Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  21.02.2014 08:56:55

Spotřebitelská důvěra V EMU v únoru poklesla, stejne jako španělské a italské dluhopisy

Výrobní PMI za celou eurozónu v únoru mírně poklesl (53,0 z 54,0), i tak ale ukazuje na stále solidní dynamiku probíhajícího oživení. Ze subindexů potěšily především nové objednávky, které vzrostly na nejvyšší hodnotu od června 2011 a ukazují, že evropská ekonomika by měla pokračovat v růstovém tempu i nadále.

Náhled na vývoj PMI v jednotlivých zemích nepřinášív zásadě nic nového. Německé složené PMI v únoru vystoupalo na 2,5leté maximum což indikuje širší (a také zdravější) rozložení německého růstu, který je kromě zpracovatelského průmyslu tažen i expanzí v sektoru služeb. S vývojem v Německu kontrastují hodnoty PMI ve Francii, kde složené PMI v únoru pokleslo na 47,6 (48,9 v lednu). Ke stabilně slabému průmyslu se navíc v únoru přidal překvapivý propad v sektoru služeb (46,9).

Nečekaně prudký pokles indexu filadelfského Fedu (z 9,4 na -6,3, očekávání 8,0) je dalším příznakem krátkodobého zpomalení americké ekonomiky. U filadelfského indexu je to však pochopitelné, protože distrikt patří mezi nejvýrazněji zasažené nepříznivým počasím. Z hlediska perspektivy vývoje americké ekonomiky v poněkud delším horizontu (6 měsíců) je důležitější, že index předstihových očekávání naplnil předpoklady (růst o 0,3%) a stále ukazuje na pokračování růstu ekonomiky. Také předběžný index nákupních manažerů se dá označit za mírně optimistický, nečekaně narostl na 56,7 z 53,7, čekala se stagnace.

Americký CPI rostl v lednu v souladu s očekáváním o 0,1% meziměsíčně a o 1,6% meziročně, což platí jak pro celkovou, tak pro jádrovou inflaci. Inflace tak zůstává stále zřetelně pod cílem Fedu a měla by se k němu v dalších měsících postupně přibližovat. V růstu pokračují náklady na bydlení, klesly ceny benzínu a řady položek spotřebního zboží.

Žádosti o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu mírně klesly na 336 000. Stabilizace podporuje názor, ženedochází k trvalému zhoršení ekonomické situace.

Spotřebitelská důvěra v EMU v únoru překvapivě poklesla (-12,7 oproti -11,7 v lednu). S ohledem na lepšící se fundamenty jde spíše o technickou korekci po nepřetržitém růstu, který trval od loňského listopadu.

Výnosy španělských dluhopisů poklesly podobně jako v Itálii na nejnižší hodnoty za posledních 8 let (3,61%v případě 10letého bondu).

Regionální trhy jsou prozatím spíše rezistentní vůči vývoji na Ukrajině. Koruna se stabilně drží poblíž 27,40 za euro; zlotý a forint od začátku týdne oslabily pouze mírně. Forint navíc včera týdenní ztráty mírně korigoval v reakci na úspěšnou aukci střednědobých dluhopisů.

Luboš Mokráš

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688