BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  19.02.2014 11:11:22

TELEFÓNICA svolává valnou hromadu

Domácí telekomunikační společnost TELEFÓNICA C.R. oznámila, že na základě žádosti skupiny PPF svolává na 12. března řádnou valnou hromadu. Vzhledem k tomu, že nový právní řád již nezná termín mimořádná valná hromada, lze ji ale hovorově takto označit. Nebude totiž ještě projednávat hospodaření společnosti za loňský rok a tedy možné rozdělení zisku, nýbrž má především rozhodnout o změnách v dozorčí radě, formě odměňování a o poměrně překvapivé změně stanov. Valná hromada je svolána do TOP Hotelu Praha. Právo účastnit se mají akcionáři, kteří budou vlastníky v registru k rozhodnému datu 5. března.

Z hlediska změn v dozorčí radě má valná hromada posvětit již dříve kooptované členy - M.Štefunka, L.Bartoníčka a V.Mlynáře, kteří nahradili rezignující tehdejší zástupce původního španělského majoritního vlastníka. Odvoláni nyní mají být ale i „domácí“ členové (L.Vinduška, A.Botlík, J.Trupl). Pozvánka o jejich nahrazení nehovoří.

Změny stanov se mají týkat přizpůsobení nové právní úpravě (zejména zákonu o obchodních korporacích), a dále pak mají zohlednit zejména zájem modifikovat organizaci, pravomoci a vzájemné vztahy některých orgánů společnosti, aby jejich činnost byla efektivnější.  

Z návrhu změn stanov nicméně plyne podstatná změna týkající se případné výplaty dividend. U společnosti jsme léta byli zvyklí, že rozhodné datum na dividendu bylo až několik měsíců po valné hromadě, resp. v září. Nové stanovy jakoby kopírovaly domácí nešvar, kterým je známa například Komerční banka (viz. také KB - „nesmyslné“ datum na dividendu ve stanovách zůstalo). Pokud nestanoví zákonná právní úprava jinak, má být totiž rozhodné datum pro nárok na dividendu totožné s rozhodným datem pro účast na valnou hromadu. To je stanoveno jako sedmý den před valnou hromadou. V praxi to bude znamenat, že se na trhu bude několik dní obchodovat bez práva na možnou dividendu, o které teprve bude valná hromada jednat/rozhodovat.

Výplata dividendy je u společnosti TELEFÓNICA C.R. pro kurz akcií snad nejvýznamnějším faktorem. V tomto směru se tedy čeká na záměry nového vlastníka skupiny PPF. Velmi důležité pro rozhodování akcionářů z hlediska možného přijmutí návrhu na koupi akcií ze strany PPF právě bude, zda již v tu dobu budou o dividendové politice informováni. Pokud by tomu tak nebylo, bude rozhodování zda prodat či neprodat akcie TELEFÓNICA C.R. velmi obtížné. Pokud by totiž došlo ke změně dividendové politiky, resp. společnost by dividendy nevyplácela, lze u titulu predikovat v budoucnu nová mnohaletá minima.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.05.2014TELEFÓNICA svolává na 25. června valnou hromadu BHS (BH Securities a.s.)
28.04.2014TELEFÓNICA svolává na 19.5. valnou hromadu BHS (BH Securities a.s.)
17.03.2009Zentiva svolává mimořádnou valnou hromadu na 2. dubna Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.01.2009Zentiva svolává mimořádnou valnou hromadu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688