BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  14.02.2014 10:42:14

VALENTÝN: Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY a NIKKEI

Cenové hladina v Číně zůstala i v lednu utlumená, když index spotřebitelských cen (CPI) meziročně vzrostl o 2,5 procenta stejně jako v prosinci. Naopak index výrobních cen (PPI) bohužel zklamal, protože ve stejném období oslabil o 1,6 procenta. Výsledky obou indexů umožňují čínské centrální bance přistoupit k výraznější stimulaci domácí ekonomiky, protože podle analytiků čeká Čínu nejpomalejší hospodářský růst za posledních 24 let.

Francie zveřejnila lepší než očekáváná data HDP za poslední kvartál 2013, přičemž hodnoty za třetí kvartál byly revidovány směrem nahoru z mínus 0,1 na 0,0 procenta. Francie tedy v posledním čtvrtletí loňského roku posílila o 0,3 procenta, čímž překonala očekávání (+0,2 procenta). Tahounem ekonomiky byly výdaje domácností, které expandovaly o 0,5 procenta. Dařilo se i exportu zboží, což je vidět na 1,2 procentním zlepšení. Produkce zboží a služeb se vrátila na úroveň z druhého kvartálu, poté co nejprve 0,2 procenta ztratila a nyní je v posledním čtvrtletí získala zpět.

Německé hospodářství přidalo na obrátkách a v posledním čtvrtletí 2013 zrychlilo o mezikvartálních 0,4 procenta. Oproti výsledku za třetí kvartál došlo ke zrychlení tempa o 0,1 procenta. Hnacím motorem se v závěru roku stal zahraniční obchod, přičemž se dařilo vyvážet zboží i služby. Celý rok 2013 si pak ve srovnání s tím předchozím polepšil shodně o 0,4 procenta. Meziroční srovnání posledních čtvrtletí ukázalo zlepšení o 1,3 procenta.

Česko rovněž zveřejnilo výborná data HDP za poslední čtvrtletí 2013. V posledních 3 měsících loňského roku domácí produkt posílil o 0,6 procenta v mezikvartálním srovnání a o 1,6% v meziročním srovnání. Koruna na tato data reaguje posílením vůči EUR o 0,6 procenta.

Italský premiér Enrico Letta včera ohlásil svoji rezignaci, kterou dnes předloží prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi poté, co mu jeho strana nevyslovila důvěru. Premiérský post by měl převzít nový šéf Lettovy Demokratické strany (PD) Matteo Renzi, kterého ve čtvrtek na nejvyšší vládní funkci doporučilo vedení strany. Dosavadní starosta Florencie v poslední době Lettu ostře kritizoval za pomalé zavedení ekonomických reforem a na zasedání vedení strany ho vyzval včera k rezignaci. Renziho návrh podpořilo 136 hlasů. Proti bylo jenom 16. Letta tak z funkce premiéra odchází po 10 měsících a Itálie bude mít 4. premiéra během posledních 4 let. Euro na tyto informace příliš nereagovalo a nyní se spíše soustředí na data HDP z jednotlivých členských zemí eurozóny.

Americký dolar včera propadl na 7týdenní minima poté, co USA zveřejnily horší maloobchodní prodeje za měsíc leden a vyšší počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Na tato data reagovaly negativně i americké akciové indexy, které ale nabraly sílu v závěru obchodování po lepších korporátních výsledcích. Na horší americká makroekonomická data včera reagovalo i zlato, které porazilo důležitou úroveň 1 300 USD. Horší data by totiž mohly přijmout Janet Yellen ke zpomalení tempa redukce objemu programu měnového uvolňování, na což zlato reaguje pozitivně.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD se po vynikajících výsledcícheurozóny chystá na dlouho avizovaný test úrovně 1,37. Trh se z krátkodobého pohledu obchoduje v rostoucím kanálu, jehož horní hrana je poblíž odporu 1,37. Silnému růstu nepřidává dosud platná medvědí divergence na MACD. Z pohledu technické analýzy by test těchto rezistencí měl přinést, alespoň krátkodobé oslabení.

GBP/USD výrazně zpomalilo svůj růst po dosažení silné rezistenční zóny mezi 1,6640 a 1,6670. Trh by si po parabolickém růstu zasloužil vydechnutí a korekční pohyb. Prvním cílem je úroveň 1,66, případně pak support 1,65. Korekci by si přál i oscilátor MACD, který již započal cestu na jih. Korekční výhled by negoval až silný průraz nad rezistenční pásmo.

USD/JPY dokázalo prolomit neckline úroveň vytvořenou po zformování dvojitého vrcholu. Trh v současnosti bojuje s podporou 101,79, jejíž prolomení by přiblížilo trh k dokončení cenové projekce, která přeje oslabení k 101,28. Je pravděpodobné, že trh zvolí jen mírné tempo oslabování, jelikož se celý týden obchoduje uvnitř interních trendových linií.

Japonský akciový index Nikkei dotvořil „pullback" k proražené extrémně důležité trendové linii. Trh tak kromě trendové linie, odmítl překonat 100denní klouzavý průměr a psychologickou úroveň 15 000. Momentálně má uvnitř trendového kanálu namířeno k otestování předchozího minima 13 900.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688