Aby byl trávník vizitkou vaší zahrady

 Aby byl trávník vizitkou vaší zahrady  bude právě teď, po dlouhém odpočinku, vyžadovat zvýšenou péči. Protože chceme také letos trávník hustý, zdravý a krásný, musíme mu věnovat správnou péči. Začneme vertikutací a dosetím holých míst v trávníku.

Vertikutace

První jarní sečení by mělo být doprovázeno vertikutací, trávník tak ožije a bude skvěle připraven na další sezónu.

Co to je vertikutace a co obnáší?
o Jedná se o činnost, která by měla být nezbytnou součástí péče o trávník nejen po zimních měsících, ale také před zimou. Jde o šetrné nařezávání travních drnů, při kterém dochází k odstranění plevelů, mechů a odumřelých částí rostlin (tzv. plsť).

Proč bychom měli vertikutaci provádět?
o Hlavní důvody jsou dva. Jednak vertikutací zbavujeme travní porost zmíněné travní plsti, která nepropouští do půdy vláhu ani živiny, kvůli čemuž se trávník dusí a pomalu odumírá. Za druhé se pomocí vertikutačních nožů přesekají travní výběžky, čímž se podpoří tvorba nových výhonků, zvětšuje se kořenový systém, porost snáze přijímá živiny, houstne a zabraňuje se nežádanému vyholování. Vertikutací omezujeme také riziko šíření houbových chorob a potlačujeme šíření plevelů. 

Čím se vertikutace provádí?
o Na výběr máme v podstatě ze dvou způsobů. Ruční anebo za pomoci mechaniky. Na menších travních plochách si vystačíte s vertikutačními hráběmi, které se díky svým zahnutým nožům lehce zařezávají do travního drnu a odstraňují plsť. Na plošnějších trávnících oceníte pomoc mechanických, elektrických či benzinových vertikutátorů, které jsou vybaveny ostrými noži, které se svisle zařezávají do drnu. Důležitý je co možná nejtěsnější odstup nožů. 


Kdy je vhodné vertikutaci provádět?
o Jarní vertikutaci proveďte ideálně 2 dny po dešti, kdy je půda mírně vlhká. Trávník napřed posečte na výšku 3 až 4 cm. Nože vertikutátoru by neměly zasahovat hlouběji do trávníku než 3 mm. Postupujte pás po pásu – napřed podélně, následně příčně. Pak je důležité veškeré zbytky po vertikutaci důkladně vyhrabat.

Jak často vertikutaci provádět?
o Odstranění plsti a provzdušnění trávníku bychom měli provádět alespoň dvakrát do roka. Jedenkrát na jaře a před zimou. Jarní vertikutace je důležitá především pro regeneraci trávníku po náročné zimě.

Čím se řídit při výběru vertikutátoru?
o Při výběru zkontrolujte především následující věci: bytelnou a stabilní konstrukci, která zajistí, že se při práci stroj nebude kymácet. Před noži by nemělo být příliš volného místa, kde by se jinak hromadily chuchvalce plsti a stroj by se tak ucpával. Dále zkontrolujte dostatečně velký výhozový prostor a snadné, plynulé nastavení hloubky vertikutace.- foto hrábě

1. Setí nebo dosetí trávníku

Také se vám nelíbí nesouvislá travní plocha na vašem trávníku? Hluchá místa, kde trávník nahradila holá zem, mohlo způsobit během zimy několik faktorů – například přílišný mráz, hniloba či přílišné namáhání trávníku například pohybem osob či zvířat. Pomoc v takovém případě je snadná – jednoduše místo dosejte vhodnou travní směsí.

Jakou a jak?
Holé místo bez travního porostu je nutné zbavit i zbývajících zbytků trávy, případného plevelu a hrubých předmětů především kamenů atd. Následně povrch půdy provzdušněte a nakypřete hráběmi a následně urovnejte, ovšem udusávejte. Vybrané osivo smíchejte se speciálním trávníkovým substrátem, který by měl obsahovat písek, a ve slabé vrstvě jím pokryjte inkriminované místo.

Přímý dosev bez použití substrátu je také možný, pak ale musíme vyseté osivo do půdy zapravit, aby nedošlo k jeho vyplavení nebo vyzobání ptáky. Na zapravení osiva jsou ideální speciální zapravovací hrábě. Pokud je nemáte, můžete opatrně, aniž byste příliš narušili upravený povrch, použít i hrábě klasické.

Takto dosetý kus trávníku je vhodné mírně zválcovat travním válcem, aby došlo k dobrému kontaktu osiva a substrátu. V případě sucha místo šetrně zavlažujte, nesmí však dojít k odplavení lehkých travních semen. Aby se osivo nespálilo slunečním žárem, je lepší provést závlahu na večer nebo za podmračeného počasí.

Před výběrem travní směsi, byť použité pouze pro dosetí, by se měl každý zamyslet nad následujícími faktory: bude trávník plnit pouze estetickou funkci nebo bude volně růst (louka) či bude vystaven častému pohybu osob/zvířat? Nachází se trávník na úpalu či naopak ve stínu? 

Pro přehlednější orientaci v travních směsích přikládáme tabulku s jejich popisem:

Jaké množství travní směsi je potřeba pro osetí 100 m? zahrady?
o Přesné množství záleží na charakteru osívané plochy a na kvalitě směsi. Všeobecně ale lze říci, že díky vysoké klíčivosti semen (90 %) je zpravidla zapotřebí k osetí 100m? u okrasných trávníků 2 až 2,5 kg směsi, u sportovních trávníků 2,5 až 3 kg a u krajinných trávníků pouze 1 – 1,5 kg. Řiďte se ale vydatností semene, které uvádí výrobce na obalu travních směsí.

Kdy je nejvhodnější doba pro do/setí trávníku?
o V ideálním případě zakládáme nový trávník z jara, kdy je půda již dostatečně prohřátá, ale není přílišné horko (v termínu mezi 15. dubnem a 15. květnem). Ze stejných důvodů volíme i podzimní termín mezi 15. srpnem a 15. zářím. V průběhu těchto období bývá dostatečně vlhko a zároveň přiměřená intenzita slunečního svitu. V jarních měsících si musíme dát pozor, abychom nezakládali trávník v případě hrozících přívalových dešťů, mohlo by dojít k vyplavení semen.

Po jaké době začít se sečením nového trávníku?
o V době, kdy dosahuje výška vzklíčené a vyrostlé trávy minimální délky 10 cm, můžeme započít s jejím sečením. Při tom dbejte na to, aby jednak nože sekačky byly ve výšce minimálně pěti centimetrů, a zároveň aby byly řádně nabroušeny. Mladé rostlinky nejsou ještě dostatečně zakořeněné a tupý nůž by je mohl vytrhat i s kořínky. Před prvním sečením bychom neměli na trávník šlapat. Mohou se také objevit plevele, ty zpočátku nevytrháváme, protože bychom narušili i mladé rostlinky trav. Plevelů se velmi dobře zbavíme pravidelným sečením.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada