STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  06.03.2014 10:53:32

Strýček Sam by kupoval stíhačky

Autor: Libor Stoklásek 6.3.2014

Už vás nebaví investovat do aut, jogurtů a komodit? Chcete se podílet na vývoji nových technologií a bezpečnostních systémů? V tom případě je americká firma Lockheed Martin Corporation (LMT) to pravé ořechové. Za rok 2013 si společnost připsala úctyhodných 56%, čímž hladce porazila americký akciový index S&P500. Dva měsíce nového roku přináší dalších 11%.

Lockheed Martin Corporation je bezpečnostní a letecká společnost zabývající se výzkumem, designem, vývojem, integrací a podporou perspektivních technologických systémů a výrobou pro obranu, civilní a komerční využití. Její obchodní aktivity převažují nejen ve Spojených státech, ale i v mezinárodním měřítku. Aby toho nebylo málo, společnost poskytuje manažerské, inženýrské, technické, vědecké, logistické a informační služby. Okruh její působnosti je tedy značně rozšířen. Společnost se dělí na několik segmentů, jež se zabývají specifickými projekty. Letecká divize nabízí vojenská letadla, jak bojové tak vzdušně mobilní stroje, bezpilotní vzdušné prostředky a související technologie. Mezi její nejznámější výrobní programy patří stíhací letoun F16 Fighting Falcon, neviditelný stíhací letoun z řady stealth F22 Raptor, čtyřmotorový transportní letoun C-130 Hercules, či víceúčelový taktický transportní letoun C-5M Super Galaxy. Divize Systems & Global Solutions nabízí služby v oblasti správy, integrovaných informačních technologií a technologických řešení pro civilní obranu a vládu USA. Segment Missiles and Fire Control poskytuje letecké a raketové obranné systémy, taktické rakety a útočné vojenské systémy vzduch-země. Provádí podporu systémů ponorek, bojových lodí a námořní i pozemní protiraketové obrany. V neposlední řadě The Space Systems divize nabízí satelity, strategické a obranné raketové systémy a systémy přepravy ve vesmíru.

Společnost byla založena v roce 1909 a sídlí v městě Bethesda, v americkém státě Maryland. V současnosti zaměstnává okolo 115 000 zaměstnanců, kteří za poslední fiskální rok vygenerovali čistý zisk 3 miliardy dolarů. Tržní kapitalizace s úpisem akcií na NYSE je 52 miliard dolarů při současné ceně 162,30 dolarů za akcii.

Projekt Lockheed Martin F-35 Lightning II

V současnosti probíhá jeden z nejnákladnějších vojenských programů v novodobé historii. Lockheed Martin F-35 Lightning II je program schválený ministerstvem obrany USA za účelem vytvoření jednotného víceúčelového stíhacího letounu, který by se měl v letech 2015 a 2016 zařadit do výzbroje USAF (Letectvo), USN (Námořnictvo), USMC (Americká námořní pěchota) a spojenců NATO (Severoatlantická aliance). Díky tomuto rozsahu by mělo být možné vyrábět stroje ve velkých sériích, což značně sníží cenu za jeden kus. Nový typ stíhacího letounu by měl nahradit verze, jako jsou F16, F18 a Harrier.

Během vývoje vznikly dva prototypy: X-32 od firmy Boeing a X-35 od firmy Lockheed Martin. Koncepce Boeingu byla lepší podle původního zadání, ale jak se požadavky měnily, ztrácela na atraktivnosti, až byly obě koncepce vyrovnané. Nakonec zvítězil X-35 od Lockheedu, a to kvůli lépe řešenému systému motorů u varianty s kolmým startem F-35B. F-35B je konvenční stíhací stroj s velkým poměrem tahu k hmotnosti. Svým řešením připomíná větší, pokročilejší a také dražší dvoumotorový F-22 Raptor, který také ve stavech USAF doplní. Všechny verze F-35 jsou stealth (neviditelné pro radar), ovšem za předpokladu, že mají veškerou výzbroj na čtyřech vnitřních závěsnících. Kolmým startem připomíná anglo-americký Harrier. Zatím je vyrobeno 63 kusů a jsou určeny pouze k výcviku. Přibližná cena stroje by se měla pohybovat v rozmezí 200 až 238 milionů dolarů.

Minulý týden vyšla oficiální zpráva, že inženýři musí znovu zapracovat na nových přepážkách uvnitř trupu letounu, jelikož se zde při delších stresových testech vyvinula prasklina. Mluvčí Pentagonu jedním dechem dodává, že se neočekává zpoždění plánované doby dodání verze pro USMC, která by mohla začít letoun používat v boji už od roku 2015.

