Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  03.03.2014 08:15:00

Euro opětovně na letošním maximu

I uplynulý týden byl z pohledu společné evropské měny úspěšný. Proti dolaru se euro polepšilo o téměř půl procenta a zaznamenalo čtvrtý týdenní zisk v řadě. I když se během týdne prosazoval spíše klesající trend z kotací u 1,3750 USD/EUR až k 1,3650 v průběhu čtvrteční seance. Páteční obchodování však trend zvrátilo, když euro vystřelilo až k úrovni 1,3800 USD/EUR, kolem které se kurz v samotném závěru minulého týdne stabilizoval. Takto silné bylo euro naposledy na konci prosince loňského roku.
Hlavním kurzotvorným faktorem byla v minulém týdnu evropská inflační čísla , a to ve světle nadcházejícího zasedání ECB, které se uskuteční tento čtvrtek. Úterní revize inflačního výhledu ze strany Evropské komise spustila vlnu očekávání, že ECB bude muset konat. Páteční předběžné statistiky únorové inflace v eurozóně však skončily nad tržním konsensem, což očekávání na snížení eurových úrokových sazeb zchladilo. Nicméně tato varianta zůstává stále scénářem, který není mimo hru. Podle průzkumu agentury Bloomberg očekávání snížení úrokových sazeb 14 z 54 oslovených analytiků. Nic se totiž nemění na tom, že inflace je velmi nízká a naopak euro neadekvátně silné. S blížícím se zasedáním ECB lze očekávat spíše tlaky na znehodnocování eura. Tomuto scénáři by nahrávala i eskalace situace kolem Ukrajiny, což by mělo povzbudit poptávku po měnách "bezpečného přístavu", kam tradičně patří americký dolar. Pokud však ECB stejně jako na počátku února nezasáhne, můžeme se v závěru týdne opět podivovat nad tím, že euro dále vylepšilo své letošní maximum.
Zatímco v Evropě budou směřovat zraky investorů ke čtvrtečnímu zasedání ECB, ve Spojených státech se v pátek dočkáme publikace únorové statistiky z trhu práce , kde očekáváme 145 tisíc nově vytvořených pracovních míst. Míra nezaměstnanosti by měla stagnovat na lednových 6,6 %. Zajímavý však bude hned vstup do tohoto týdne. Dnešní den totiž přinese finální čísla PMI indexů aktivity z eurozóny a jednotlivých evropských zemí. Obdobný indikátor pak přijde v odpoledních hodinách z USA.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688