BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  14.02.2014 13:13:07

Akcie Tesla na maximech, AIG, UPS a další zvyšují dividendu

Další společnosti včera po uzavření trhů oznámily zvýšení dividendy. Pojišťovna American International Group (AIG), kterou v době krize musel zachraňovat stát, resp. státní pomoci se již zbavila, oznámila zvýšení kvartální dividendy o 25 % na 0,125 USD/akcii. Navýšila také program odkupu vlastních akcií o 1 mld. USD. Tyto změny oznámila společně s hospodářskými výsledky, které překonaly očekávání. Za 4Q se pojišťovna navrátila do zisku 1,98 mld. USD, resp. 1,34 USD/akcii. Provozní zisk dosáhl 1,15 USD/akcii oproti očekávání trhu 0,97 USD. U pojišťovny sledované Book value mezikvartálně vzrostlo z 67,10 USD na 68,62 USD. AIG také oznámila poměrně výraznou redukci zaměstnanců o 3 %, resp. 1500 osob.

S 8 % zvýšením dividendy pak přišla přepravní společnost United Parcel Service (UPS). Kvartální dividendu zvyšuje z 0,62 USD na 0,67 USD/akcii. Rozhodné datum pro nárok bylo stanoveno na 24.2. (ex-date ), výplata následně na 11.3.2014.

Poskytovatel internetu j2 Global (JCOM), kromě reportovaných solidních hospodářských výsledků, zvýšil Q dividendu o necelá 3 % na 0,2625 USD/akcii.

Nejvýraznější 33 % zvýšení dividendy oznámila mediální Scripps Networks Interactive (SNI), kde se akcionáři mohou těšit na 0,20 USD/akcii. Navíc vedení schválilo další 1 mld. USD na odkup vlastních akcií.

Tesla Motors na historických maximech

Zmínit lze také včerejší nová maxima na akciích Tesla Motors (TSLA). Titul se obchodoval až za 202,72 USD, nakonec o cent navýšil i svůj dosud nejvyšší závěr, když zakončil na 199,63 USD (+2,21 %). „Tesla tak jede“ na vlně zájmu před středečním reportem hospodářských výsledků, když se čeká informace o návratu firmy do zisku. Letošní růst také souvisí s očekáváním oznámením výhledu, kolik vozů letos hodlá automobilka vyrobit, resp. i zda dojde k oznámení již dříve avizované expanze - velké továrny na produkci baterií pro elektromobily. V tomto směru je nedostatek výrobní kapacity vlastně zásadní brzdou pro rychlejší expanzi, když firma letos spustila prodej svých vozů již i v Číně, kde očekává výrazný potenciál.

Už i vzhledem k pomalu technické přeprodanosti titulu (RSI nad 70) může přispět k oddychu noční informace o dalším požáru vozu Modelu S. Za posledních 5 měsíců se jedná již o pátý případ, tentokrát šlo navíc o zaparkovaný vůz, nikoliv havárii. V USA ohledně požárů pokračuje vyšetřování ze strany regulátora (NHTSA). Zatím nejsou ani k dispozici indikace, kdy by měl být vydán verdikt. Zakladatel E.Musk auto považuje za bezpečné a neočekává ani, že by muselo dojít ke svolání vozů z důvodu úprav.

Ocenění akcií Tesla Motors

Akcie Tesla Motors patří k jedněm z mála, na které je velmi široký, resp. rozdílný pohled z hlediska ocenění.

Přehled doporučení dle agentury Bloomberg naleznete zde.

Oproti konkurenci ve vztahu vlastně k stále zanedbatelné produkci, potažmo hospodářským výsledkům, se dlouho hovoří o přílišném ocenění. Pomineme-li nyní poměrové ukazatele, zmínit lze v krátkosti např. cca 24 mld. USD tržní kapitalizaci společnosti, oproti téměř 60 mld. USD Fordu (F) či 56 mld. USDUSA dominantní General Motors (GM). Nutno dodat, že s  Tesla Motors však také spolupracují zahraniční automobilky (Toyota, Daimler), které ve svých vozech využívají či začínají využívat technologie společnosti. Tak jako tak je kromě „módnosti titulu, již v současné ceně výrazně zakalkulováno i budoucí očekávaní růstu společnosti.  

J. Zendulka

BH Securities a.s. - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty. Více informací www.bhs.cz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688