BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  06.03.2014 10:27:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY a AUD/USD (6.3.2014)

Béžová kniha americké centrální banky (FED) ukázala, že i přes špatné počasí se podařilo ekonomice ve většině regionů sílit. Osm z dvanácti regionů reportovalo zlepšení aktivity, expanze však proběhla jen v mírném tempu. Zpomalení bylo zaznamenáno hlavně v New Yorku a Filadelfii. Dokument rovněž potvrdil, že špatné počasí mělo vliv na zpomalení ekonomické aktivity, což je dobrým znamením, že nejde o dlouhotrvající ekonomický problém. Včerejší dokument by měl podle ekonomů sehrát klíčovou roli při rozhodování Fedu o budoucnosti kvantitativního uvolňování. Banka má ale ještě k dispozici zelenou a modrou knihu, které nejsou veřejnosti dostupné. Janet Yellen a její kolegové budou muset rozhodnout, zda některá zhoršení reportů z americké ekonomiky byla způsobena jen mrazivým počasím, či jde o fundamentální změnu. Dalšího zasedání FOMC se trhy dočkají 18. a 19. března.

Australské maloobchodní tržby vstoupily úspěšně do nového roku. V lednu získaly v meziměsíčním porovnání 1,2 procenta, což je nejvíce od loňského února. Ve srovnání s loňským s lednem došlo k expanzi dokonce o 5,6 procenta. Nejvíce v prvním měsíci roku posílil restaurační sektor, který zvýšil tržby o 1,4 procenta. Výborně skončila i obchodní bilance protinožců. Ta v lednu dosáhla 1,43 miliardového přebytku a druhý měsíc v řadě se podařilo udržet v kladném teritoriu. Australský dolar v reakci na tato data posílil, večer ve 23:30 se očekává proslov guvernéra Glenna Stevense.

Americké trhy uzavřely včerejší den ve smíšených číslech. Data z největší ekonomiky byla spíše zklamáním. Výkaz národní zaměstnanosti ukázal, že soukromý sektor vytvořil v minulém měsíci jen 139 000 nových pracovních a sektor služeb zpomalil na 51,6 bodu (ISM PMI). Index S&P 500 se vrátil zpátky pod historická maxima, když kontraktoval o neznatelných 0,1 procenta. Dow Jones ztratil 0,22 procenta a na rozdíl od všech dokázal Nasdaq posílit o 0,14 procenta.

Naopak japonský akciový index Nikkei 225 ve čtvrtek ráno posílil o 1,59 procenta a uzavřel na 15 134,75, což jsou 5týdenní maxima. Směrem na sever mu pomohl nejen slabý jen, ale i zpráva, že penzijní fondy boudou moci investovat i do rizikovějších aktiv, což by znamenalo vyšší poptávku po domácích akciích.

V dnešní seanci čeká trhy zasedání centrálních bank. Jako první rozhodne o úrokové sazbě britská centrální banka (BOE), přičemž se neočekává žádná změna. Shodný výhled platí i pro Evropskou centrální banka, která by také měla nechat svou politiku beze změny. Tento předpoklad podporují vyšší data inflace (CPI) za únor a rovněž solidní hodnoty indexů PMI, jež byly zveřejněny z měnové unie tento týden jak ze sektoru výroby, tak i služeb. Důležitá však budou slova Maria Draghiho na tiskové konferenci ve 14:30, ten již v pondělí hovořil o nízké inflaci a je pravděpodobné, že dnes dostane banka otázky na tělo, jak by případně zasáhla. Dnes opět MMF upozornil eurozónu na inflaci a potřebu banky zasáhnout. Z tohoto důvodu mohou trhy nejdřív reagovat na euro pozitivně při zachování sazeb a následně negativně na slova Draghiho. Nicméně Mario Draghiho rád činí nečekaná rozhodnutí s cílem šokovat, a tak snížení sazeb není 100 procentně vyloučeno.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD dnes čeká test důležité býčí úrovně. Na 4hodinovém grafu je vidět souběh klouzavého průměru 100 s Fibonacciho úrovní 38,2 a kulatým číslem 1,37, celou situaci pak zveličuje rostoucí trendová linie s potencionálním vytvořením klesajícího klínu. Z technického hlediska by test této zóny mohl přinést posílení. Pozor však na vysokou volatilitu, která se očekává hlavně při tiskové konferenci ECB. Průraz podpory by měl znamenat minimálně otestování Fibonacciho hladiny 50,0.

GBP/USD prorazilo ve včerejší seanci avizovaný trojúhelník a dostalo se až k silnému odporu 1,6723. Momentálně trh koriguje včerejší zisky, přičemž by mohl vyklesat až k psychologické úrovni 1,67. Do jejího proražení bude dnešní pohled pozitivní a to i díky možnému vytvoření skryté býčí divergence na oscilátoru.

USD/JPY se blíží k vrcholu konsolidačního obdélníku. Ten byl v minulosti již čtyřikrát otestován a pokaždé neúspěšně. Další selhání na této rezistenci by mohlo vyvolat průraz skrz nahoru mířící trendový kanál a propad zpátky do konsolidace. V případě býčího sentimentu je potřeba dávat pozor na střednědobou klesající trendovou linii.

AUD/USD díky výborným reportům prorazilo dolů mířící trendový kanál a má znovu namířeno k silné rezistenci na Fibonacciho úrovni 38,2. Korekční pohyb ohraničuje strmý trendový kanál a do jeho proražení je intradenní výhled pozitivní.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688