Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.03.2014 07:15:35

Důkazy o hysterie současného trhu

"Varovné signály vidíme všude," strachuje se Lance Roberts, šéf STA Wealth Managment. Dokud je ale cesta přehledná, je v lidské povaze držet nohu na plynu. Máme ve zvyku ignorovat výstražná znamení do chvíle, než hrozí bezprostřední nebezpečí. A když nakonec přijde, odmítáme za něj přijmout zodpovědnost.

Představte si, že jedete po široké přehledné silnici za svým vzdáleným cílem a náhle spatříte značku upozorňující na neznámé nebezpečí. Přibrzdíte, abyste si lépe prohlédli cestu před sebou, ale nespatříte nic, co by naznačovalo, že nějaké nebezpečí skutečně hrozí. Pomyslíte si, že tu nejspíše někdo onu značku zapomněl z dřívějška, pustíte to z hlavy a opět šlápnete na plyn. Pokračujete v jízdě a za několik kilometrů minete podobnou značku upozorňující na hrozící nebezpečí. Silnice před vámi je ale stále přehledná. Pak je tu poslední varovná cedule. Přemýšlíte, zda zpomalit, ale není důvod. Silnice se sice ztrácí za horizontem, vede ale rovně a přehledně. Proč bezdůvodně brzdit? Znamenalo by to jen zbytečné zpoždění! Najednou je ale v zastíněném místě velký výmol přímo v cestě. Nelze ho objet. Vzhledem k vysoké rychlosti nemáte šanci zareagovat. Auto je na odpis a vy si říkáte, že nebylo jiné volby.

Podobné je to s trhy. Fed omezuje přísun likvidity, což činí trhy velmi náchylnými na dopady nepředvídatelných událostí (černých labutí). Většina investorů věří, že když se nic nestalo dosud, nestane se ani v budoucnu. Časy se mění, ale jen v podmínkách toho, "proč" a "kdy" následující krize přijde.

Navzdory všudypřítomným varovným signálům příští korekce investory (jako vždy) zaskočí. Budou se obviňovat navzájem, jen u sebe hledat vinu nebudou. Hlavní otázkou bude: Proč jsme všichni přehlíželi příznaky blížící se krize?

1. Očekávaný silný (zrychlující) růst HDP a EPS

40 % růstu zisků na akcii (EPS) v rámci S&P 500 roce 2013 přišlo ve čtvrtém kvartálu.

2. Velké množství IPO neprofitabilních a spekulativních firem

3. Parabolický pohyb cen akcií populárních odvětví (nejen jednotlivých akcií)

iShares Nasdaq Biotechnology ETF
iShares Nasdaq Biotechnology ETFZdroj: Bloomberg

4. Vysoké valuace (často u rekordních maxim)

Tobinův Q-poměr a Shillerovo P/E 10 vs. S&P 500
Tobinův Q-poměr a Shillerovo P/E 10 vs. S&P 500

David Kostin, hlavní akciový stratég Goldman Sachs, považuje současné valuace S&P 500 za vysoké jak pro celkový trh, tak i mediánovou akcii, a to za použití kterékoli z obvyklých valuačních metod (P/E, cyklus expanze P/E, EV/tržby, EV/EBITDA, výnos z volného cash flow, P/B a vztah ROE a P/B v porovnání s úrovní inflace, nominálními 10letými výnosy amerických státních dluhopisů a reálnými úrokovými mírami).

Valuace - P/E poměry
Valuace - P/E poměryZdroj: Goldman Sachs

Cyklicky očištěné P/E (CAPE) naznačuje, že je S&P 500 aktuálně nadhodnocený o 30 % na základě provozního EPS a kolem 45 % podle reportovaných zisků.

Mnozí investoři věří, že je odůvodněné očekávat růst forward P/E až na 17-18násobek. Forward P/E bylo pro S&P 500 během posledních 5, 10 a 35 let na průměru 13,2násobku, respektive 14,1 a 13. Současných 15,9 je tedy historický nadprůměr. Od roku 1976 P/E u S&P 500 přesáhlo 17násobek jen mezi lety 1997 a 2000 při technologické bublině a v krátké čtyřměsíční periodě mezi lety 2003 a 2004.

Graf historického rozdělení P/E demonstruje, že kromě technologické bubliny se trh jen zřídkakdy (v 5 % případů) obchodoval při současném forward P/E 16.

Valuace - EV/tržby, EV/EBITDA, výnos z volného cash flow a P/B
Valuace - EV/tržby, EV/EBITDA, výnos z volného cash flow a P/BZdroj: Goldman Sachs

Zvýšené valuace jsou ještě patrnější na mediánové bázi. Současný 16,8násobek je z historického pohledu vysoký.

Cyklus expanze P/E přináší na akciovou valuaci ještě jiný pohled. Během posledních 30 let proběhlo podobných cyklů devět. Dnu cyklu odpovídal 10,5násobek a vrcholu medián 15 (tedy zhruba 50% nárůst).

**Současný cyklus začal v září 2011, kdy se trh obchodoval na 10,6násobku budoucích zisků na akcii. Do současnosti narostl na 15,9násobek (což je zhruba 50% nárůst). Jedinou odlišností je, že většinu cyklů (šest z devíti) doprovázely klesající výnosy z dluhopisů a oslabující inflace. Aktuálně naopak výnosy dluhopisů rostou a inflace sice slabá je, ale očekává se její růst.

Při zahrnutí inflace do valuační analýzy se index S&P 500 jeví jako lehce nadhodnocený. Úrokové míry v 1-2% pásmu odpovídají průměrnému P/E 15. Nominální sazby 3 až 4 % jsou spojeny s průměrným P/E 14,2 (téměř dva body pod současnou úrovní).

Závěr z toho plyne ten, že je S&P 500 nadhodnocený jak na agregátní, tak na mediánové bázi podle řady tradičních ukazatelů včetně EV/EBITDA, FCF a P/B

 

Jaké další faktory ukazují na hysterii na trhu, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

 

Investice do neznámého a nepoznatelného aneb Jak vydělat na černých labutích

 

Investice do neznámého a nepoznatelného aneb Jak vydělat na černých labutích

Ty nejlepší investice bývají mnohdy jednorázové, takže minulost nemůže být vodítkem pro budoucnost. Jak identifikovat dobré obchodní příležitosti, když je úroveň nejistoty za hranicemi toho, s čím pracují tradiční modely financí, se pokusil přiblížit Richard Zeckhauser, americký ekonom a profesor na Harvardu, ve své studii "Investing in the Unknown and Unknowable".

 

Co se děje s miliardami dolarů v amerických vládních dluhopisech? Záhadně mizí a zase se objevují

 

Co se děje s miliardami dolarů v amerických vládních dluhopisech? Záhadně mizí a zase se objevují

V týdnu do 12. března 2014 se objem aktiv v amerických vládních dluhopisech na účtech zahraničních institucí vedených u americké centrální banky propadl o 104,5 miliardy USD. Analytici si to vysvětlovali různě. Nyní ale řeší opačnou otázku. V týdnu do 19. března objem účtů nabobtnal o více než 32 miliard USD, ale nikdo neví proč.

 

  

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688