ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  15.02.2014 10:41:48

V lednu ETF investoři utíkali z USA a rozvíjejících se trhů. Kdy se vrátí?

V lednu dostali akciový investoři studenou sprchu. Na trhy se dostavila dlouho očekávaná korekce. Největší výběry peněz zaznamenaly burzovně obchodované produkty (ETP) investující do amerických akcií a titulů z rozvíjejících se zemí. Naopak přítoky zaznamenaly produkty investující do dluhopisů, evropských a asijských akcií.

V průběhu ledna odteklo podle statistiky společnosti BlackRock z burzovně obchodovaných produktů (ETP) 9,7 miliardy dolarů. Jednalo se o první výraznější pokles od srpna 2013. Koncem ledna bylo v těchto produktech zainvestováno 2,321 bilionu dolarů. Celkem bylo na trhu 5 025 burzovně obchodovaných produktů.

Ne příliš úspěšný start není předzvěstí špatného roku

Pokud se podíváme na lednové měsíce v posledních letech, uvidíme podobné výběry prostředků v roce 2010. V tomto roce se leden také nesl na vlně výběrů, od února se ale peníze investorů na trhy začaly vracet a rok 2010 byl zakončen s přítoky ve výši 181,8 miliardy dolarů. Vyšší výběry na začátku roku tedy nejsou znamením otáčejícího se trendu. I v letošním roce očekáváme, že „ čisté přítoky“ prostředků převáží nad výběry.

Největší výběry mají za sebou akciové produkty

Z pohledu jednotlivých tříd aktiv vybrali investoři nejvíce peněz z akciových ETP (-10,8 mld. USD). Naopak produkty zaměřené na dluhové cenné papíry peníze získávaly (3,3 mld. USD). Nejvíce prostředků ztratily produkty zaměřené akcie obchodované v Severní Americe (-12,5 mld. USD) a na rozvíjejících se trzích (-10 mld. USD).

Ostatní vyspělé regiony si nevedly špatně. Například ETP zaměřené na evropské akcie získaly 4,3 miliardy dolarů. Po 3,7 miliardách dolarů si připsaly ETP na globální akcie (s výjimkou USA) a tituly z asijsko-pacifického regionu.

Graf: Přítoky prostředků do ETP naleznete ZDE

Severoamerické akcie pod drobnohledem

Akciové ETP zaměřené na tituly z USA ztratily 12,031 miliardy dolarů. Ztrátu prohloubily i akciové ETP na kanadské akcie, které umazaly 728 milionů dolarů. Zbývající regiony Severní Ameriky si připsaly 277 milionu dolarů.

Z amerických titulů nejvíce ztrácely společnosti s vysokou tržní kapitalizací (15,9 mld. USD). Necelé 2,3 miliardy dolarů odepsaly společnosti s malou tržní kapitalizací (Small Cap). V zelených číslech (628 milionů USD) se udržely akcie firem se střední tržní kapitalizací.

Z pohledu jednotlivých sektorů zaznamenaly přítoky zdravotnictví (1,190 mld. USD), technologie (1,035 mld. USD) a nemovitosti (854 mil. USD). Naopak poklesy mají za sebou sektory cyklického spotřebního zboží (-1,047 mld. USD) a finance (490 mil. USD).

ETP investující v rámci Evropy

Z jednotlivých zemí ztrácelo především Německo (-310 mil. USD), dále Francie (-80 mil. USD) a Švýcarsko (-123 mil. USD). Ostatní regiony si připsaly 758 milionů dolarů. Z pohledu tržní kapitalizace si dobře vedly tituly s malou (543 mil. USD) a vysokou tržní kapitalizací (337 mil. USD).

Rozvíjející se země táhla Čína

ETP zaměřené na Čínu si připsaly téměř 1,2 miliardy dolarů. V zelených číslech se udržela i Brazílie (109 mil. USD). Ostatní země jako Jižní Korea, Mexiko, Rusko a Indie ztrácely.

Dluhopisy a drahé kovy

Na dluhopisovém trhu se dařilo především vládním cenným papírům. Celkem si státní dluhopisy připsaly více než 1,4 miliardy dolarů. Slušné přítoky prostředků zaznamenaly také produkty investující do firemních dluhopisů investičního stupně (1,1 mld. USD). Ztrácely firemní dluhopisy s vysokým výnosem (-277 mil. USD), inflačně vázané dluhopisy (-154 mil. USD) i nástroje peněžního trhu (-150 mil. USD).

Z ETP na drahé kovy dopadly nejhůře ty se zaměřením na zlato (-860 mil. USD). Naopak ETP na stříbro si připsaly 55 milionů dolarů.

 

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:31  Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024 Patria (Patria Finance)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688