Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  12.02.2014 09:56:17, aktualizováno 15:18:12

Komentáře k inflaci - letos dojde na deflaci, intervence ČNB nezabrala

Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu:
"Vzhledem k tomu, že je lednová inflace nižší, než je cíl České národní banky, jeví se zatím její listopadová intervence jako neefektivní. Pro domácnosti se situace nemění, když ceny jsou relativně stabilní."
Marek Šperlich, ředitel pro strategii BBI: “Očekávám, že letos dospějeme k deflaci. ČR tak bude ve zvláštní situaci. Náš kurz koruny by vzhledem k deflaci měl sílit, ale to se nemůže dít, protože tomu zabraňuje ČNB svými intervencemi. Očekávám paradoxní moment, kdy čeští občané díky ČNB chudnou oproti zbytku Evropy, i když by tomu mělo být naopak.” Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST: ”Česko směřuje k deflaci, které se všichni chtějí za každou cenu vyhnout. Osobně v krátkodobé deflaci nevidím žádný problém. Jsou země, které mají deflaci několik let, a nemám pocit, že by tam lidé neměli co jíst. Deflace zásadně vadí jedině národním vládám, kterým zvyšuje hodnotu státního dluhu.” 

Růst spotřebitelských cen navzdory listopadové intervenci ČNB zamrzl těsně nad nulou.
V meziročním srovnání spotřebitelské ceny v lednu vzrostly pouze o 0,2 % a ve srovnání s předchozím měsícem jen o 0,1 %. ČNB přitom v lednu počítala s meziročním růstem cen o 0,4 %. Pokud se inflace i v dalších měsících bude nacházet výrazněji pod predikcí ČNB, nelze vyloučit, že centrální banka nejenže neopustí na začátku příštího roku intervenční režim, ale může dokonce začít zvažovat další intervenci.

Důvody růstu cen jen těsně nad nulou musíme hledat především v poklesu cen elektřiny a v oddílu zdraví, kde od letošního roku došlo ke zrušení regulačního poplatku za pobyt v nemocnici. Velmi nízký růst cen však byl zaznamenán ve většině oddílů spotřebního koše. Výjimkou byly potraviny, z nichž některé zdražily i dvouciferně. Příkladem budiž mléčné produkty či zelenina. Ke zdražení došlo i u tabákových produktů a alkoholu.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

Cenový šok se po intervenci ČNB na devizovém trhu nekoná, bez ní by však česká ekonomika pravděpodobně sklouzla do deflace. V lednu se index spotřebitelských cen zvýšil o 0,1 procenta, což je nejmenší lednový přírůstek v novodobé historii České republiky. Meziroční inflace klesla na 0,2 procenta. Jádrová inflace zůstává záporná nepřetržitě již téměř pět let.

Na lednový vývoj cen mělo největší vliv zdražení potravin, které však jen z menší části souvisí s oslabením kurzu koruny, nýbrž sezónním růstem cen ovoce a zeleniny. Zdražily například také mléčné výrobky, kde je však příčinou pokles produkce. Jako tradičně zdražily uprostřed zimy také ceny rekreace.

Naopak celkovou inflaci stáhl níže pokles cen elektřiny o téměř deset procent. K nižší inflaci přispělo také zrušení regulačního poplatku za pobyt v nemocnici. V neposlední řadě je potřeba zmínit sezónní výprodeje oblečení a obuvi.

Cenový vývoj na začátku letošního roku ukazuje, inflace je i přes výrazné oslabení kurzu koruny bezzubá. Slabší koruna se prozatím stačila projevit v inflaci jen omezeně, další dopady se projeví v průběhu dalších měsíců, nicméně je pravděpodobné, že bez intervence ČNB by ekonomika sklouzla do deflace. Z makroekonomického pohledu již v deflaci dávno jsme: jádrová inflace je záporná již pět, klesají produkční ceny v zemědělství, službách i stavebnictví. Rizikem je však vznik a zakořenění deflačních očekávání. Do jisté míry již taková očekávání u určitého zboží nejspíše existují, nicméně riziko široce rozprostřených deflačních očekávání by se výrazně zvýšilo v okamžiku, kdyby se záporní znaménko objevilo u indexu spotřebitelských cen, který se objevuje na stránkách denního tisku, mnoha internetových stránkách, vystupuje při mzdových vyjednáváních a bývá předmět indexace a inflačních doložek.

V dalších měsících zůstane inflace velmi nízká. Až v druhé polovině roku začne stoupat mezi jedno a dvě procenta a přibližovat se inflačnímu cíli ČNB.

David Marek , Patria Finance

Související zprávy: 
Komentář ČNB k inflaci - intervence odvrátila hrozbu deflace ... 

12.02. 16:36  To neznáte Singera (Vlastík)
12.02. 16:24  Už je to tu zase (Milan)
12.02. 11:53  Hlavně že si někdo pomohl chááá (Tatrmann)
12.02. 10:49  Hlavně že si někdo pomohl chááá (delegát XVII. sjezdu KSČ)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688