STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  17.03.2014 10:34:12

Rapidní růst ETF, podílové fondy dostávají na frak

Nadvláda podílových fondů pomalu končí a na popularitě investování získávají burzovně obchodované fondy (ETF). ETF mohou být v oblibě nejen díky své nízké ceně, diverzifikaci při snižování obchodního rizika, ale také díky daňové efektivnosti. Svým dynamickým rozvojem ETF dosáhly obrovského růstu, který dokládají následující údaje. Za posledních 13 let se ETF rozrostly o téměř 2000 %. V současné době si drobní i institucionální investoři mohou vybrat ze široké škály více než 1500 produktů a vytvářet jedinečné strategie k budování majetku. Klasické podílové fondy, ačkoliv jsou starší, než jejich konkurent  - ETF, se během stejného sledovaného období rozšířily pouze o 115 %.

ETF i podílový fond jsou brány, jako investice, jež je složena z koše různých podílů akcií, dluhopisů či dalších podkladových aktiv. Nákupem jednoho cenného papíru tak investor získává možnost investovat do velkého množství různorodých titulů.  ETF, kromě toho že mají řadu nesporných výhod než podílové fondy, jsou také daňově účinnější. Při vzniku a zpětném odkupu ETF na primárním trhu se jedná o výměnu aktiv. Manažer fondu se snaží nakoupené akcie udržet, nevyhledává podhodnocené či nadhodnocené akcie, nesnaží se o nepřetržitý nákup či prodej ve snaze co nejvíce prorazit na trhu. Díky této nízké aktivitě obchodování (provádění nákupů či prodejů) je ETF považován za pasivní vzhledem k aktivním podílovým fondům.

V oblasti ETF je pro zajímavost SPDR S&P 500 (SPY) největším a nejpopulárnějším fondem s aktivy čítajíc okolo 150 miliard dolarů. Je určen především pro konzervativní investory, ovšem na své si zde přijdou i agresivnější investoři. Pro druhý uvedený typ investorů je zde například iShares Micro – Cap ETF, který investoval více než 1 miliardu dolarů do 1300 společností s tržní kapitalizací v rozmezí od 50 do  550 milionů dolarů. V roce 2013 tento ETF generoval více než 45 % zisku, čímž výrazně překonal jak SPY tak i iShares Russell 2000 ETF (IWM). V loňském roce získal SPY 32,15 % zisku a IWM 38,8 %.

Velikost ETF je sice stále nižší ve srovnání s podílovými fondy, ovšem pokud se ETF do budoucna budou vyvíjet dosavadním tempem, brzy může být vše jinak.

Více o ETF se můžete dozvědět zdehttp://stox.cz/vzdelavani/investicni-akademie-etf

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688