Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Okénko numismatika  |  14.03.2014 11:13:19

Raritní ražba připomíná tragický 15.březen

Od obsazení Čech a Moravy nacistickou armádou uplynulo pětasedmdesát let. Tuto smutnou událost naší historie připomíná nová pamětní medaile Pražské mincovny. Motiv obou stran pochází z dílny jabloneckého rytce Luboše Charváta. Emise je pokračováním série, která mapuje zlomové události novodobých českých dějin. Velmi nízký náklad tuto novinku řadí k raritním ražbám.

Medaile, která osudové dění před pětasedmdesáti lety připomíná, vznikla podle motivu jabloneckého rytce a pedagoga Luboše Charváta. Nese výstižný název 15. BŘEZEN 1939 – VPÁD NĚMECKÝCH VOJSK.

Lícní straně dominuje obraz německého tanku Panzer III., který najíždí na hraniční orientační sloup, znázorňující poslední symbol české samostatnosti. „Tuto potupu umocňuje pozadí s vyhláškou o převzetí moci, která je uvedena i s původními pravopisnými chybami,“ upřesnil autor motivu Luboš Charvát. V opisu je text Německá vojenská okupace Čech a Moravy 15. 3. 1939. Text v opisu rubové strany Zřízení Protektorátu Čechy a Morava je doplněn říšskou orlicí, která trhá svými drápy zbytky okleštěné mapy České republiky.

Ražba dokazuje, že událostem patřícím spíše do temné oblasti českých dějin se Pražská mincovna rozhodně nevyhýbá. „Historii bychom měli vnímat v její celistvosti, protože jen tak je možné z ní čerpat poučení pro současnost,“ uvedl výkonný ředitel Pražské mincovny Jan Hrubý. Připomněl, že novinka je součástí série, do níž spadají i tituly odkazující na 25. únor 1948 nebo invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Medaili razí mincovna v několika provedeních ze zlata, stříbra i mědi. Emise je z důvodu velmi nízkého nákladu řazena k raritním ražbám. Například stříbrných medailonů o průměru 28 milimetrů v kvalitě proof vyrazí jen 390 kusů. Těch v provedení standard a patina bude dokonce pouhých 190. Celé emisi pak vévodí řada zlatých medailí o průměru 37 milimetrů, kterých Pražská mincovna vyrobí jen deset. Tak malý náklad zvýší atraktivitu ražeb zejména mezi sběrateli nebo investory.

Podrobnosti o cenách jednotlivých provedení této zajímavé emise uvádí portály www.Zlate-Mince.cz a www.prazska-mincovna.cz.


Foto: www.prazska-mincovna.cz

Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688