Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  10.03.2014 16:24:26

Bude pokračovat US býči trend? Srovnání s velkou internetovou bublino z 90. let ukazuje, že klidně může

Americká akciová rallye po více jak 5 letech růstu začíná být srovnávána s růstovou rallye z devadesátých let minulého století, kdy probíhala tak zvaná "internetová bublina". Akciový analytici a experti přes určitou podobnost co se týče délky růstu upozorňují na některé podstatné rozdíly, které odlišují současný růst od zmíněné internetové bubliny, čímž naznačují, že další vývoj bude s největší pravděpodobností výrazně odlišný.

Jeden z hlavních rozdílů je v tom, že "internetová bublina" byla silně izolovaným fenoménem, který se dotýkal téměř výhradně pouze jednoho sektoru. Současná rallye je naproti tomu v podstatě plošná. V současné rallye ročně rostlo cca 381 titulů z báze indexu S&P 500. Během internetové bubliny to bylo 311 titulů. Minulý týden se 77 titulů ocitlo na svých ročních maximech oproti pouhým 27 na vrcholu internetové bubliny v roce 2000.
Růst internetových titulů dosáhl během 5 let plných 754% oproti 200% u zbytku trhu. V rámci současné rallye je poměr výrazně vyrovnanější, když růst táhne spotřebitelský sektor s přírůstkem na úrovni 324% oproti nejméně výkonným telekomunikacím, které si polepšily pouze o 68%. Banky posílily o 259% a průmyslový sektor o 243%. Technologie si připsaly zhodnocení o 255%.
Hranici zhodnocení o 1000% překonalo 18 firem z báze indexu S&P 500. Źádná z nich není z technologického sektoru. V době internetové bubliny takovým způsobem rostlo 12 firem a z nich pouze 4 nepatřily do sektoru technologií.

Výrazný rozdíl je také ve výsledné valuaci aktiv, protože ta současná je i přes loňský skokový růst trhů stále pouze zhruba poloviční oproti okamžiku prasknutí bubliny v roce 2000. Aktuální PE ocenění v rámci výše jmenovaného indexu dosahuje úrovně 17násobku očekávaných příjmů, což je cca 40% pod PE z roku 2000. Zisky firem nyní rostou posledních 5 let v průměru o 21% ročně, což je více jak dvojnásobek růstu technologických firem v době trvání internetové bubliny.

Tyto základní rozdílnosti vedou analytiky a experty k přesvědčení, že současná rallye bude i nadále pokračovat. Americké trhy od roku 2009 rostou v průměru o 25% oproti 27% za rok v průběhu 5 let "internetové bubliny".

Jedním z mála medvědích ukazatelů je fakt, že délka současné růstové rallye již nyní překonává průměrnou délku všech býčích trendů od roku 1928 pohybující se na úrovni 5 let

V neposlední řadě, na konci býčího trendu bývá také monetární politika centrálních bank po několik čtvrtletí silně utažená. Současný stav je tomuto pravidlu vzdálen, lidově řečeno, "na sto honů", což podporuje dále úvahy o pokračování růstu.





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688