BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  21.02.2014 14:53:15

Facebook - hodnota firmy již v přepočtu převyšuje 3,5 bil. Kč

Po oznámené výrazné 19 mld. USD akvizici včera akcie Facebook (FB) zaznamenaly velmi živou seanci. Z neutrálních hodnot se v první hodině obchodování nasměrovaly na jih pod hranici 66 USD, resp. odepisovaly více než 3 %. Následně pak již jen pozvolna mířily na sever a nakonec zakončily na nových historických maximech 69,63 USD (+2,31 %).

Tržní kapitalizace

Před necelými 2 lety se při očekávaném vstupu na trh hovořilo o těžko představitelné hodnotě „sociální sítě“ okolo 100 mld. USD, včerejší závěr již firmu ocenil na více než 177 mld. USD. V přepočtu tedy přes 3,5 bil. . Jen pro porovnání tržní kapitalizace domácího energetického giganta ČEZ nyní dosahuje sotva desetiny, resp. 303 mld. .

Likvidita

Akcie Facebook (FB) včera předvedly velmi nadprůměrnou likviditu, když se zobchodovalo přes 5 % emise. Na trhu se totiž protočilo 131 mil. akcií za 8,89 mld. USD. V přepočtu tedy za více než 177 mld. . Titul tak během včerejší seance předvedl objem, který například pražská burza nezaznamenala za celý loňský rok (loni na BCPP akciové obchody činily necelých 175 mld. ).

Při pohledu na průměrné objemy obchodůakciemi Facebook (FB) v posledních 3 měsících, byl včerejší objem více než dvojnásobný. I tak měl hodně daleko do likvidity z loňského 25. července. Tehdy po firemních zprávách o růstu příjmů z mobilní reklamy akcie Facebook (FB) poskočily o téměř 30 %, když se jich zobchodovalo 366 mil. Oproti současnosti byl kurz sice ještě poloviční, i tak se ve finančním vyjádření zobchodovalo dokonce za 12,24 mld. USD.  

K objemům na Wall Street možno také uvést, že obvykle se v tomto ohledu v popředí drží především společnost Apple (APPL). Včera se na titulu zobchodovalo necelých 11 mil. akcií, resp. za cca 5,9 mld. USD.

Akvizice

Blíže ke zmiňované největší akvizici společnosti lze uvést, že za provozovatele aplikace pro mobilní komunikaci napříč chytrými mobilními telefony společnosti WhatsApp nyní Facebook zaplatí 4 mld. USD v hotovosti. Dalších zhruba 12 mld. USD pak ve svých akciích, přesněji vydá 183,87 mil. akcií. Zakladatelé a zaměstnanci WhatsApp si navíc v průběhu 4 let přijdou ještě na další zhruba 3 mld. USD, resp. obdrží dalších téměř 46 mil. akcií Facebook (FB).

Kurzový vývoj

Akcie Facebook (FB) z technického hlediska dokáží předvádět poměrně výraznou překoupenost. Dle indikátoru RSI(14) se včera již dostaly nad hladinu 73. V posledním roce jsme nicméně mohli vidět i hodnoty blížící se 80. U této úrovně se z historického hlediska jeví jako zajímavá investiční příležitost akcie prodávat, resp. otevírat short pozice.

Z hlediska short pozic lze uvést poměrně stabilní situaci posledních měsíců. Objem krátkých pozic je poměrně nevýrazný, resp. pohybuje se v rozmezí cca 30-44 mil. akcií.

Zmiňovaná výrazná akvizice se projevila i ve změnách doporučení, resp. především aktualizaci cílových cen.

Přehled posledních doporučení naleznete zde.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688