ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  23.03.2014 11:01:09

Máte rádi zábavu a hazard? Pak vás mohou oslovit tyto fondy

Říká se, že zábavnímu průmyslu se daří za všech časů. Platí to i pro období, kdy se ostatní sektory potýkají s recesí či krizí. Nabízí se jednoduché vysvětlení – lidé se chtějí bavit vždy. Je tomu skutečně tak? Jak si vedou burzovně obchodované fondy zaměřené na oblast zábavy v době recese?

Zábavní průmysl bývá skutečně zařazován do oblasti anticyklických defenzivních akcií ze sféry služeb. Míra volatility a rizika nicméně závisí na mnoha faktorech, a proto je toto konstatování značně zjednodušené. V případě zábavního průmyslu se rozhodně nejedná o homogenní odvětví, proto je potřeba posuzovat každou oblast zábavního průmyslu individuálně a rozhodně neuškodí větší opatrnost. Míru rizika můžete snížit i diverzifikací, kterou nabízí burzovně obchodované fondy. Podívejte se, jaké možnosti se nabízí v oblasti ETF a zábavního průmyslu.

ETFka investující do zábavního průmyslu

Pokud si myslíte, že najdete řadu burzovně obchodovaných fondů orientujících se na zábavní průmysl, budete zklamáni. Míra pokrytí této oblasti je poměrně chudá. V zásadě existuje pouze jedno ETFko zaměřující se především na provozovatele kasin a hazardních her Market Vectors Gaming ETF a jedno další Power Shares Dynamic Leisure & Entertainment ETF, jež drží ve svém portfoliu hlavně akcie hotelů, restaurací a filmového průmyslu. Pokud rozšíříme oblast zábavního průmyslu i o evropský index STOXX Europe 600 Travel & Leisure Index, orientující se na tituly společností z oblasti cestovního ruchu zemí Evropské unie, objevíme zde ještě ETFko iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure.

TIP: Další sektorové fondy neleznete ZDE

Do sféry úspěšných titulů zábavního průmyslu lze určitě zařadit i produkci videoher a herních konzolí. Přestože tento průmysl vykazuje dlouhodobě velmi dobré hospodářské výsledky, žádný burzovně obchodovaný fond, který by se věnoval této sféře, neexistuje. Na toto téma se objevilo i několik článků v mediích věnujících se burzovně obchodovaným fondům, ale doposud se nenašla žádná investiční společnost, která by takový fond na trh uvedla. Zatím můžete investovat pouze do jednotlivých titulů jako jsou například Nintendo, Activision-Blizzard, Sony nebo EA.

Market Vectors Gaming ETF (BJK)

Market Vectors Gaming byl uveden na trh v lednu 2008 a jeho tržní kapitalizace dosahuje 85,4 milionu dolarů. Fond sleduje index Market Vectors Global Gaming, který zahrnuje zejména akcie společností provozující kasina a firmy orientující se na kursové sázky a on-line hry. ETFko má globální charakter, největší zastoupení mají v portfoliu tituly společností z USA, Číny, Velké Británie a Austrálie. Největší účast drží Wynn Resorts, následovaná Las Vegas Sands Corp., Sands China a Galaxy Entertainment Group. Správní poplatek činí 0,65 %. Na ročním horizontu si ETF připsalo necelých 34 procent. Od začátku letošního roku ztrácí necelá tři procenta.

Power Shares Dynamic Leisure & Entertainment ETF (PEJ)

Fond založený v červnu 2005 investuje maximálně z 90 % do akcií indexu Dynamic Leisure and Entertainment IntellidexSM. Index tvoří třicet společností z oblasti zábavního průmyslu. O zařazení společnosti do indexu rozhodují kritéria jako fundamentální růst, hodnota akcie či rizikové faktory. Tržní kapitalizace fondu dosahuje 206 milionů dolarů. Portfolio fondu je sestaveno ze společností z oblasti hotelového průmyslu, restaurací, medií a filmového průmyslu. Největší individuální podíl drží Chipotle Mexican Grill dále TripAdvisor, Walt Disney a Marriott International. Fond si účtuje poplatek za správu ve výši 0,60 %. V letošním roce si fond připsal výnosy ve výši 2,7 % a v horizontu jednoho roku se hodnota jeho aktiv zvýšila o 35,2 %.

iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure

Fond byl kotován na frankfurtské burze v červenci 2002 a v současnosti drží aktiva ve výši 39,3 milionu eur. Cílem fondu je sledovat index STOXX® Europe 600 Travel & Leisure. Správní poplatek je účtován ve výši 0,46 %. Největší účasti představují Compass Group, Ryanair holdings, Whitebread, Sodexo. V letošním roce fond dosáhl výnosů ve výši 5 %. Roční výkonnost činní 21,9 %.

 

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688