BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  12.02.2014 09:57:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, USD/JPY, AUD/USD a S 500 (12.2.2014)

Japonské jádrové objednávky strojů se nečekaně silně propadly v meziměsíčním srovnání v prosinci. Namísto očekávaného oslabení o 4,1 procenta ztratily až 15,7 procenta. Po dvou ziskových měsících přišlo velké varování. Podle průzkumu tamních společností by v prvním kvartálu letošního roku mělo dojít ke zpomalení v objednávkách o 2,9 procenta. V posledním čtvrtletí si přitom polepšily o 1,5 procenta. Na meziroční bázi však došlo v prosinci ke zlepšení o 6,7 procenta.

V asijské seanci se dařilo hlavně australskému dolaru, ten proti americkému dolaru dosáhl měsíčního maxima. Sílu čerpal komoditní dolar z pozitivního výsledku čínské obchodní bilance. Čínský export i import dokázaly v lednu zrychlit nad očekávání.  Na meziroční bázi si vývoz připsal zlepšení o 10,6 procenta, následován 10,0 procentním zlepšením dovozu.  Dovoz dosáhl 6měsíčního maxima, a tak alespoň přivedl trh k pochybám o zdravotním stavu čínské ekonomiky, o níž se začalo pochybovat poté, co byl v lednu zveřejněn index PMI společnosti HSBC ze sekce výroby, který klesl pod důležitou úroveň 50 bodů. Výrazně zlepšení hlavně exportu přineslo nečekaně vysoký přebytek v obchodní bilanci. Namísto 24,2 miliard dosáhla v 31,9 miliard amerických dolarů.

Další vynikající seanci mají za sebou americké akciové indexy. Ty včera čerpaly z proslovu nové šéfky Fedu Janet Yellen. Wallstreet ocenil, že Yellen se chystá pokračovat v nastolené monetární politice. To znamená, že úrokové sazby budou na nízkých úrovních ještě dlouhou dubu, snižování objemu QE bude pokračovat, nicméně tempo bude podmíněno vývojem ekonomické situace v USA. Dle očekávání Fed plánuje přehodnotit navázání nízkých sazeb na míru nezaměstnanosti. Podle Janet Yellen makroekonomické ukazatele situace na trhu práce, míra inflace i ekonomický růst (HDP) jsou stále pod požadovanou úrovní. Pro další indikace ohledně budoucího vývoje monetární politiky USA budeme muset čekat na březnové zasedání Fedu.

I když J. Yellen slíbila, že pokud se ekonomika bude správně vyvíjet, tak mohou trhy očekávat snižování kvantitativního uvolení. Nicméně stále je vnímána jako podporovatelka uvolněné monetární politiky. Nejvíce včera získal Dow Jones, kterému se povedla expanze o 1,22 procenta. Těsně za ním skončilo S&P 500 s 1,11 procenty a nejméně získal technologický Nasdaq 1,03 procenta.

Velmi důležitou událostí dnešního dne bude zveřejnění čtvrtletní inflační zprávy britské centrální banky (BOE)a následný projev jejího šéfa Marka Carneyho. Ten by měl na základě zprávy nastolit nový směr vývoje pro měnovou politiku. Pozornost se bude orientovat na míru nezaměstnanosti. Dosažení 7 procentní úrovně mělo totiž banku donutit uvažovat nad zvýšením úrokových sazeb. Nyní je sazba na hodnotě 7,1 procenta. V případě, že Mark Carney sníží hodnotu požadované úrovně nezaměstnanosti, nebo se od ní úplně odkloní, bude to pro libru negativní, protože to bude znamenat, že banka tak brzy neplánuje zvýšit sazby, což byl jeden z důvodů posilování libry v posledních měsících. Součástí inflační zprávy bude rovněž aktualizovaný výhled vývoje inflace a ekonomického růstu pro Velkou Británii.

Potenciální scénáře reakce libry (GBP) na dnešní projev Marka Carneyho:

1.      Carney nezmění práh nezaměstnanosti (7 procent) – libra posílí

2.      Carney sníží práh nezaměstnanosti na 6,5 procentalibra oslabí

3.      Carney se odpoutá od prahu nezaměstnanostilibra výrazně oslabí   

4.    Negativní dopady v důsledku změny prahu míry nezaměstnanosti mohou být kompenzovány pozitivnější výhledem HDP

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD se z klínové formace přesunulo do rostoucího kanálu a stále tak zůstává otevřená šance na otestování hladiny 1,37. Nelze opomenout, že trh se zatím nedokázal vzdálit od klesajícího trendového kanálu (modré linie), což by mohlo znamenat brzký nástup do medvědích pozic. Do opuštění intradenního kanálu zůstane výhled pozitivní.

USD/JPY nedokázalo napodruhé překonat odpor na ceně 102,70 a intradenní vývoj by mohl přinést vytvoření dvojitého vrcholu, do poražení neckline úrovně jde o otevřenou spekulaci. Negativní výhled by ukončilo proražení 102,70 a uzavření nad interní trendovou linií. To by USD/JPY nasměrovalo až k 103,37.

AUD/USD zdolalo silnou rezistenci 0,90 a pokračuje v cestě na sever. Další překážku by mělo nalézt na ceně 0,9085. Za připomenutí také stojí formující se medvědí divergence na MACD. Pro dnešní seanci je výhled pozitivní a vydrží do setrvání trhu uvnitř trendového kanálu.

S&P 500 zažívá strmý růst a je otázkou jak dlouho se ještě trh obejde bez korekčního pohybu. Zdoláním Fibonacciho úrovně 78,6 si však trh otevře cestu až k předchozím maximům a dá se tedy očekávat další růst. Trendový kanál v tomto případě definuje sílu býčího momenta a díky strmému sklonu se dá předpokládat, že prolomení této formace přinese rychlé oslabení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688