Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  06.03.2014 11:34:49

Marihuana: investice se vyplácí.

 

Tento článek se měl zabývat investičními příležitostmi do marihuany. Ale zdá se, že z toho nic nebude, protože podle svědectví policejního šéfa Michaela Pristoopa před legislativní radou Marylandu v Annapolis zemřelo v první den legalizace marihuany na předávkování touto drogou 37 lidí!

A sakra!

Žádný stát si nenechá takhle kosit obyvatelstvo, takže to je asi konec legalizace marihuany. Životy tisíců lidí jsou v ohrožení!

Ve skutečnosti k ničemu takovému nedošlo. Sice se neví proč, ale policejní šéf čerpal své informace ze satirického týdeníku „The Daily Currant“. Věřil tomu, že se jedná o důvěryhodná data a použil je ve své výpovědi. Zbývá dodat, že do dnešního dne na předávkování marihuanou zatím nezemřel ŽÁDNÝ člověk.

Možná je vám známo, že Colorado a Washington jsou první státy v USA, které legalizovaly marihuanu pro rekreační použití. Dalších 18 států dovoluje užívat marihuanu pouze z lékařských důvodů. Legalizace marihuany nabírá na síle a zastaví se jen stěží, protože její odpůrci, kromě citovaných, nemají žádné argumenty.


Opozice proti legalizaci marihuany se zmenšuje ze stejného důvodu, jako opozice vůči homosexuálním sňatkům. Ani jedno z toho nemá žádný racionální důvod. Hlavním argumentem proti legalizaci marihuany je možný nárůst dopravních nehod. To se zdá být rozumné, ale pokud je tomu tak, měli bychom také zakázat pivo, alkohol, mobilní telefony a ženám líčení za volantem.

Jedna věc je však jistá. Investiční svět je okouzlen myšlenkou na vytvoření nového tržního sektoru – zeleného průmyslu. Pro ilustraci jak atraktivní je tento vznikající zelený průmysl si můžeme ukázat oznámení těžební společnosti, která se rozhodla „diverzifikovat“ své aktivity a legálně vstoupit do marihuanového průmyslu.

„Nastává nový úsvit marihuanového průmyslu

Z investorského hlediska jde o zajímavý počin. Sice není zcela zřejmé, jaký synergický efekt vzniká z propojení těžby a výroby marihuany, ani zatím není jasné, jak konkrétně chce management firmy Next Gen vstoupit do zeleného průmyslu, ale musíme jen zatleskat, protože se jedná o nekonvenční tvůrčí myšlení.

Jak na toto oznámení zareagoval trh? Podívejte se na následující graf, kde je vyznačeno šipkou toto oznámení a jaký následoval růst.

Grafický rozbor růstu

Akcie se zhodnotila o 300 % za jediný den. Firma Next Gen nenašla zlaté ložisko, nebo něco hmatatelného, jenom oznámila, že vstoupí do marihuany. Takhle si člověk představuje něco pod pojmem žhavá novinka.

Takže, uvažujete o přesunutí části svých investic do žhavých marihuanových akcií? Uděláme si letmou prohlídku rychle se rozvíjejícího zeleného průmyslu z hlediska investora a vezmeme do úvahy pět faktorů.

1) Zisky budou klesat

Kdyby se Al Capone se narodil do jiné doby, tak by sotva přišel k 100 milionům dolarů. Byla to prohibice, která mu umožnila zbohatnout na jinak obvyklé činnosti, tj. umožnění konzumace alkoholu lidem.

Legální dodavatelé marihuany se nikdy nebudou těšit tak velikým ziskům, jaké mají jejich ilegální drogoví dealeři. Kriminální dodavatelé drog mají neuvěřitelné zisky, protože do své práce musí započítat extrémní rizikovou přirážku. Jedna chyba a skončíte ve vězení. Nebo ještě hůř, sejme vás konkurenční mexický kartel. Tato riziková přirážka je důvodem proč v USA stojí ilegální marihuana 300 až 400 USD za unci. To však dlouho nevydrží.

Jak to víme? Protože umíme číst budoucnost, samozřejmě.

Urugvay legalizovala marihuanu v prosinci a za unci zde zaplatíte 28 USD. To je asi o 10 % méně, než za kolik se dá pořídit legální marihuana v USA. Urugvay přísně reguluje trh s marihuanou a nastavila cenu na 28 USD za unci. Náklady na výrobu jsou zde zhruba na úrovni 14 USD za unci. V případě legalizace marihuany v celých USA je 28 USD za unci rozumný odhad.

Nicméně se dá konstatovat, že růst zisků do budoucna se bude snižovat a již nikdy nebude tak skvělý, jako v minulosti.

2) Vláda se bude silně angažovat

Jedna osoba bude určitě profitovat z legalizace marihuany. Na hrudi má iniciály USA a nosí klobouk posázený hvězdami.

Jsme dva měsíce od legalizace a daně již jsou vysoké. V Coloradu je na marihuanu uvalena velkoobchodní prodejní daň ve výši 2,9 %, komu 10% maloobchodní daň k tomu 15 % daň založená na průměrných maloobchodních cenách. Washington není o nic lepší. Plánuje spotřební daň ve výši 25 % plus prodejní daň ve výši 8,75 %.

