupech k obchodování můžete najít zde: http://stox.cz/vzdelavani

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688