Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  03.03.2014 15:37:58

Jak spořit a netratit na inflaci? Investujte do korporátních dluhopisů

Nejen spořící účty, ale ani státní dluhopisy důvěryhodných zemí nedokáží překonat inflaci. Růst úrokových sazeb je zatím v nedohlednu. Prozkoumali jsme pro vás možnosti, kam dát úspory tak, abyste vaše konto pomalu rostlo.

Dluhopisy České republiky, Německa, USA patří k velmi bezpečným, jejich úrokové sazby však inflaci zpravidla nepokrývají. Vaše úspory investované tímto způsobem by v čase hodnotu ztrácely.

Na druhou stranu dluhopisy například Řecka vám vydělají hezkých 7 procent, bohužel však nevíte, zda kromě oněch 7 procent dostanete zpět svoji původní investici, či do té doby Řecko zkrachuje.

Rozumnou variantou jsou dluhopisy velkých společností. Tyto takzvané korporátní dluhopisy nesou zajímavý výnos a navíc jsou poměrně bezpečné.

Podívejme se na jednotlivé varianty blíže.

Princip dluhopisu
Dluhopis je investiční cenný papír, který vydává firma nebo stát za účelem získání peněz. Za to dává dlužník (emitent) svému věřiteli úrok. Například tříletý český státní dluhopis nese nyní zhruba dvě procenta ročně. To znamená, že z každé tisícikoruny, kterou dáte státu, budete mít každý rok úrok dvacet korun. Dalo by se říct, žádná sláva. Vzhledem k tomu, že inflace za loňský rok byla 1,4% takzvaný „Kalouskův“dluhopis má co dělat, aby vůbec inflaci překonal. 

Bezpečné státní dluhopisy
Pokud nechcete dluhopis České republiky, můžete si koupit dluhopis například americké nebo německé vlády. Pětiletý zámořský cenný papír nese zhruba 1,5 procenta ročně a stejně dlouho trvající dluhopis našeho západního souseda má výnos jen 0,65 procenta. Tyto cenné papíry vám ani nepokryjí inflaci.

Když nakoupíte pětiletý německý státní dluhopis, v podstatě každý rok přijdete o více než procento, protože vaše úspory se budou znehodnocovat.

Státní dluhopisy s vyšším úrokem
Alternativou tudíž mohou být dluhopisy zemí, které nesou vyšší výnos. Vyšší výnos musí nabídnout země, které například mají větší než přijatelný státní dluh, a při nízkých úrokových sazbách by si jejich dluh nikdo nekoupil. Příkladem může být krizí zasažené Řecko.

Kdo věří, že mu Řecká vláda vrátí za deset let jeho úspory, může na tom solidně vydělat. Desetiletý řecký státní dluhopis připisuje pěkných 7,5 procenta ročně. To už vám nejenže ochrání úspory před inflací, ale také přinese pěkný výnos. Je zde ovšem nemalé riziko, že do deseti let Řecko vyhlásí bankrot a v tom případě byste o všechny úspory vložené do řeckých cenných papírů přišli.

Firemní dluhopisy
Když bychom ale nechtěli podstupovat tak velké riziko, jako jsou země typu Řecka nebo Portugalska, můžeme zvolit firemní dluhopisy. Jejich úroky jsou vyšší než inflace, ale zároveň nepřinášejí investorům taková rizika jako dluhopisy některých vlád.

Největší ruská banka Nomos například vydává obligace s úrokem 7 procent. Riziko je zde ale v porovnání s Řeckem výrazně nižší. Je ale velmi složité hledat firemní dluhopisy s velkým výnosem a nízkým rizikem. Proto je dobré tuto práci svěřit odborníkům. Investice do firemních dluhopisů nabízí na českém trhu investičníspolečnost ČP INVEST.

Varianta s ročnívýplatou dividendy
Generali PPF Dividendový fond korporátních dluhopisů, který distribuuje společnost ČP INVEST, vyplatil letos podílníkům druhým rokem po sobě podíl na výnosu fondu. I přes nepříznivou situaci na dluhopisových trzích dokázal Generali PPF Dividendový fond korporátních dluhopisů přinést investorům zajímavý výnos, a to především díky kvalitnímu výběru dluhopisů a aktivní správě dluhopisového portfolia. Fond drží ve svém portfoliu několik desítek dluhopisů a pečlivě diverzifikuje svěřené prostředky napříč regiony, sektory a emitenty. Tento přístup výrazně omezuje vliv kreditního rizika, které je s investicí do korporátních dluhopisů spojeno. Po loňské výplatě šesti procent, tak Generali PPF Dividendový fond korporátních dluhopisů potvrzuje, že je ideálním nástrojem pro investory, kteří chtějí své peníze ochránit před inflací.

Autor: Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST






K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

04.07.2023Jak plánují Rakušané spořit a investovat tento rok? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
18.05.2021Jak se připravit na inflaci: Utrácet a investovat Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
19.08.2019Akcie vs. dluhopisy: Jak investovat ve světě záporných sazeb Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688