Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  15.03.2014 07:29:44

10 trendů, které letos budou hrát prim ve světě financí

Prognostici, investiční guruové a další jasnovidci každý rok předpovídají, co nás v čeká a nemine. Jak podle toho řídit své investice? Známý investor Barry Ritholtz upozorňuje, že se předpovědi mnohdy nenaplní, a proto je lepší se zaměřit na přítomnost. Jaké největší změny a trendy podle něj aktuálně vládnou světu financí?

1. ETF berou vše

Pomsta Johna Bogla je tady. Investoři pochopili, že ve výběru jednotlivých akcií nejsou zdatní, neobstojí v něm ani profesionální portfoliomanažeři. Proč tedy platit poplatky fondům, když jejich manažeři nezajistí ani výkonnost srovnatelnou s hlavními indexy? Toto zjištění stálo za zvýšenou poptávkou po nízkonákladových ETF a indexových fondech. "ETFikace" má své výhody - snižování nákladů, větší transparentnost a minimální požadovanou vstupní investici. Tohoto trendu využil i dluhopisový král Bill Gross z Pimco a vytvořil ETF verzi svého vlajkového Total Return Fund.

2. Wall Street se smršťuje

Od finanční krize se počet lidí zaměstnaných ve finančnictví a pojišťovnictví v USA podle statistického úřadu trhu práce (Bureau of Labor Statistics) snížil o 10 %. A není to jen krizí, přispívá k tomu i technologický pokrok – čím rozvinutější stroje, tím je potřeba méně lidí. Za posledních 40 let finanční sektor přebujel. Teď se vše začíná vracet k normálu.

3. Tlak na provize a poplatky

Lidé s vysokými platy jsou nahrazováni levným softwarem a online službami. Odborné studie poukazují na to, že poplatky jsou hlavní brzdou výnosů. Snížení nákladů na poplatky je bezrizikovým způsobem, jak zlepšit výnos.

4. Problémy hedgeových fondů

2012 nebyl zdárným rokem pro hedgeový průmysl. Překonat trh by mělo být hlavním úkolem hedgeových fondů, loni ale zaostaly za trhem v průměru o 15 %. Je pak těžké vysvětlovat klientům, za co platí 2% poplatek a ještě 20 % ze zisku. Kromě toho měly fondy na krku obvinění z insider tradingu a potýkaly se s dalšími právními problémy.

5. Rozptýlení finančních zpráv

Jak se smršťuje finanční sektor, stejný trend postihuje i média, která dění na trzích pokrývají. V době, kdy přestává dávat smysl stock-picking, není zapotřebí o něm ani debatovat. Projevuje se to například poklesem sledovanosti zpravodajských kanálů a zrušením tradičních talk show. Jak upadají tradiční média, roste význam těch alternativních, jako jsou blogy, sociální sítě nebo různé weby.

6. Trendy určuje demografie

 

Demografie není všechno, ale nelze ji podceňovat. Stárnutí baby boomers ovlivňuje nemovitostní trh v USA, tvorbu pracovních míst (starší lidé "blokují" pracovní místa mladším), investiční plánování (lidé blížící se důchodovému věku prahnou po konzervativních investicích, tedy kvalitních dluhopisech). Mění se také alokace a transfery bohatství ve společnosti.

 

7. "Kup a drž" - mrtvá strategie?

 

Finanční experti hlásají, že za sebou investoři vyznávající strategii "kup a drž" nemají šťastnou dekádu. Ale tato strategie není mrtvá. Už jsme se posunuli v čase. Je rok 2013, takže desetiletý výnos už brzy začneme počítat od března 2003 – ode dna po splasknutí technologické bubliny. Všechno záleží na valuacích. Největší roli hraje cena, kterou na začátku za akcie zaplatíte.

 

  Medvěd Spitznagel: Současný trh je jen iluze, Fed je jako Frankenstein Medvěd Spitznagel: Současný trh je jen iluze, Fed je jako Frankenstein

Zakladatel investiční společnosti Universa Investments Mark Spitznagel, který je znám svými medvědími názory, tvrdí, že je celý současný trh uměle vytvořený.

 

 

8. Hyperinflace?

 

"Hyperinflace je nevyhnutelná. Už brzy propukne!" Takové výroky slyšíme den co den, přitom zůstává inflace mírná. Do hyperinflace má hodně daleko.

 

9. Dluhopisový býčí trh skončil, výnosy vystřelí raketově vzhůru

 

Už to posloucháme více než deset let - a nic. Když takové predikce hlásáte každoročně, musí vám to zákonitě jednou vyjít. Ale jestli to vyjde už tento rok? To je ve hvězdách. Mělo by platit, že pokud se stále stejné predikce prognostika ani po pěti letech nevyplní, měl by mu být udělen doživotní zákaz činnosti.

 

10. Fed drží finanční systém na nohou

 

Tento trend vládne celému světu. Fed drží finanční systém pohromadě díky kombinaci nízkých úrokových sazeb a masivních likviditních injekcí známých jako kvantitativní uvolňování. Bez těchto mimořádných intervencí by se USA dnes zajisté nacházely v hluboké recesi, exekuce domů by probíhaly v mnohem hojnější míře a velké banky by buď škemraly o další pomoc, nebo by rovnou vyhlásily bankrot.

Čtěte také:

 

Proč se investoři v Evropě obávají konfliktu Ruska s Ukrajinou mnohem více než ti v USA?

   

Proč se investoři v Evropě obávají konfliktu Ruska s Ukrajinou mnohem více než ti v USA?

Geografická blízkost je důležitá, ale nejde o strach z přímého vojenského konfliktu. Případné sankce totiž omezí obchodní výměnu, již má Evropa s Ruskem několikanásobně významnější než Spojené státy.

    







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688