Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  03.03.2014 11:47:25

ČR - růst české výroby podle PMI nabírá dále na obrátkách

Podle aktuálních údajů PMI®, zpracovaných pro banku HSBC společností Markit, navázal český výrobní sektor v únoru na skvělý rozjezd na počátku roku 2014. Během měsíce vzrostla výroba, nové zakázky, vývoz i objem nákupů. Obzvláště je třeba upozornit na nárůst objemu nových exportních zakázek, který byl druhý nejrychlejší v historii průzkumu. Tlak na nárůst cen vstupů zůstává silný, zejména kvůli oslabujícímu směnnému kurzu koruny.

Hlavní výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru. PMI v únoru vzrostl na 56,5 bodu, a to z 55,9 bodů v předchozím měsíci. To svědčí o největším celkovém zlepšení provozních podmínek od dubna 2011. Index PMI zůstal posledních deset měsíců nad neutrální hranicí padesáti bodů a nyní je o více než deset bodů vyšší než v prosinci 2012, kdy byl se 46 body na nejnižší úrovni za 41 měsíců.

Výroba v České republice v únoru stoupla stejně jako v deseti předchozích měsících a tempo jejího růstu vyšplhalo na maximum za 34 měsíců. I přes zrychlení výroby se objem nedodělků v sektoru zvýšil druhým nejrychlejším tempem od září 2011.

Za růst rozpracovanosti může další prudký nárůst objemu nových zakázek přijatých výrobci. Nové zakázky rostly nejrychlejším tempem od února 2011, čemuž napomohl nejrychlejší nárůst nových exportních zakázek od června 2010. Navíc bylo tempo růstu exportu druhé nejsilnější od počátku průzkumu v červenci 2001.

V únoru výrobci vystupňovali nákupní aktivitu a objem objednaných vstupů se zvýšil nejrychleji od dubna 2011. Tím se zvýšil tlak na dodavatele, a proto se nakonec i prodloužily dodací lhůty. Výrobci rovněž ve sledovaném období dále zvyšovali skladové zásoby vstupů, neboť očekávali další zvýšení poptávky.

Celkové zlepšení obchodních podmínek v únoru podtrhuje i setrvalý nárůst zaměstnanosti ve výrobním sektoru. Tempo nárůstu zaměstnanosti sice oslabilo na nejnižší úroveň za pět měsíců, přesto však bylo solidní.

Průměrné ceny vstupů v únoru rostly, tak jako v předchozích pěti měsících. Navíc tempo nárůstu cen vstupů zůstalo historicky silné, což firmy spojují se slabším kurzem koruny. Naopak ceny, které si výrobci účtují za hotové zboží, poklesly poprvé za pět měsíců, a to v důsledku tlaků klientů na snižování cen.
Komentář

Agata Urbanska-Giner, ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC, komentuje výrobní průzkum PMI® v České republice takto:

„Od poloviny roku 2013 Výrobní PMI index v České republice jen sílí. V únoru díky stoupající výrobě a novým exportním zakázkám vyšplhal na maximum za 34 měsíců. Slabinou v průzkumu zůstává pomalý růst zaměstnanosti a rozdíl mezi cenami vstupů a výstupů. Index zaměstnanosti sice stoupá, ale pomalu, a to jak v porovnání s tempem v lednu, tak s tempem v posledním čtvrtletí roku 2013. Index cen vstupů v únoru mírně poklesl, ale stále vykazuje vysoké tempo růstu cen v porovnání s klesající cenou hotových výrobků. Množství nákupů vstupů roste čím dál rychleji, stejně jako výroba a nedochází ani k hromadění skladových zásob vstupů ani výstupů. Naopak, zásoby hotových výrobků klesají. Výrobci však nadále zůstávají opatrní při najímání nových zaměstnanců a v cenové politice. Výhled na růst zůstává pozitivní, ovšem prudký mezičtvrtletní nárůst HDP ve výši 1,6 procenta ve čtvrtém čtvrtletí roku 2013 bude velmi těžké překonat.“

Klíčové body

- Hodnota výrobního PMI vzrostla na 56,5 bodu, nejvyšší úroveň za posledních 34 měsíců.

- Růst nových exportních zakázek byl druhý nejrychlejší v historii průzkumu.

- Tlak na ceny vstupů zůstává vzhledem ke směnnému kurzu silný.


HSBC

Agata Urbanska-Giner, Ekonomka pro východní & střední Evropu
Petra Vaníčková, Executive Assistant to CEO & Head of Corporate Banking

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688