STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  28.02.2014 13:32:36

Varování: V roce 2014 akcie ztratí 50 %

Autor: Libor Stoklásek 28.2.2014

Zatímco akciový index S&P500 trhá historická maxima, dle několika renomovaných odborníků je otázkou času, kdy akcie odepíší téměř polovinu své hodnoty. Během posledního půl roku akciový investor narazil na více podobných výroků. Nicméně tentokrát se ozývá člověk, který na posledním krachu v roce 2008 vydělal miliardu dolarů.

„Nemáme důvod být překvapeni bezprostředně hrozícím krachem akciového trhu,“ vysvětluje Mark Spitznagel, manažer multi-miliardového hedge fondu Universa Investments, který je notoricky známý pro jeho miliardovou sázku na kriziroce 2008. A to zde mluvíme samozřejmě o miliardě amerických dolarů. „Ve skutečnosti tuto korekci musíme absolutně očekávat,“ dodává Spitznagel. Mark sázel proti trhu už v roce 1998, 2000 a 2008. Ačkoliv reálně očekává pokles přesahující 40 %, s časovým horizontem si tak jistý není. 

Bohužel není sám, kdo zastává tento názor. „Jsme v obrovské bublině finančních aktiv, tato bublina by mohla prasknout kdykoliv,“ varuje investiční poradce a fond manažer Marc Faber. Na rozdíl od Spitznagela, Faber neváhá dát vinu přímo vládě a politice prezidenta Baracka Obamy a nízké úrokové míře monetární politiky FEDu. „Proč by měli být všichni nuceni spekulovat s akciemi, nemovitostmi, či s čímkoliv, co se hne pod sluncem,“ rozhořčeně Faber kroutí hlavou.

O dalším miliardovém investorovi Warrenu Buffettovi se šeptá, že se připravuje podobným způsobem. Indikátor Warrena Buffetta, také známý jako “Total-Market-Cap to GDP Ratio,” ukazuje hodnoty varující před zhroucením, které může nastat v každém okamžiku.

Aby byl seznam kompletní, minulý týden vyšel v The Wall Street Journal článek, že George Soroszdvojnásobil sázku na krach akciového indexu S&P500. Soros Fund Management drží přes 1,3 miliardy dolarů zejména v opčních kontraktech.


Jak by k nevyhnutelnému krachu měli přistupovat investoři?

Jednou z možností je prodat všechny své akcie a nacpat své peníze pod matraci. Další možností je riskovat vše a přečkat ženoucí se bouři. Tyto doporučení samozřejmě berte s nadsázkou.

Nicméně dle Seana Hymana, zakladatele společnosti Absolute Profits, se nabízí třetí možnost. "Existují specifické sektory trhu, které budou zaručeně dobře fungovat i v průběhu několika příštích měsíců," vysvětluje Hyman. "Dostat se z pozic nyní, může být pro investory nákladné." Hyman má přístup k investičnímu kalendáři, tzv. The Secret Wall Street calendar, který od roku 1968 překonal celkový trh o 250 %. Tenhle kalendář obsahuje seznam 19 investic, založených na odvětví trhu, a 38 kalendářních dat pro zadávání příkazů ke koupi nebo prodeji. Hyman uvádí, že touto technikou by se dalo na desetiletém horizontu udělat z 1000 dolarů skoro 300 000 dolarů. „Kalendář je jen jedna část mého investičního systému,“ dodává. „Mám také systém Crash Alert, který je navržen tak, aby varoval investory před hlavní korekcí.“ Systém Crash Alert byl naprogramován jednotlivcem, který kódoval vzlety jaderných raket v průběhu studené války. Hymen vysvětluje, že pokud trh začne prudce klesat, bude Systém signalizovat varovný signál k prodeji a přeměně aktiv na hotovost. „Pokud byste používali tento systém, byli byste schopni se vyhnout krizímroce 2000 a 2008.“ Tento závěr Hymen předkládá na základě zpětného testování. „Představte si, kolik peněz byste ušetřili, pokud byste se mohli vyvarovat těmto velkým výprodejům.“

Jeden by si mohl myslet, že Sean je až příliš jistý, nicméně své znalosti a výsledky už před investičním světem několikrát prokázal. V roce 2012 v rozhovoru pro Bloomberg Television, Hyman správně předpověděl, že maloobchodní prodejce spotřební elektroniky Best Buy by měl klesnout na 11 dolarů za akcii, a pak se v příštích několika měsících opětovně odrazit zpět k hodnotě 40 dolarů. Akcie Best buy dělaly přesně to, co Hyman předpověděl.

"Spousta lidí si myslí, že mám štěstí, " říká Sean. "Ale to nemá nic společného se štěstím. Má to co do činění s některými nástroji, které používám. Nástroje jako The Secret Wall Street calendar a systém Crash Alert."

V nedávno zveřejněném videu, které najdete na youtube, Hyman nejen odhalil tajemství svého kalendáře, ale také ukazuje, jak Crash Alert systém funguje.

Tímto Sean Hyman otevírá prostor investorům, aby jej mohli následovat ve svých investičních aktivitách. V současnosti má Sean Hyman 114 000 odběratelů a jeho videa se pyšní několika milionovými zhlédnutími.

Americký akciový index si během minulého roku připsal přes 26%. Je takový roční výnos rekordní? Rozhodně ne. V následujícím obrázku lze nalézt roční výnosnosti tohoto indexu od roku 1927 do roku 2013.

 


Jiný zajímavý pohled na to, jak se rodí světoví analytici zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/jak-se-rodi-svetovi-analytici-

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688