Daně ve státech s legalizací marihuany dosahují v průměru okolo 30 %. Do toho není zatím započten federální podíl. Pokud chcete nějaký příklad výjimky z tvrzení „Co jde nahoru, musí jít také dolů,“ tak jsou to právě daně. Daně neklesají skoro nikdy. Na druhou stranu průměrná daň na tabákové výrobky dosahuje v USA 42 %.

Nelze očekávat, že marihuanový průmysl čekají časy „Divokého západu“. Colorado kontroluje a řídí veškeré náležitosti na trhu s marihuanou, jak se můžete přesvědčit ve 144 stránkovém dokumentu Marihuana Rule Book. Dá se čekat, že další státy přijmou podobnou míru státního dohledu.

3) Zatím je to pořád ilegální

I když je marihuana nyní legální ve dvou státech v USA, podle federálního práva je stále ilegální. Obamova administrativa prohlašuje, že nebude prosazovat zákaz marihuany ve státech, které ji legalizovaly, do té doby, pokud se ji podaří udržet pod kontrolou. Federální úřady tak zaujímají stejné stanovisko jako v případě léčebné marihuany, která je překvapivě z hlediska federálního práva také ilegální.

Federálové se sice pohybují správným směrem, leč pomalu. Před dvěma týdny schválilo Ministerstvo financí vyhlášku, která upravuje bankám pravidla pro vedení účtů společnostem podnikajícím v oboru legální marihuany. Je jasné, že jakmile se do záležitosti vloží federální úřady, budou chtít také svůj díl. Zvyšování daní je tedy jisté.

4) Nepříjemné první krůčky

Je nepříjemnou skutečností, že v důsledku legalizace marihuany mají nejlepší podmínky pro vstup do tohoto odvětví lidé, kteří se marihuanou zabývali již předtím. Jinými slovy lidé, kteří byli podle právní klasifikace před dvěma měsíci zločinci. Ne, že by pěstování a distribuce marihuany před její legalizací bylo něco špatného. Většina těchto lidí si prostě chtěla vydělat nějaké peníze stejně jako pěstitelé a prodejci jiných plodin.

Ale stejně jako každé začínající odvětví, prvními podnikateli budou lidé s důvěrnou znalostí tohoto odvětví. V případě marihuany to budou lidé, kteří provozovali a řídili ilegální byznys. Pokud budete chtít investovat do jejich společností, musíte si být vědomi, že svěřujete kapitál lidem, kterým nedělalo potíže porušovat zákony.

Z investorského hlediska to znamená, extrémní opatrnost. Bylo by lepší si dát pauzu a vyšponovat svůj pesimismus na maximum.

5) Společnosti jsou slabé

Investiční možnosti do tohoto začínajícího odvětví jsou omezené. Na komoditním trhu nemůžete nakoupit kontrakty na bušl konopí. Pokud chcete investovat, musíte investovat do některé ze společností, které se pohybují na akciovém trhu. Bohužel žádná z nich nevypadá naprosto přesvědčivě.

V následujícím grafu je uvedeno šest společností podnikající v marihuanovém segmentu. Jejich výkonnost od začátku roku 2014 je však z říše snů. Průměrný zisk za poslední 3 měsíce se pohybuje na úrovni 243 %.

Grafické vyjádření zisku za poslední tři měsíce

Když se podíváme podrobněji na jejich předmět podnikání, tak vidíme, že růst hodnoty jejich akcií plyne z oblasti vědeckého výzkumu, nikoli z přímého prodeje.

Společnosti jsou malé a jejich akcie se převážně obchodují na slabých mimoburzovních trzích. Než se cena vydala vzhůru, pouze jedna ze společností, CannaVEST měla tržní kapitalizaci větší, než 60 milionů dolarů.

Co je horší, tak většina z těchto společností nemá žádné příjmy a ty které má příjmy mají mnohem vyšší výdaje. Samozřejmě, žádná nově vzniklá firma nezačne generovat zisk po dvou měsících, takže to není žádný argument. Problémem je ocenění. CannaVEST má hodnotu ohromujících 1,8 miliardy USD, a ostatní se pohybují v rozsahu stovek milionů dolarů.

Můžeme si to vysvětlit jinak. Pokud přijdete do televizního pořadu pro začínající podnikatele a budete chtít od přítomných investorů 2 miliardy dolarů na projekt, který nemá žádné příjmy, tak se vám vysmějí. Nicméně spekulativní peníze mohou vystřelit cenu takových akcií na měsíc. Když nyní nakoupíte, můžete pouze doufat, že se vám podaří realizovat zisk tím, že akcii prodáte v budoucnu ještě většímu bláznovi, než jste sám.

Určitě zde existují skvělé příležitosti, a jestli máte chuť zkusit štěstí a investovat do některé marihuanové firmy, můžete na tom slušně vydělat. Z hlediska malého investora je však riziko vstupu do tohoto přitažlivého průmyslu mnohem vyšší, než případný zisk.

Pro příležitostné investory je nyní lepší zůstat stranou a sledovat situaci jak se bude vyvíjet. Pokud spekulativní bublina praskne, můžete pak vstoupit do spekulace na pokles, nebo můžete nakoupit pár spekulativních akcií za minimální cenu a čekat, jestli se něco z toho časem neujme.

 

Kompletní zpracování naleznete ZDE

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)

Přečtěte si také:

17.06.2021Efektivní propojování investic se v Hradci nad Svitavou vyplácí pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
29.11.2016Investice do marihuany Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688