Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  10.03.2014 08:16:00

Euro proti dolaru nejsilnější od listopadu 2011

Euro proti dolaru již pět týdnů v řadě roste. Své dosavadní zisky rozšířilo v minulém týdnu o necelé procento. Zatímco první polovina týdne byla v očekávání čtvrtečního zasedání ECB relativně klidná, euro lehce ztrácelo z kotací u 1,3770 až k 1,3720 USD/EUR ve středu týdne, aby v jeho závěru krátce překonal hladinu 1,3900 USD/EUR. Takto silné bylo euro naposledy v listopadu 2011. Lepší data z amerického trhu práce za únor nakonec vedla k tomu, že páteční americká seance končila v blízkosti 1,3870 USD/EUR.
Navzdory relativně silnému euru zůstala ECB v klidu, nastavení měnové politiky na čtvrtečním zasedání nijak změněno nebylo. Nemalá část trhu ovšem na nějakou akci spekulovala, nenaplnění těchto očekávání tak vedlo k výše diskutovanému posílení eura v závěru čtvrtečního obchodování a po převážnou většinu toho pátečního. Nově zveřejněná prognóza ECB ukázala, že inflace v eurozóně se ze současných 0,8 % y/y zvýší do konce roku 2016 na 1,7 %. A jak uvedl guvernér Draghi hospodářské podmínky změnu měnové politiky nevyžadují.
Posílení dolaru v závěru minulého týdne bylo patrné zejména na měnových párech dolaru mimo euro, například vůči jenu se dostal na nejsilnější hodnotu za posledních šest týdnů. Report z únorového trhu páce totiž překvapil mnohem vyšším než očekávaným počtem nově vytvořených pracovních míst. Navíc byla vylepšena čísla i za předchozí dva měsíce. Data potvrzují scénář, že na zasedání americké centrální banky 19. března bude dále redukován měsíční objem centrální banku skoupených dluhopisů o 10 mld. USD na 55 mld. USD.
Úvod týdne bude ve znamení zasedání Euroskupiny , kde se očekává debata ohledně dalšího posunu v bankovní unii a ohodnocení situace v Řecku, Portugalsku a na Kypru. Z ekonomických událostí nás dnes čeká zveřejnění francouzské průmyslové výroby za leden. Stejně jako Německu by se měl i Francii vstup do nového roku vydařit, což by se mělo odrazit ve výsledcích průmyslové výroby za celou eurozónu, které budou zveřejněny ve středu. Úspěšný vstup do roku 2014 by měla zítra potvrdit lednová data německého zahraničního obchodu. Ze Spojených států se až ve čtvrtek dočkáme zajímavějších dat - pravidelné týdenní statistiky o počtu nových uchazečů o žádosti v nezaměstnanosti a únorových maloobchodních tržeb. Čísla by měla potvrdit růst americké ekonomiky. Z titulu ekonomického kalendáře změnu v současném charakteru kurzového vývoje čekat nelze. Euro zřejmě i nadále zůstane silné.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688