„Považujeme to pouze za významný problém, nikoliv katastrofální,“ řekl velitel Frank Kendall, který má projekt v Pentagonu na starost. Mluvčí tohoto projektu Joe Della Vedova dodává, že úředníci udržují všechny mezinárodní partnery v informovanosti. 

Zpráva přichází v době, kdy Turecko a Kanada zvažují nákup těchto stíhacích letounů. Obě země pomáhaly financovat rozvoj projektu, nicméně doposavad neučinily žádné objednávky. Velká Británie, která kupuje letouny zatím jen ve verzi USMC, očekává dodání objednávky 14 kusů v první polovině tohoto roku

Podle společnosti LMT by tento problém neměl mít vliv na probíhající letové zkoušky letounu, jelikož se trhliny objevují až po více než 9400 letových hodinách, což je mimo stanovený rámec životnosti letounu, který je nastaven na 8000 letových hodin.

Mluvčí USMC kapitán Rich Ulsh zmírnil obavy slovy: „Vojáci očekávají, že mohou začít používat F-35B ve vojenských operacích v červenci roku 2015, jak bylo naplánováno.“

F-35 po úspěšném vertikálním přistání na letadlové lodi USS WASP

Ministerstvo obrany USA a řízení nákladů

Navzdory tomu, že americké ministerstvo obrany čelí snížení rozpočtu asi o 500 miliard dolarů v rámci desetiletého programu automatických škrtů známých jako sekvestrace, akcie společnosti předvádí nevídanou výkonnost. USA omezuje výdaje na zbrojení po letech válekIráku a Afghánistánu. Nicméně Lockheed Martin Corp. nebere situaci na lehkou váhu a postupně hodlá snížit počet zaměstnanců o čtyři tisíce. Díky omezení nákladů a zrušení zbytečných projektů, vzrostl zisk ve třetím čtvrtletí roku 2013 o 16% na vysokých 873 milionů dolarů. Udržení struktury nákladů pod pokličkou povede k lepší konkurenceschopnosti do budoucna.

„Snižování pracovní síly specializovaných zaměstnanců a uzavírání zařízení patří mezi nejtěžší rozhodnutí, která děláme," řekl generální ředitel Marillyn Hewson v prohlášení z minulého roku.

Akcie společnosti letošní rok trhají nová maxima, když se během tohoto týdne vyšplhaly opět k 162 dolarům. Za rok 2013 si LMT připsaly neuvěřitelných 56,6 %, což je v porovnání o 30% více, než kdyby investoři vložili veškerý svůj kapitál do akciové indexu S&P500. Uvolněná měnová politika americké centrální banky sice přináší na trhy klid a umožňuje drastický růst většiny aktiv, nicméně zdravá finanční stránka společnosti opírající se o kvalitní management, vede podnik úspěšně k tak masivním číslům. Za pouhých 59 dní nového roku si společnost LMT připisuje dalších 11%, zatímco se cena rychle navrací k rekordnímu high ze dne 24. února na úrovni 166 dolarů za akcii. Nesmíme zapomenout zmínit, že dividendový výnos 3,2% také není k zahození.

Komparace vývoje kurzu akcie LMTindexem S&P500 za rok 2013



Alternativa k akciím - ETF 

Následující ETF, v tabulce pod textem, zachovávají významnou expozici Lockheed Martin Corporation ve svých fondech. Ve sloupci Weighting (váha) nalezneme procentuální zastoupení LMT v burzovně obchodovaném fondu. Power Shares Aerospace & Defense (PPA) za rok 2013 připsalo +42,9%, iShares US Aerospace & Defense (ITA) více než +49,6%, SPDR S&P Aerospace & Defense (XAR) přesně +50,3%. Přestože investice do ETF by investorovi přinesla trochu menší zhodnocení, než čistá investice do akcií, je na první pohled zřejmé, že tento výnos je pořád nesrovnatelně vyšší, než u investice do pouhého indexu.



Navzdory tomu, že USA hodlá snížit investice do zbrojního průmyslu, LMT představuje zajímavou složku k diverzifikaci portfolia. Armáda představuje nenahraditelnou součást fungujícího národa, přičemž vstup dalších firem do tohoto odvětví je velmi omezen.

Více zajímavostí zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/zajimavosti

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.10.20235 důvodů, proč by měly firmy kupovat biometan Renewable Energy Europe B. T. (Renewable Energy Europe B. T.)
03.03.2018Fond džihádistů pro strýčka příhodu Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688