ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  06.02.2014 09:49:48

Jak získat do portfolia „áčkové“ čínské akcie? Řešení nabízí nové ETF

Získat do portfolia nejlepší čínské akcie byl ještě donedávna pro drobné investory problém. Vše mění nové ETF z dílny Deutsche Asset & Wealth Management, které jako první v Evropě nabízí přímou investici do portfolia top akcií z Číny.

I když se řadí čínský akciový trh z hlediska tržní kapitalizace mezi největší na světě, zastoupení čínských titulů v portfoliích investorů zůstává nízké. Důvodem menší váhy čínských akcií je omezení nákupu pro zahraniční investory.

Specifika čínského akciového trhu

Akcie obchodované v Číně jsou rozděleny do dvou skupin. První skupinu reprezentují A-akcie, které jsou k dispozici pro čínské investory a zahraniční institucionální investory s povolením. S „áčkovými“ akciemi se obchoduje na burzách v Šanghaji a Shenzenu.

Druhou skupinu reprezentují ostatní akcie, které jsou přístupné i ostatním zahraničním investorům. Setkáte se s označením B-akcie, H-akcie, Red-Chips a P-Chips. B-akcie jsou obchodované na burzách v Šanghaji a Shenzenu. S H-akciemi se obchoduje především v Hongkongu. Red-Chips jsou čínské společnosti často ve vlastnictví státu nebo státem kontrolované, obchodované v Hongkongu. Čínské společnosti ze soukromého sektoru se označují P-akcie a jsou také obchodované v Hongkongu.

Zahraniční investoři bez příslušných povolení mají možnost investovat do druhé skupiny akcií. Tyto tituly však ne příliš dobře reprezentují čínský akciový trh. Čínskému akciovému trhu dominují A-akcie, které měřeno tržní kapitalizací tvoří 75 % celého trhu. Do této skupiny patří více než 2 400 titulů ze všech odvětví ekonomiky.

První evropské ETF investující přímo do titulů z indexu CSI 300

Společnosti Deutsche Asset & Wealth Management a Harvest Global Investments uvedly na trh db x-trackers Harvest CSI300 Index UCITS ETF (DR), které jako první v Evropě přímo nakupuje do portfolia čínské A-akcie z indexu CSI 300. Nikdy předtím evropské regulační orgány vznik obdobného fondu nepovolily. Doposud nabízené fondy uplatňovaly syntetickou replikaci indexu. S novým ETFkem můžete obchodovat od 16. ledna na burzách v Německu (Deutsche Börse) a Londýně (London Stock Exchange).

Obdobné ETF, které jako první na světě fyzicky investovalo do „áčkových“ čínských akcií, je od listopadu minulého roku obchodováno i na newyorské burze. Fond získal krátce po uvedení na burzu více než 100 milionů dolarů, dnes spravuje více než 200 milionů dolarů.

Složení ETF

Jak již bylo zmíněno, db x-trackers Harvest CSI300 Index UCITS ETF uplatňuje úplnou fyzickou replikaci indexu CSI 300. Do portfolia je zařazeno 300 titulů (A-akcií) s nejvyšší tržní kapitalizací a likviditou. Téměř 40 % portfolia zaujímají akcie ze sektoru finančních služeb. Necelých 16 % získaly průmyslové firmy a mírně přes 15 % společnosti ze sektoru spotřebního zboží. Nejmenší váhu v portfoliu má sektor telekomunikací (0,52 %). Celková roční nákladovost ETF je 1,10 %. Měnou fondu je americký dolar. Dividendy jsou vyplácený investorům.

Celé složení portfolia naleznete ZDE

Riziko je vysoké

Čínský akciový trh historicky relativně málo koreluje s ostatními světovými trhy. Čínské akcie mohou z tohoto pohledu sloužit k další diverzifikaci investičního portfolia. Investoři by však měli myslet na to, že historická výkonnost nic nevypovídá o výkonnosti budoucí.

Zajímavost

Pokud se podíváte například na složení portfolia iShares MSCI Emerging Markets ETF, čínské tituly zde zaujímají necelých 19 %. Celková tržní kapitalizace akcií obchodovaných na burzách v Hongkongu, Šanghaji a Shenzhenu je 6,9 bilionu dolarů. Pro srovnání – korejské akcie v tom samém ETF zaujímají při celkové tržní kapitalizaci 1,2 bilionu dolarů 16,1 %.

V červnu minulého roku oznámili poskytovatelé indexů MSCI a FTSE, že mají v plánu navýšit váhu „áčkových“ čínských akcií. V případě indexu MSCI Emerging Markets by se mohlo jednat o navýšení ze současných 19 % na téměř 30 %.

 

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.11.2022Jak ovlivní nová srážková daň české investice do amerických ETF? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
14.04.2020Jak ochránit portfolio před krizí pomocí ETF? Jonáš Mlýnek (LYNX)
22.06.2018Jak do portfolia vybrat ty nejlepší akcie? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688