BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  06.03.2014 17:12:14

Draghi promluvil a EUR/USD přeskočilo k 1,38

Německé průmyslové objednávky vzrostly v lednu o 1,2 procenta v meziměsíčním srovnání, téměř dvojnásobně tak překonaly ekonomické predikce. Objednávky na tuzemském trhu expandovaly o 0,9 procenta v období od prosince do ledna v porovnání s předchozími dvěma měsíci. Úspěšný vstup do nového roku by mohl potvrdit zlepšující se vyhlídky pro největší ekonomiku eurozóny. Ta v loňském roce posílila nejméně od finanční krize jen o 0,4 procenta. Letošní rok by měl přinést zlepšení až 1,8 procenta.

Britská centrální banka (BOE) nepřekvapila trhy a zachovala svou monetární politiku beze změny. Úroková sazba setrvává na 0,5 procentu, kde je od března 2009. Současně uchovala částku vymezenou k nákupu dluhopisů na 375 miliardách liber. BOE také oznámila, že dojde k reinvestování 8,1 miliardy liber získaných z výnosů státních dluhopisů, které nakoupila prostřednictvím kvantitativního uvolňování. Stále platí tržní konsensus, že první zvýšení sazeb by mělo přijít až ve druhém čtvrtletí 2015.

Ani Evropská centrální banka (ECB) nešla proti predikcím a ponechala základní úrokovou sazbu na 0,25 procentu a jako vždy slíbila držet úrokové sazby na nízké úrovni ještě delší dobu, přičemž je připravena zasáhnout, když to bude potřeba. To jsou slova, která jsme již slyšela několikrát a na trhy neměla vliv. Prozatím se bankéři neodhodlali reagovat na nízkou inflaci uvnitř eurozóny (0,8 procenta), přesto se na zasedání hovořilo o zvýšení likvidity. Důsledkem takového kroku by bylo zvýšení nabídky peněz, což se blíží americkému stylu monetární politiky.
 

Tisková konference ECB se nesla ve světle dvou předchozích. Prezident Draghi musel znovu odpovídat na otázky kolem hrozící deflace a opět razantně odmítl přirovnání s Japonskem. Podle Draghiho čeká eurozónu delší časová perioda, kdy inflace zůstane pod cílovými 2,00 procenty. Došlo ke snížení predikce inflačního růstu i pro letošní rok, namísto 1,1 procenta by se cenová hladina měla zvýšit jen o 1,0 procento. V posledním čtvrtletí 2016 by mohla dosáhnout 1,7 procenta. Nicméně Draghi nevyjádřil žádné obavy z nízké cenové hladiny. Na jedné straně výrazně klesly ceny energií, které se v minulosti podílely na růstu cenové hladiny v rozmezí 0,5 – 1 procento. Navíc posilující euro rovněž snižuje inflaci ve společné měnové unii, podle Draghiho posílení eura cca o 10 procenta (viz. rok 2013) ubere z inflace 0,4 - 0,5 procenta.

Hospodářský růst byl zvýšen pro rok 2014 na 1,2 z prosincových odhadů 1,1  procenta. V  roce 2016 očekává banka HDP na úrovni 1,8 procenta. Lepší výhled vývoje HDP je pozitivní, nicméně Draghi stále vnímá i potenciální hrozby, jakými jsou situace na Ukrajině nebo zpomalení ekonomik rozvíjejících se zemí. Šéf ECB pozitivně hodnotí i poslední makroekonomická data z eurozóny. Draghi momentálně odmítl desterilizaci operací SMP, což bylo pro euro velmi pozitivní. Euro po těchto slovech Draghiho a jeho vyjádření spokojenosti s aktuálním vývojem, jež ECB pečlivě sleduje a je připravena kdykoliv v případě zhoršení zasáhnout, posílilo nad úroveň 1,38 na páru proti americkému dolaru. Na otázky ohledně měnového kurzu Draghi nedával odpověď, protože dle jeho slov ovlivňovat měnový kurz není cílem ECB.

Během zasedání evropských centrálních bank promluvil i šéf filadelfské pobočky Fedu Charles Plosser. Ve svém projevu vyjádřil obavu z nezamýšlených účinků kvantitativního uvolňování na ekonomiku. Zpravodajské agentuře CNBC Plosser řekl, že v důsledku QE se americká ekonomika možná nikdy nevrátí k tak silným expanzím, jako byl svět zvyklý před finanční krizí. V lepším případě to bude trvat možná i několik desítek let.

Americké průmyslové objednávky v lednu kontraktovaly o 0,7 procenta a dokázaly překonat už tak negativní výhled ekonomů o 0,2 procenta. Špatně dopadla i revize prosincového výsledku, kde se z propadu o 1,5 procenta stala 2,0 procentní ztráta. Objednávky očištěné o volatilní složky však dokázaly posílit meziměsíčně o 0,2 procenta. Za zpomalením aktivity stojí doprodej zásob a mrazivé počasí, dle předpokladů by mělo jít jen o sezónní výkyv.

EUR/USD naplnilo ranní výhled, když našlo podporu na klouzavém průměru 100. Silnou rezistenci 1,38 se trhu podařilo zdolat a momentálně se obchoduje vysoko nad ní. To zda se trh podívá ještě výše, bude záležet na hloubce korekčního pohybu, ten by se mohl opřít právě o proraženou hladinu 1,38.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688