TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  14.03.2014 13:32:33

Premiérovi bude radit rekordních 36 lidí. Dostanou ročně 6 milionů!

Dohromady 36 lidí bude radit premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. To je mezi českými předsedy vlády rekord, protože žádný jiný premiér v poslední dekádě tolik poradců neměl. Vůbec nejméně poradců měli Mirek Topolánek a Jan Fischer, ti si vystačil jen s 6 lidmi, Sobotkův předchůdce Jiří Rusnok pak se sedmi.

Na dohled v tomto pomyslném žebříčku se dostal pouze Jiří Paroubek, který měl v týmu asi 30 poradců, a Petr Nečas, jemuž radilo 23 lidí.

Šéfporadce Vladimír Špidla ale velký počet Sobotkových rádců hájí tím, že pro státní kasu nebudou tolik drazí. "Fyzicky sice tým bude mít přes 30 lidí, ale je to jen 10,5 úvazku. Výdaje na ně budou o něco více než polovina, které se vydávaly za vlády premiéra Nečase," prohlásil premiérův šéfporadce Vladimír Špidla. Poté částky na poradce i přesně vyčíslil. Zatímco Nečas za ně vydával asi 800 tisíc korun měsíčně, Sobotkova administrativa bude platit asi 480 tisíc měsíčně.

V týmu poradců předsedy vlády se objevila i některá zajímavá jména. Radit mu například bude ministr financí Zemanovi vlády Pavel Mertlík. V týmu bude i právník Jan Kudrna, prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech, akademik Jiří Witzany, vědkyně Eva Syková nebo onkolog a někdejší stínový ministr zdravotnictví Jan Žaloudík. 

Šéfporadce Vladimír Špidla několikrát zdůraznil, že květnatý tým nebude pro daňové poplatníky až takovou zátěží, řada poradců totiž bude pracovat bezplatně nebo na částečné úvazky. "V mém případě je to úplně zadarmo," poznamenala vědkyně Eva Syková. "Sloužím vlasti jako jsem sloužil při vojenské službě. Jako senátor bych se skoro styděl něco přijmout," řekl onkolog a senátor Jan Žaloudík.

Špidla prohlásil, že poradci rozhodně nejsou nějakou stínovou vládou či tým lobbistů, kteří by ovlivňovali názory premiéra. "Jejich povinností je poskytnout premiérovi podporu tak, aby v jakémkoliv okamžiku byl schopen rozhodovat poučeně," uvedl Sobotkův šéfporadce.
 
Věřme, ale že premiér Bohuslav Sobotka se obklopil těmi správnými lidmi, protože jeho hlavní poradce Vladimír Špidla neustále opakoval, že premiérovi bude radit 33 lidí, on a jeho zástupkyně Anna Kárníková. Jenže na seznamu poradců, který předali novinářům figuruje 34 jmen!

Kompletní seznam naleznete ZDE

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688